Plaukimo trenerė: gebėti laikytis ant vandens yra viena, o gerai plaukti - visai kas kita

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-07-06
„Neplaukite į Švediją, plaukite palei krantą ir nepervertinkite jėgų“, - sako vaikų ir suaugusiųjų plaukimo trenerė Lina Bielinienė.
Plaukimo trenerė: gebėti laikytis ant vandens yra viena, o gerai plaukti - visai kas kita

- Kokio amžiaus geriausia mokytis plaukti?
- Formuoti palūkimo įgūdžius galima nuo pat gimimo, bet dažniausiai rekomenduojama to mokyti vaikus nuo trejų metų. Tokio amžiaus jie pradeda daugiau bendrauti ir geriau suprasti, ką sako treneris. Su trimečiais jau dirbame be tėvų. Žinoma, dar nemažai dalykų mokomasi žaidimo forma. Vyresni vaikai mokosi taisyklingai atlikti tam tikrus pratimus.
 
Suaugusieji dažnai galvoja, jog jiems išmokti plaukti jau vėlu...

- Priešingai. Daugiau žmonių galvoja, kad moka plaukti puikiai ir toliau nebesimoko. Tai - klaidinga nuomonė, nes gebėti laikytis ant vandens yra viena, o gerai plaukti - visai kas kita. Jeigu plūduriuoti mokate puikiai ir nuplaukiate mažą atstumą, negalima sakyti, kad mokate plaukti.
Dabar, kai tapo populiarios kelionės į užsienį, prie įvairių jūrų ir vandenynų, vis daugiau suaugusiųjų ateina mokytis plaukti, kad vandenyje jaustųsi saugiau ir drąsiau.
 
- Tad kaip žinoti, ar moki tinkamai plaukti?
- Jeigu žmogus treniruojasi su treneriu, jis žino. Bet dauguma plaukia neteisingai ir gali sužaloti organizmą, pakenkti sau. Tarkime, dažnai moterys plaukia elegantiškai, virš vandens iškėlusios galvą. Neteisingai. Stuburas kenčia. Plaukiant taisyklingai veido padėtis turi būti po vandeniu ir kūnas turi būti kuo tiesesnis. Norint įkvėpti reikia pakelti galvą arba pasukti į šoną. Tam ir yra treniruotės, kurių metu suaugusieji mokosi niuansų, ne tik kaip nuplaukti toliau, plaukti ilgiau, bet ir kaip tą daryti saugiai.
 
- Tenka taisyti savamokslių klaidas?
Žinoma, bet tai - ypač sunku. Žmonės neretai bando išmokti plaukti savarankiškai arba pasižiūrėję patarimų bei pratimų internete, tačiau juos atlieka neteisingai. Tuomet treneris turi ir taisyti klaidas.

 
- Vaikai ar suaugusieji išmoksta plaukti greičiau?
- Skirtingai. Sulaukiame tėvų klausimų, per kiek laiko jų vaikas išmoks plaukti. Į tai neįmanoma atsakyti. Viskas priklauso nuo drąsos, gebėjimų, ryžto. Kartais išmokti plaukti galima ir per dvi treniruotes, jeigu žmogus yra imlus ir klauso trenerio.
Be to, kiekvienas plaukimo treneris turi būti dar psichologas. Turime nemažai vaikų, kurie mokosi ilgiau, nes yra įbauginti tėvų ar senelių. Užtrunka, kol įveikia psichologinį barjerą ir pasiduoda mokymui. Seniau buvo taikytas toks mokymo metodas, kuomet žmogus būdavo įmetamas į vandenį ir turėdavo kapanotis pats. Taip buvau mokyta ir aš. Yra tokių, kurie yra skendę arba turi didelę baimę plaukti, bet nori išmokti. Arba kurie gali ramiai plaukti tik tol, kol kojomis siekia dugną. Vos kiek giliau jie pradeda panikuoti.

 
Turite praktinių patarimų mėgstantiems pramogauti prie vandens telkinių?
- Pirmiausia siūlau vandens telkiniuose niekuomet neplaukti pirmyn, gilyn, o visada plaukti tik palei kranto liniją. Tokiu atveju, jei pritrūks jėgų, užteks poros grybšnių ir kojomis sieksite dugną, bus lengviau ir greičiau pasiekti krantą.
Jeigu plaukiate nepažįstamame vandens telkinyje, jūroje – neplaukite į Švediją. Geriau mažame plote plaukiokite pirmyn – atgal. Visuomet įvertinkite galimybes, jeigu plaukiojote seniai.
Rekomenduoju plaukti su kompanija, o ne vienam. Tuomet kritiniu atveju bus lengviau pasiekiama pagalba.
Sporto reikmenų parduotuvėse galite įsigyti ryškiaspalvį pripučiamą plūdurą, kuris tvirtinasi prie juosmens ir plaukiant plūduriuoja šalia. Viena – jis ryškus, lengvai matomas kalbėtojams, jus bus lengviau stebėti, kad nenuskęstumėte ar neplauktumėte per toli. Antra – tai saugumo priemonė pačiam plaukikui: pavargsite plaukti, apsikabinkite ir plūduriuokite, kol atgausite jėgas.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris