Planetai draugiška dieta: vos 14 gramų raudonos mėsos per dieną

Aida Žemaitytė
2019-04-15
Atrodo, kas dar, jeigu ne šiuolaikinis žmogus, turi daugiausiai galimybių rinktis, kaip maitintis. Tačiau tiesa tokia, kad ne visuomet tai, kas geriausia mums, geriausia ir mūsų planetai. Šiuolaikiniai mokslininkai siūlo maitintis pagal Planetinę sveikatos dietą, sukurtą tiems, kurie nori būti draugiški Žemei. 
Planetai draugiška dieta: vos 14 gramų raudonos mėsos per dieną
Planetinė sveikatos dieta labiausiai akcentuoja daržoves, vaisius bei viso grūdo produktus, tačiau priduriama, kad jie turėtų sudaryti pagrindą viso valgomo maisto, t. y. būtų valgomi kasdien ir gana dideliais kiekiais.

Kūrė mokslininkai
„EAT-Lancet“ komisija subūrė daugiau nei 30 pasaulyje pirmaujančių mokslininkų iš 16 šalių, dirbančių įvairiose mokslo srityse (žmonių sveikata, žemės ūkis, politologija ir aplinkos tvarumas), kad būtų pasiektas mokslinis sutarimas apibrėžiantis sveiką ir tvarią mitybą. Taip, kaip maistas yra auginamas, apdorojamas, transportuojamas, vartojamas ir švaistomas, skatina pasaulinės aplinkos krizę: 40 proc. visos žemės užima žemės ūkis, maisto gamyba atsakinga už 30 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimą ir 70 proc. gėlo vandens sunaudojimą globaliai. 
 
Mėsa – ypatingomis progomis
Gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė sako, kad pagrindinis Planetinės sveikatos dietos, palyginti su mums įprasta rekomenduojamos mitybos piramide, skirtumas – itin mažas, t. y. vos 14 g (0-28 g) per dieną raudonos mėsos kiekis. „Dietos autoriai raudoną mėsą siūlo pasilikti ypatingoms progoms: jeigu labai norite mėsainio, – suvalgykite vieną per savaitę, arba didelį sultingą jautienos kepsnį – kartą per mėnesį. Taip, sudėtinga įsivaizduoti  kasdienę keturiolikos gramų mėsos porciją! Remiantis Planetai draugiška dieta, pagrindinis baltymų šaltinis turėtų būti augalinės kilmės produktai: ankštiniai augalai (avinžirniai, lęšiai, žirniai, pupelės) ir riešutai“, – vardija gydytoja dietologė.
 

„Planetinės sveikatos dietos autoriai raudoną mėsą siūlo pasilikti ypatingoms progoms: jeigu labai norite mėsainio, – suvalgykite vieną per savaitę, arba didelį sultingą jautienos kepsnį – kartą per mėnesį“, - sako gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė.

 
Kasdien ir po daug 
„Mitybos piramidės pagrindą sudaro daržovės, vaisiai bei viso grūdo produktai (kruopos, duona, makaronai). Planetinė sveikatos dieta taip pat labiausiai akcentuoja šiuos produktus, tačiau priduriama, kad jie turėtų sudaryti pagrindą viso valgomo maisto, t. y. būtų valgomi kasdien ir gana dideliais kiekiais. Kartu skatinama maisto įvairovė, nurodomi rekomenduojami visų maisto produktų kiekiai gramais dienai, kad mityba būtų sveika ir subalansuota. Dietos autoriai neskatina vegetarizmo ar veganizmo, siekia, kad tokia dieta būtų gyvenimo būdas, sukeltų teigiamas emocijas, nurodo, kad taip maitinantis kiekvienas galėtų gauti 2500 kcal/d (tačiau ne kiekvienam toks kiekis reikalingas, tai individualu) jaustis sveikai ir padėti planetai“, – esminius Planetai draugiškos dietos principus aiškina gydytoja ir priduria, kad įvairiuose pasaulio regionuose tokia dieta šiek tiek skirtųsi priklausomai nuo ten augančių augalų.
 
Per mažai žuvies
Pasak G.Babravičienės, Lietuvoje suvartojama labai daug mėsos. „Pasaulyje esame tarp daugiausiai mėsos suvartojančių šalių (~80-100 kg mėsos žmogui per metus!). Deja, vis dar daug žmonių neįsivaizduoja dienos be perdirbtų mėsos produktų. Šalia to per mažai valgome žuvies ar alternatyvių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Dažniausiai rekomenduojamas daržovių ir vaisių kiekis dienai atrodo kaip misija neįmanoma. Per mažai suvalgome ankštinių bei riešutų. Pieno produktus (galbūt dėl informacijos stokos ar klaidinančio pakuočių ženklinimo) renkamės su nemažais kiekiais pridėtinio cukraus, kas nėra sveika“, – sako specialistė.

Planetai draugiškos dietos autoriai rekomenduoja:  
Baltymus pasisavinti iš augalų, žuvų ar alternatyvių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių (sėklų, riešutų, sojų pupelių, jūros dumblių) kelis kartus per savaitę. Nedidelis paukštienos ir kiaušinių suvartojimas bei ypač mažas raudonos mėsos vartojimas. Per savaitę suvartoti ne daugiau kaip: 100 g raudonos mėsos (kiaulienos, jautienos arba ėrienos), 200 g paukštienos, 200 g žuvies. Mažiausiai 50 g (0–75 g) riešutų ir 75 g (0 –100 g) ankštinių per dieną, įskaitant pupeles, lęšius, žirnius. Pieno produktų suvartoti 250 g (0-500 g) per dieną.
Riebalų gauti iš: 40 g/d (20-80 g) nesočiųjų riebalų rūgščių iš augalinių produktų, ne daugiau kaip 12 g iš sočiųjų riebalų rūgščių šaltinių, nevartoti jokių hidrintų riebalų.
Angliavandenius gauti iš viso grūdo produktų: neskaldytų grūdų 232 g/d (ir iš ryžių, kviečių, kukurūzų), 50 g (0-100 g) šakniagumbių ar krakmolingų daržovių per dieną, mažiausiai 5 porcijos vaisių ir daržovių (500 g) per dieną: 200 g (100–300 g) vaisių, 300 g (200–600 g) daržovių.

Ar dieta tinkama visiems?
Anot gydytojos dietologės Gertrudos Babravičienės, dieta sudėliota taip, kad visų sveikų vyresnių nei 2 metų amžiaus žmonių mitybos poreikiai būtų patenkinti (energijos poreikis taikomas individualiai pagal amžių, kūno masę, fizinį aktyvumą). 
„Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad suaugusios moterys, žindyvės, nėščiosios turi kiek kitokius mitybos poreikius, būtent todėl pateikiamos gana plačios rekomenduojamų maisto produktų kiekių ribos. Pavyzdžiui, kai kurioms moterims reikėtų daugiau geležies dėl šio elemento netekimo menstruacijų metu, tad, dietos autorių teigimu, reikėtų vartoti geležies preparatus. Tai būtų geresnis pasirinkimas nei vartoti didelius raudonos mėsos kiekius“, – teigia gydytoja dietologė.

Tarp kitko
Mokslininkai negailestingi: 1 iš 10 žmonių pasaulyje kenčia dėl nepakankamos mitybos, kai tuo tarpu trečdalis viso pagaminamo maisto yra iššvaistoma, o 2 mlrd. suaugusių ir vaikų yra nutukę; nesveikas maitinimasis yra vienas pagrindinių dabartinių lėtinių ligų, tokių kaip cukrinis diabetas ir širdies ligos, epidemijos rizikos faktorių.

Receptai 
Perlinė košė su cukinija ir čiobreliais

Reikės:
100 g perlinių kruopų (nevirtų), 
1 vnt. nedidelės cukinijos, 
Po žiupsnelį čiobrelių ir kmynų,
1 a. š. aliejaus, 
2 skilt. česnako.
Perlines kruopas pamerkite nakčiai, ryte išvirkite. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį. Cukiniją apibarstykite čiobreliais, kmynais, susmulkintu česnaku ir šliūkštelėkite aliejaus. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 15-60 min. Praėjus nurodytam laikui, dubenio turinį suverskite į keptuvę ir pakepinkite. Pakepus cukinijai, į keptuvę suverskite perlinių kruopų košę ir viską gerai išmaišykite. Skanaus! 
 
Gaivi krevečių sriuba

Reikės:
1 morkos,
1 saliero stiebo,
1 svogūno, 
2 skilt. česnako, 
1 v. š. sviesto,
250 g šaldytų žirnelių,
1 l daržovių sultinio, 
250 g lukštentų krevečių,
100 g Bri sūrio,
150 ml grietinėlės,
2 virtų kiaušinių,
žiupsnelio druskos ir pipirų, prieskoninių žalumynų.
Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels. 
Morką ir saliero stiebą nuplaukite, nuvalykite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į svogūnų troškinį ir kepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite sultinį, suberkite atšildytus žirnelius ir dar 7 min. pakaitinkite.
Sriubą supilkite į gilų indą, išplakite elektriniu plakikliu, tada dar kartą užkaitinkite, supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite prieskonius, sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą bri sūrį. Sriubą tiekite su krevetėmis, šviežių petražolių lapeliais ir kiaušinio puselėmis. Skanaus!
 
Brokolių ir avinžirnių salotos su kedrinėmis pinijomis

Reikės:
300 g brokolių,
240 g konservuotų ar virtų avinžirnių,  
saujelės svogūnų laiškų ir petražolių, 
30 g kedrinių pinijų,
1 skilt. česnako, 
1 a. š. medaus,
1 v. š. citrinos sulčių,
2 v. š. aliejaus,
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų.
Brokolius išskirstykite nedideliais žiedynais ir virkite pasūdytame vandenyje keletą minučių. Išgriebkite iš puodo ir sumeskite į ledinį vandenį (išliks graži žalia spalva). Kai brokoliai atvės, nusunkite. Kedrines pinijas supilkite į sausą keptuvę ir kelias minutes kepkite, kol pasklis riešutų kvapas. Visus produktus ir prieskonius sudėkite į didesnį indą ir švelniai išmaišykite. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris