Pasiduokite braškių gundymui be baimės

Barbora Ruseckytė
2020-05-18
Parduotuvėse, turguose imtos pardavinėti braškės, nors dar ir kandžiojasi pernelyg aukštomis kainomis, vasaros skonio išsiilgusiuosius vilioja spalva ir kvapu. Tie, kas atsisakote jų paskanauti, manydami, kad ankstyvos uogos ar vaisai užauginti cheminiu būdu, todėl yra menkaverčiai – klystate. Mitybos specialistai primena - organizmui reikia įvairovės.
Pasiduokite braškių gundymui be baimės
Uogos ir vaisiai – puikus būdas paįvairinti mitybą, todėl, jei norisi ir skanu, vertinga pasimėgauti gėrybėmis, kurių sezono mūsų šalyje dar teks palaukti.

Valgyti tik sezoninius vaisius – mitas
Esame prekybininkų gundomi įsigyti vaisių ir uogų anksčiau nei mūsų šalyje prasideda jų sezonas. Pakelėse prekiaujama arbūzais, tiekėjai siūlo uogų pristatyti į namus. Skeptikai tikina – valgote pesticidus, mitybos specialistai pabrėžia – svarbiausia įvairovė.
 

„Nebūtinai turime valgyti tik sezoninius vaisius ir daržoves. Rekomendacija rinktis sezoninį maistą galioja dėl to, kad tuo metu jie užauga natūraliai ir yra sukaupę didžiausią antioksidantų, mineralų bei vitaminų kiekį. Tačiau tai nereiškia, kad papildomai apdoroti augalai mūsų organizmui nėra naudingi“, - sako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė – Ingelevičienė.

 
Nors iki braškių sezono mūsų šalyje dar kelios savaitės, jų sezonas prasidėjo saulėtoje Graikijoje ar Ispanijoje. „Kai kuriose šalyse šilauogių sezonas tęsiasi ištisus metus, todėl net ir atvežtinės jos turi visą paletę naudingųjų savybių“, - atkreipia dėmesį specialistė.
Anot jos mitas, kad turime rinktis tik vietinius produktus, yra išlikęs iš vyresnės kartos atstovų. Mat šie prieš kelis dešimtmečius neturėjo galimybės laisvai gauti atvežtinių produktų.

 
„Mūsų protėvių mityboje buvo ryškus sezoniškumas. Uogas valgydavo, kai šios prisirpdavo miškuose ir savuose daržuose. Valgydavo daugiau šviežių, dažniau atidėdavo ateičiai – šaldydavo, virdavo uogienes, kompotus. Taigi senesnės kartos atstovai nepratę, kad šiais laikais iš kitų šalių galime gauti visko“, - aiškina A.Jauniškytė – Ingelevičienė.
 
Puikus būdas paįvairinti mitybą
Gydytoja sako, jog uogos ir vaisiai – puikus būdas paįvairinti mitybą, todėl, jei norisi ir skanu, vertinga pasimėgauti gėrybėmis, kurių mūsų šalyje dar teks palaukti.
„Kadangi auginu išrankų maistui vaiką, galimybė įsigyti visokių nesezoninių vaisių ir daržovių, man didelė pagalba. Taip skurdžią vaiko mitybą galima papildyti vitaminais, mineralais ir antioksidantais“, - patirtimi dalijasi dietologė.
 
Na, o baimintis esą apdorotos cheminiu būdu uogos gali sukelti alergiją nederėtų. Mat tie, kas yra alergiški tam tikriems maisto produktams, bus alergiški net ir menkiausiam jų paragavimui.
„Daugiau užvalgius tam tikro maisto gali pasireikšti neigiama organizmo reakcija, tačiau tai nebus tikroji alergija. Tiems, kas jaučia nemalonius simptomus suvalgę, tarkime, uogų, jų daug neturėtų valgyti ir mūsų sezono metu“, - įspėja dietologė.
 

Pratinamės prie saldėsių
O štai sveikos mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria vaisius ir uogas riboti. Vietoj jų mitybą praturtinti daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis. Mat vaisiuose gausu cukrų, dėl ko jie tampa natūraliu desertu.
Be to, specialistė pastebi, jog kiekvienais metais yra išvedamos vis naujos, dar saldesnės vaisių ir uogų rūšys. O skonio receptoriai pripranta prie padidėjusio saldumo kaskart reikalaudami šio vis daugiau. Nujautrėję skonio receptoriai lengvo saldumo jau nebejaučia.
 

„Vaisiai niekada natūralioje gamtoje nebuvo tokie saldūs kaip dabar. Tik vaikystėje galėdavome pas močiutę kaime nusiskinti nesaldžių kriaušių. Šiandien, jei norėtume tokių vaismedžių pasisodinti, nerastume. Parduotuvėje net sunku rasti rūgštesnių obuolių. Tiesa, pastaraisiais metai jau kai kur galima rasti saldžiarūgščių, tačiau populiariųjų viršūnėje vis tiek išlieka saldžios obuolių rūšys. O kokia paklausa, tokia ir pasiūla“, - atkreipia dėmesį sveikos mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė.

 
Išdavikė - kaina

Kaip suprasti, kokioms sodo gėrybėms dabar sezonas, V.Kurpienė pasidalina paprasta gudrybe – rinkitės tai, kas turguje atpinga.
„Paprastai vaisių ir uogų derlius keičiasi kas porą savaičių. Aktyvesnės jų rūšys baigiasi ir į prekybą atveža kitų. Ekologiškiems produktams yra sukuriamos sąlygos augti natūraliai. Jei šios gėrybės nėra ekologiškos, jų auginimui naudojamos cheminės trąšos. Tiesa, sezono metu kai kurioms augalų rūšims augintojai chemijos naudoja daug mažiau“, - teigia specialistė.
 
V.Kurpienė rekomenduoja, jei desertui renkatės tarp cheminiu būdu užaugintų braškių ir menkaverčių sausainių iš perdirbtų riebalų, veikiausiai pastarieji nebus gera pamaina net ir cheminiu būdu užaugintoms braškėms.
„Net ir su trąšomis užaugintos uogos ar vaisiai turi daug organizmui vertingų medžiagų. Tų, kurie cheminiu būdu užaugintas uogas ar vaisus atsisako valgyti visai, esą kokia prasmė, jei tai - nenatūralu, mityba dažniausiai būna skurdi ir menkavertė. Mityboje svarbiausia įvairovė, taigi vaisius reikėtų rinktis skirtingų rūšių ir spalvų. Pirmiausia, jei leidžia kišenė, rinkitės ekologiškus produktus“, - eiliškumą pagal vertę sudėlioja dietistė.

 
Verta žinoti
Saldumynų mėgėjus V.Kurpienė įspėja - jeigu žmogus turi potraukį saldumynams arba miltiniams patiekalams, trinti vaisių kokteiliai tą poreikį dar labiau paskatina.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris