Pandemija smirdi iš burnos

Ringailė Gvildė
2021-03-01
Burnos higiena – iki pandemijos daugeliui buvo įprasta procedūra, o pandemijos metu ta, kuri atidėliojama, galvojant, jog tai nėra pirmos būtinybės reikalas. Tačiau burnos higienistas Edvinas Petrauskas sako, jog burnos higieną gali atidėlioti tik tie, kuriems dantų negaila ir nereikia.
Pandemija smirdi iš burnos
Pirmieji požymiai, kad per ilgai atidėliojote vizitą pas burnos higienistą, yra nemalonus kvapas iš burnos, kraujuojančios, paraudusios, patinusios ar net niežtinčios dantenos.

- Burnos higiena privalo būti atliekama reguliariai ir nesant nusiskundimų dėl dantų ar dantenų būklės, tiesa?
-Tikrai taip. Reguliariai neatliekant burnos higienos, nenuvalant apnašų – kietųjų ir minkštųjų – burnos ertmėje dauginasi bakterijos, kurios sukelia ligas. Per šią pandemiją, deja, tenka pastebėti, kad net ir dabar, nesant draudimo teikti paslaugas odontologams, jaučiamas pacientų sumažėjimas. Žmonės vengia reguliarių profilaktinių apsilankymų pas odontologą ar burnos higienistą atlikti profesionalios burnos higienos ir tai ateityje duos neigiamų rezultatų jų sveikatai.
 

- Kokie simptomai įspėja, kad su burnos higienos procedūra jau stipriai pavėluota?
- Pirmieji požymiai, kad per ilgai atidėliojote vizitą pas burnos higienistą, yra nemalonus kvapas iš burnos, kraujuojančios, paraudusios, patinusios ar net niežtinčios dantenos. Tai paprastai jau yra ženklas, kad prasidėjo gingivitas – dantenų uždegimas.
 
- Delsimo kaina didelė?
- Jeigu kalbame apie sveiką žmogų, kuris neturi dantų ar dantenų ligų, galbūt nieko tragiško nenutiks per tuos metus, jeigu iki tol burnos higiena buvo reguliari ir gydytojas nenustatė pakitimų ar problemų. Tačiau metus laiko nedarant burnos higienos atsiras prastas burnos kvapas, gali prasidėti dantenų kraujavimas, pradėti tirpti alveolinis kaulas, kuriame stovi mūsų dantys. Kitaip tariant, karantininis odontologinių paslaugų atidėliojimas gali pasibaigti tuo, kad vėliau sulauksite gingivito, periodontito ar paradontozės diagnozės, atsiras dantų paslankumas. Pastarasis simptomas indikuoja, kad alveolinis kaulas jau yra gerokai nutirpęs. Be to, net gali atsirasti dantų ėduonis, ypač dėl tarpdančiuose besikaupiančių akmenų.
Visai kas kita, jeigu dantenų kraujavimas, gingivitas kamavo ir iki pandemijos ar gydytojas odontologas, burnos higienistas buvo įspėjęs dėl prasidedančio periodontito, tokiam žmogui burnos higieną privaloma atlikti reguliariai, 2-4 kartus per metus. To nedarant toliau tirps alveolinis kaulas ir su laiku iškris dantys, tuomet reikės kaulo priauginimo, danties implantavimo ir protezavimo, kas jau yra nepigus malonumas. Ir jo tikrai galima išvengti reguliariai atliekant burnos higieną.
Paplitęs įsitikinimas, kad tie, kurie jau turi implantus arba protezus, gali būti ramūs ir burnos higiena - ne pirmo būtinumo reikalas. Priešingai. Kaip ir aplink dantis, taip ir aplink implantus, kaupiasi apnašos ir šiuo atveju gali pasireikšti ne paradontozė, o peri-implantitas, kai aplink implantą dėl bakterijų pradeda tirpti kaulas ir gresia implanto iškritimu. Taip pat maisto likučiai, apnašos kaupiasi ir po nuolatiniais neišimamais protezais, o po jais namų sąlygomis ne visada yra galimybė gerai išsivalyti.

 
- Ar įmanoma burnos higieną užtikrinti namų sąlygomis?
-Net ir idealus, reguliarus dantų valymas, tarpdančių priežiūra valant siūlu nei per pusę neatstos profesionalios burnos higienos. Šepetėliu neįmanoma taip gerai pašalinti kietųjų apnašų, jose susikaupusių bakterijų, susidariusios bakterijų plėvelės, tam reikalingas dantų poliravimas odontologijos klinikoje.
 
-Kas dar pandemijos, karantino metu labiausiai kenkia mūsų dantims, be to, kad vengiame lankytis pas specialistus?
- Labiausiai kenkia tingėjimas. Ne tik reguliariai lankytis pas specialistus, atlikti burnos higieną, bet ir elementariai, dirbant iš namų, netingėti ir nepamiršti atsakingai ryte ir vakare valyti dantis. Tai, kad nesusitinkate su kolegomis, neatleidžia nuo dantų priežiūros. Nemažiau dantims kenkia ir rūkaliai, jiems burnos higiena taip pat yra šventas reikalas, kurio atidėlioti nevalia.

 
Svarbu
Burnos higienos procedūrą optimalu atlikti du kartus per metus. Kai kurių dantų ir dantenų ligų atvejais – kas tris keturis mėnesius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris