Nuo muilo ir dezinfekcinių skysčių kenčia rankų oda, kaip jai padėti?

www.lsveikata.lt
2020-03-30
Prasidėjusi koronaviruso pandemija žmones paskatino daug dažniau nei įprastai plauti rankas muilu, naudoti dezinfekcines priemones ar dėvėti pirštines. Dabar šis įprotis ypač svarbus, tačiau „Eurovaistinės“ sveikatos priežiūros specialistai pastebi, kad vis daugiau klientų skundžiasi išsausėjusia, kartais netgi trūkinėjančia rankų oda, kaip to išvengti?
Nuo muilo ir dezinfekcinių skysčių kenčia rankų oda, kaip jai padėti?
Norėdami apsaugoti rankas nuo sausėjimo, turėtume atkreipti dėmesį ir į vandens, kuriuo plauname rankas, temperatūrą – jis turėtų būti šiltas, tačiau ne deginančiai karštas ar ledinis, nes tai nesuteikia papildomos naudos, rankų oda tiesiog deginama arba šaldoma.

Vaistininkai ragina, pradėjus sausėti rankų odai, rūpintis iškart ir nelaukti kol ji ims trūkinėti ar susiformuos žaizdelės. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Kristinos Staivės, jeigu rankos sausos, naudinga naudoti kremus, kuriuose yra rankas drėkinančių medžiagų, pavyzdžiui, šlapalo – jis apsaugo, kad rankos neprarastų drėgmės. Tiesa, jeigu rankų oda yra tokios sausa, kad net atsirado žaizdelių, suskilinėjo, tuomet kremo sudėtyje esantis šlapalas gali graužti odą ir verčiau vengti priemonių, kurių sudėtyje yra šios medžiagos.
 

„Visada rekomenduoju, kad dienos metu mūsų aplinka kuo mažiau erzintų odą, naudoti apsauginį kremą, kuris apsaugo odą ir padengia ją lyg plėvele. Dėl to dažnas plovimas neerzina rankų odos ir galime netrukdomai dirbti“, – patirtimi dalinasi Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė.

 

Ji pataria riebesnius kremus palikti nakčiai, galima netgi pasidaryti specialią rankų odos kaukę – ištepti storesniu tokio kremo sluoksniu, užsimauti pirštines ir eiti miegoti. Tiems, kurie neturi rankų kremo namuose, K.Staivė pataria patikrinti virtuvės spinteles, galbūt ten rasite kokosų ar avokadų aliejaus – jie taip pat puikiai drėkina odą. Pasak vaistininkės, šiais aliejais ypač naudinga išsitepti rankas prieš miegą ir mūvint pirštines palikti per naktį.
 
Svarbi net vandens temperatūra
Norėdami apsaugoti rankas nuo sausėjimo, pasak vaistininkės, turėtume atkreipti dėmesį ir į vandens, kuriuo plauname rankas, temperatūrą – jis turėtų būti šiltas, tačiau ne deginančiai karštas ar ledinis, nes tai nesuteikia papildomos naudos, rankų oda tiesiog deginama arba šaldoma.
Renkantis muilą vaistininkė sako, kad nesvarbu naudosime skystą ar kietą, tačiau turime atkreipti dėmesį, kad jo sudėtyje būtų odą drėkinančių medžiagų. „Turėkite tokį muilą, kuriame būtų, pavyzdžiui, migdolų aliejaus ar paprasto glicerino, taip mažiau erzinsime odą, kai tenka ją taip dažnai plauti“, – pataria vaistininkė.
Nusiplovus rankas patariama nenaudoti šiukščių rankšluosčių, rankas nusausinkite švelniai, geriausiai tam tinka popieriniai rankšluosčiai. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad namuose kiekvienas šeimos narys turėtų savo rankšluostį ir jie būtų dažnai keičiami.

 
Pirmenybė – muilui
Tiesa, su papildomomis rankų odos problemomis susiduria ir tie, kuriems tenka ilgai dėvėti apsaugines pirštines, vis dėlto išeitis yra ir jiems. „Jeigu visą dieną dirbame su pirštinėmis, oda drėksta, šunta ir brinksta, todėl rekomenduojame po apačia mūvėti ploną medžiaginę pirštinę. Nors rankoms šilta, tačiau žala yra tikrai mažesnė“, – pataria K.Staivė.
Vaistininkė taip pat rekomenduoja nepamiršti, kad jeigu yra galimybė, rankas verčiau plauti su muilu, o ne naudoti dezinfekcinį skystį, jis reikalingas tais atvejais, kai nėra galimybės nusiplauti rankų. K.Staivė taip pat pabrėžia, kad nusiplovus rankas, jų tikrai nereikia papildomai iškart dezinfekuoti.
Pasak vaistininkės, perkant dezinfekuojantį skystį rankoms, jeigu tik yra galimybė, svarbu atkreipti dėmesį, kad jame būtų ir odai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, glicerolio, taip jis mažiau sausins odą.
Šiomis dienomis, kai dalis žmonių daugiau laiko praleidžia namuose vaistininkė rekomenduoja rasti laiko ir išsausėjusią odą palepinti šiltomis vonelėmis, tam ypač naudingos vaistažolės – ramunėlės ar lakišiai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris