Nėštumas ir fizinis aktyvumas – suderinama?

Aigustė Tavoraitė
2019-05-09
Apie tai, kiek intensyviai galima sportuoti nėštumo metu ir kokią veiklą pasirinkti, kalbamės su kineziterapeute, specialių užsiėmimų nėščiosioms trenere Justina Berger.
Nėštumas ir fizinis aktyvumas – suderinama?
Mankšta vandenyje - viena saugiausių fizinio aktyvumo formų nėščiajai. Dėl specifinių vandens savybių kūno raumenims tenka išlaikyti 50 procentų mažiau svorio nei įprastai.

- Reguliarus sportavimas nėštumo metu – daugiau rizikos ar naudos?
Intensyvi sportinė veikla ir nėštumas nėra suderinami, nes turi visiškai skirtingus tikslus. Intensyvių treniruočių metų deginamos kalorijos, padidėja organizmo deguonies poreikis, suintensyvėja medžiagų ir tam tikrų hormonų apykaita. Tokios treniruočių metu vykstančios kūno reakcijos, kaip kūno hipertermija (kai kūno temperatūra pakyla aukščiau 37 laipsnių), deguonies trūkumas, dehidratacija (vandens kiekio organizme sumažėjimas), hipoglikemija (per mažas gliukozės kiekis kraujyje) sudaro vaisiui didelę riziką, pavojų jį prarasti. Aišku, fiziškai iki nėštumo aktyvios moterys, sportininkės, yra žymiai daugiau pasiruošusios, stipresnės, turi geresnę reakciją ir ištvermę. Jų kūnas efektyviau susitvarko su krūviais, negu iki tol nesportavusių moterų.

Tačiau bet kuriuo atveju nėštumo metu rinkčiausi žodį „saugūs“ pratimai, kai yra pritaikomas tinkamas krūvis. Juk moteris yra atsakinga ne tik už save, bet ir naują gyvybę! Taigi jei nėščioji prieš pastodama buvo fiziškai aktyvi, patariama toliau išlaikyti fizinį aktyvumą, tik sumažinti krūvio intensyvumą iki vidutinio. Jei iki nėštumo nesportavote, fizinį krūvį didinkite palengva. Bet pradėti mankštintis niekada nevėlu.
 
- Nuo ko patartumėte pradėti?
Pirma, pasikonsultuoti su gydytoju, ar nėra nėštumo komplikacijų, ar leidžiama saikingai sportuoti. Ypač atsargioms reikia būti pirmus tris mėnesius, nes išlieka persileidimo rizika. Svarbu, kad maksimalus širdies susitraukimo dažnis užsiėmimo metu neviršytu 140 dūžių per minutę. Besimankštinant tūri netrūkti oro, turite pajėgti laisvai kalbėtis. Taip pat reikėtų vengti staigių judesių, treniruočių su dideliais svoriais. Svarbu nepamiršti klausyti organizmo: jei kuris pratimas kelia skausmą, didžiulį nuovargį ar diskomfortą, jį būtina nutraukti. Šiaip naudinga mankštintis bent tris kartus per savaitę.
 
- Kokia veikla galima užsiimti nėščiajai be didesnės rizikos? 

Viena fizinio aktyvumo formų – vaikščiojimas. Pirmame trimestre galima nueiti nuo vieno iki trijų kilometrų per dieną, antruoju ir trečiuoju nėštumo laikotarpiais – didinti iki trijų penkių. Tai – lengva aerobinė veikla, jos metu nesumažėja deguonies ir maisto medžiagų atnešimas vaisiui. Taip pat tinka kvėpavimo, lengvi tempimo ir atsipalaidavimo pratimai. Kasdien atlikite Kėgelio pratimus, skirtus dubens dugno raumenų stiprinimui. Jie būtini besilaukiančioms ir pagimdžiusioms moterims.
Kiekvienai rekomenduočiau pabandyti mankštą vandenyje. Tai yra viena saugiausių fizinio aktyvumo formų nėščiajai. Dėl specifinių vandens savybių kūno raumenims tenka išlaikyti 50 procentų mažiau svorio nei įprastai. Taip mažėja raumenų patempimo tikimybė, stuburo ir sąnarių apkrova bei kraujo sąstovis venose. Baseine patogu atlikti kvėpavimo sulaikymo pratimus, truputį panirti. Nardymas naudingas ne tik būsimai mamai, bet ir mažyliui – jis taip pat mokosi sulaikyti kvėpavimą. Tai labai praverčia gimdymo metu, kai naujagimis jaučia deguonies trūkumą. Dabar pasirinkimas sportuoti nėščiosioms nemažas: sporto klubai ir studijos, mankštos salėje ir baseine, specialiai pritaikyti nėštumui pilateso ir jogos užsiėmimai, šokiai.

 
Verta žinoti
Jei nutarėte sportuoti savarankiškai ar namuose, būtinai apsilankykite pas kineziterapeutą, kuris įvertins jūsų raumenų būklę, atsižvelgs į nėštumo periodą, nusiskundimus ir pageidavimus, sudarys individualią programą. Parodys, kaip saugiai ir taisyklingai atlikti pratimus namuose. Mankšta neturi nemaloniai varginti, o kelti teigiamas emocijas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris