Nealkoholinis alus – alternatyva suaugusiems, bet ne vaikams

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-09-30
„Atsiranda įrodymų, kad nealkoholiniai gėrimai gali paskatinti vaikus ateityje rinktis alkoholį“, – įspėja Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ekspertai. Jie teigia, kad nealkoholinis alus ar kokteiliai neturėtų būti parduodami nepilnamečiams, ir ragina valstybę priimti įstatymus, ribojančius amžių, nuo kada būtų galima šiuos gėrimus įsigyti.
Nealkoholinis alus – alternatyva suaugusiems, bet ne vaikams
Nors nealkoholiniai gėrimai laikomi puikia alternatyva suaugusiems, ieškantiems mažiau žalingų pasirinkimų, ekspertai įsitikinę, kad vaikams šie gėrimai gali suteikti visiškai priešingą efektą ir tapti pirmuoju produktu, vedančiu žalingų įpročių link.

Kyla diskusijos
 
Daug diskusijų dėl nealkoholinių gėrimų vartojimo kilo tuomet, kai aktorė Kristen Bell pokalbių laidoje prisipažino leidžianti mažametėms dukroms namuose gurkšnoti tėčio nealkoholinį alų, rašoma CNN.
 
Aktorė pasakojo, kad jos vyras Daxas Shepardas sveiksta nuo priklausomybės. „Dabar jis vartoja tik nealkoholinį alų, dukros jį taip pat pamėgo. <...> Kai buvome restorane, vyresnioji paklausė, ar čia yra nealkoholinio alaus. Atsakiau jai: „Šį įprotį pasilikime namams“,“ – laidoje kalbėjo K.Bell.
 
Nors nealkoholiniai gėrimai laikomi puikia alternatyva suaugusiems, ieškantiems mažiau žalingų pasirinkimų, ekspertai įsitikinę, kad vaikams šie gėrimai gali suteikti visiškai priešingą efektą ir tapti pirmuoju produktu, vedančiu žalingų įpročių link.
 

Nors daugumoje JAV valstijų jaunesniems nei 21 metų asmenims pirkti nealkoholinį alų ar kokteilį draudžiama, gėrimų, kuriuose etilo alkoholio koncentracija neviršija 0,5 tūrio proc., vartojimas nėra draudžiamas.
 
Nealkoholiniai gėrimai parduodami skardinėse ar stikliniuose buteliuose, atrodančiuose taip pat kaip jų alkoholiniai „kolegos“. Pavyzdžiui, nealkoholinė „Budweiser“ alaus versija, pavadinta „Budweiser Zero“, o nealkoholinis „Corona“ alus pilstomas į tuos pačius firminius ilgakaklius butelius.
 
„Vargu ar šie gėrimai apsvaigina, tačiau juose yra daug alkoholio ženklų: skonis, išvaizda, kvapas, gurkšnojimo patirtis ir dažnai net tas pats prekės ženklas“, – sako klinikinė mokslininkė, Stanfordo prevencijos tyrimų centro vadovė Molly Bowdring. Jos teigimu, atsiranda įrodymų, kad nealkoholiniai gėrimai gali paskatinti vaikus ateityje rinktis alkoholį.
 
Žalingo kelio pradžia
 
Japonijos, kur teisėtas alkoholio vartojimo amžius yra 20 metų, pradinių ir vidurinių mokyklų moksleivių apklausos atskleidė, kad 20-30 proc. respondentų vartoja alkoholinių gėrimų nealkoholinius atitikmenis. Papildomi tyrimai Japonijoje parodė, kad pradinių klasių mokiniai, kurie teigė geriantys tokius nealkoholinius gėrimus, labiau domisi alkoholiu nei tie, kurie teigė šių gėrimų nevartojantys.
 
Taivane, kur alkoholį vartoti legalu nuo 18 metų amžiaus, vidurinių mokyklų moksleiviai, kurie teigė vartojantys nealkoholinius gėrimus, rodė didesnį susidomėjimą alkoholiu, nei tie, kurie nealkoholinių gėrimų nevartojo.
 
Australijoje, kur alkoholį galima vartoti nuo 18 metų amžiaus, mokslininkai sudarė tikslines grupes ir apklausė 15-17 metų paauglius apie nealkoholinių gėrimų vartojimo patirtis. Jie išsiaiškino, kad daugiau nei trečdalis yra jų ragavę, o daugiau nei 1 iš 5 juos gėrė bent kartą per mėnesį. Apklausos metu paaugliai, kurie teigė, kad bandė nealkoholinių gėrimų, 2,5 karto dažniau vartojo alkoholį, palyginti su tais, kurie niekada jų nevartojo.
 
Laikas keisti įstatymus
 

Sidnėjaus George'o instituto mokslininkas Leonas Boothas sako, kad paaugliai tokio tipo gėrimus vartoja dėl įvairių priežasčių: vieni tiesiog domisi naujais produktais ir juos išbando, bet reguliariai nevartoja, kiti juos geria, kad pritaptų prie vyresnių vartojančių draugų.
 
„Pasirinkę produkto be alkoholio variantą, o ne įprastą gaivųjį gėrimą ar dar sveikesnę alternatyvą, paaugliai iš tiesų atlieka tam tikrą vaidmenį, – sako L.Boothas – Blogiausia žinia ta, kad diskusijose paaugliai kalba, jog vartodami nealkoholinį alų jie priprato prie alaus skonio.“
 
„Nealkoholiniai gėrimai gali būti naudingi suaugusiems, kurie bando atsikratyti blogų įpročių, tačiau vaikai yra kita istorija, – įsitikinusi M.Bowdring. Ji teigia susisiekusi su pareigūnais visose 50 valstijų bei Kolumbijos apygardoje ir sužinojusi, kad nealkoholinių gėrimų pardavimų kontrolė beveik nevykdoma. – Daugėjant nealkoholinių gėrimų žalos vaikams ir paaugliams įrodymų, valstybė turėtų imtis veiksmų pažaboti šių gėrimų pardavimus nepilnamečiams.“
 
Uždraudė „vaikišką“ šampaną
 

Lietuvoje 2019 m. rudenį įsigaliojusios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos uždraudė gaminti ir parduoti „vaikišką“ šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą.
 
„Jeigu norėtume, kad mūsų vaikai nevartotų alkoholinių gėrimų, kad jiems nebūtų tam tikras elgesys suprogramuojamas nuo to amžiaus, kada jie savęs dar sąmoningai net ir neatsimena, manau, yra logiška atsisakyti tokių prekių, juo labiau, kad tabako kontrolės srityje, tokie sprendimai galioja daugelį metų. Ir kai kas turbūt dar prisimenate šokoladines cigaretes, cigaretes, kurios imituodavo kramtomąją gumą“, – tąkart sakė tuometis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
 
Tačiau nealkoholinis alus ir kokteiliai šalies nepilnamečiams yra laisvai prieinami.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Rimantė Šalaševičiūtė lrt.lt tvirtino, kad tai – didžiulė klaida. „Ten, kur yra vaikai, tam tikri ribojimai turi būti, nes mes turime galvoti apie juos ne tik šiandien – ką jie daro, bet ką darys ir ateityje“, – sakė ji, tačiau suabejojo, ar įstatyminiams pokyčiams pritartų verslas ir Seimas.
 
Seimo narė Morgana Danielė tvirtino, kad pakaktų švietimo namuose: „Jei mes Lietuvoje pasiekėme tą lygmenį, kada mums nerimą kelia paauglių nealkoholinių gėrimų vartojimas, vadinasi, kaip šalis esame padarę milžinišką progresą. <...> Jei yra situacijų, kai vis dėlto tai kelia susirūpinimą, manau, šeimoje galima aptarti, kas yra priimtina ir kas yra nepriimtina.“

 
Komentaras
Priklausomybių ekspertė Germantė Tamošaitienė:
 
- Norėčiau, kad kiekvienas žmogus susimąstytų, kam buvo sukurti nealkoholiniai gėrimai. Iš pirmo žvilgsnio idėja atrodo nekalta: lyg ir sveikesnis produktas, nėra alkoholio, kuris svaigina žmogų. Tačiau šiuose produktuose yra daug cukraus, kurio cheminė formulė labai panaši į alkoholio. Žmonės prie suvartojamo cukraus kiekio pripranta ir bet koks jo kiekis netrukus tampa norma, organizmas jo nuolat reikalauja.
 
Maža to, nealkoholiniai gėrimai formuoja tam tikrą vartojimo kultūrą jauname amžiuje, todėl pritarčiau dėl amžiaus ribojimo, norint įsigyti nealkoholinio alaus ir panašių gėrimų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris