Naujo derliaus bulvės – naudingiausios

Giedrė Montvilaitė
2020-09-07
Rudens pradžia – bulvių metas. Be šios daržovės neapsieitų jokia tradicinė lietuvių virtuvė. Jos gali būti ruošiamos ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas. „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas dalijasi žiniomis, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, gaminant maistą su šia nuo seno auginama, tačiau vis dar populiariausia daržove šalyje.
Naujo derliaus bulvės – naudingiausios
Didžiausios klaidos, kurias galima padaryti ruošiant bulves – pervirimas ir perkepimas. Persistengti nevalia ir su priedais. Per didelė jų gausa ir įvairovė gali užgožti daržovės skonį.

Šviežia bulvė – krakmolinga bulvė
Maisto gamyboje šviežios bulvės yra pranašesnės už senas. Iš jų gaminami skanesni tiek bulviniai blynai, tiek kugelis. Paklausus, kaip geriausia ruošti šviežias bulves, Alfas siūlo jas virti pagardinant krapais. Jei norisi keptų, lengvai apkepti reikėtų jau virtas bulves.
Naujai nurinkto derliaus bulvės pasižymi dideliu krakmolingumu, kuris mažėja daržovei senstant ir džiūstant. Daug kas priklauso ir nuo bulvių rūšių, kurių – šimtai.
 

„Pagal bulvės išvaizdą neįmanoma nusakyti, kiek joje yra krakmolo. Ir nesvarbu, ar tai geltonoji, ar raudonoji bulvė. Tai – tiesiog mitas“, - sako „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas. Informacijos apie bulvės krakmolingumą galima sulaukti tik iš gamintojo arba patikrinti jį patiems, nusipirkus nedidelį kiekį daržovių.

 

Valgyti senas bulves iki pat naujo derliaus nuėmimo – nepatartina. Idealiausia rudenį nukastas bulves sunaudoti iki gruodžio arba vėliausiai – kovo mėnesio. Vėliau jos ima dygti. Tada patariama rinktis įvežtines šviežias.
 
Kaip geriausia ruošti?
Virtuvės šefas rekomenduoja bulves vartoti su lupenomis. Verdant nenuskustas jose išlieka kur kas daugiau mikroelementų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. „Žinoma, jei daržoves kepsite su lupenomis, tačiau dideliame kiekyje aliejaus, nebus jokios naudos“ , - pastabą duoda Alfas. Jis pats bulves verda orkaitėje, kurioje yra garų funkcija.
 
O virimo puode su vandeniu nesirenka, nes daugelis naudingųjų medžiagų tame vandenyje ir pasilieka. Kaip teigia pašnekovas, lietuviai turbūt puikiai žino, kad verdant ar kepant orkaitėje burokėlius su lupena, jie išsaugo kur kas daugiau skoninių savybių. Išlaiko sodrumą ir net spalvą. Lygiai tas pats galioja ir bulvėms, ruošiamoms su lupenomis.
Didžiausios klaidos, kurias galima padaryti ruošiant bulves – pervirimas ir perkepimas. Persistengti nevalia ir su priedais. Per didelė jų gausa ir įvairovė gali užgožti daržovės skonį.
 
Kas daugiau, jei ne kugelis ar cepelinai?

Tiems, kas nori pabėgti nuo įprastų bulvinių patiekalų, Alfas turi, ką parekomenduoti. Tradicinių valgių šiuolaikiškesni pakaitalai galėtų būti neriebios bulvių salotos, švilpikai, šilkiniai bulvių kukuliai ar „gnocci“. Ir, kaip pats šefas teigia: „Mane pažįstantys puikiai žino, kad visada siūlau pasigaminti bulvinių blynų su įvairiais priedais.“

 
Komentaras
Gydytoja dietologė Žana Antonova:

- Tinkamai apdorotos bulvės gali būti puikus skaidulų, vitamino C ir kalio šaltinis. Kuo šviežesnė bulvė, tuo joje daugiau vitamino C.
Suaugusiam žmogui per dieną reikėtų suvalgyti du tris šimtus gramų virtų arba tausojamu būdu keptų bulvių. Kasdien bulves rekomenduojama valgyti tiems, kurių organizme trūksta kalio. Paprastai tai žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis.   
Bulvių nepatariama kepti dideliame riebalų kiekyje ir aukštoje (didesnėje nei 120 laipsnių) temperatūroje. Todėl toks maistas kaip traškučiai ar gruzdintos bulvytės turėtų būti išbrauktas iš raciono. Taip pat svarbu nevalgyti pažaliavusių bulvių. Jose yra solanino, nuo kurio galima apsinuodyti.     

 
Tarp kitko
Norint kuo ankstesnio šviežių bulvių derliaus, jas daiginti reikėtų pradėti dar kovo mėnesį. Patartina daiginti kenkėjų ir mechanišku būdu nepažeistas didesnes bulves. Jos turi būti sveikos ir produktyvios. Iš tokių vėliau išauga tvirtesni kerai. Kartu ir gausesnis derlius. Daiginimo laikotarpis: 30-45 dienos. Sodinant, daigai turėtų būti ne ilgi. Priešingu atveju, jie gali nusilaužyti. Dėl to naujo derliaus teks laukti ilgiau. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris