Nauji metai – geresni santykiai

Emilija Lipskytė
2022-01-13
Bendras namų ūkis, darbas, pandeminiai suvaržymai įtraukė poras į rutiną, iš kurios sunku išbristi – romantiškam spontaniškumui nebeliko vietos. Daugeliui žmonių romantiniai santykiai pandemijos metu nuėjo į antrą planą. Tad santykių ekspertai vienijasi ir pateikia pagrindinius patarimus, kad naujaisiais metais pagerėtų partnerių intymus gyvenimas.
Nauji metai – geresni santykiai
Psichologų nuomone, kai partneriai kartu svarsto apie tai, kokie bus naujieji metai, jos kartu stiprina bendrą ryšį ir kuria ateities viziją.

Atsisveikinkite su senaisiais...
Gottman instituto įkūrėjos ir psichologės Julie Schwartz Gottman įsitikinimu, kad poros galėtų žvelgti pozityviai į naujus metus, reikia atsiriboti nuo praėjusiųjų: „Per pastaruosius metus žmonės atsidūrė tokioje situacijoje, kokios dar niekas nematė. Jie neturėjo galimybės nagrinėti santykius bei užmegzti ar atnaujinti tarpusavio ryšį.“
 
Poroms, žvelgiančioms į ateitį, psichologė siūlo užduoti vienas kitam, kaip ji vadina, „didžiuosius atvirus klausimus“: kokius svarbiausius džiaugsmo momentus patyrėte? Kaip galime įprasminti tai, ką išgyvenome? Kokias pamokas pasiimsime iš praėjusiųjų metų? Kas pasikeitė jūsų įsitikinimų ir vertybių sistemoje?

Atsakymai į šiuos klausimus padės suprasti, kaip pasikeitė jūsų partneris. „Tapsite supratingesni vienas kito atžvilgiu, nes suvoksite, kur esate labiausiai pažeidžiami“, – teigia psichologė.
 
...pasitikite naujus metus
„Poroms reikia vilties jausmo ir suvokimo, kas laukia jų ateinančiais metais“, – sako šeimos bei porų psichologas Anthony L. Chambers. Optimizmo ir intymumo paieškas galima pradėti sudarant sąrašą. Psichologo nuomone, kai poros svarsto apie ateinančius metus, jos kartu stiprina bendrą ryšį ir kuria ateities viziją.
 
Svarstant ateities tikslus, Anthony L. Chambers į pagalbą siūlo pasitelkti šiuos klausimus: kaip ketinate praleisti laiką kartu? Kaip ketinate vėl susieiti su šeima ir draugais, kurių nematėte dėl pandemijos? Ar jums patogu keliauti? Ką ketinate daryti, kad santykiai išliktų jūsų prioritetu? Kokie jūsų finansiniai tikslai?
 
Jei įsivyrauja skirtumai ir skirtingos nuomonės, psichologas siūlo sėsti prie derybų stalo ir rasti bendrą kompromisą. „Pagrindinė santykių užduotis – nesutarimų valdymas“, – teigia jis.
 

Daugiau bendraukite
„Mes dažniausiai linkę kalbėtis tada, kai manome, jog kas nors negerai. Štai kodėl poroms svarbu yra rasti laiko bendravimui, kad suprastų, kaip sekasi partneriui ir ar tenkinami jo poreikiai“, – teigia psichologė ir santykių konsultantė Morgan Cutlip.
 
Psichologė poroms rekomenduoja susitikti tuo pačiu metu, ramioje vietoje, bent du kartus per mėnesį. Pokalbiui siūloma paskirti bent dvidešimt minučių. „Pradėkite nuo ko nors teigiamo. Galbūt nuo to, kas per tą laikotarpį jums pavyko arba tai, kaip jums sekasi kaip porai“, – pataria M.Cutlip.
 

Paklauskite partnerio paprasčiausių klausimų, pavyzdžiui, gal ko nors tau reikia iš manęs? Gal yra kas nors, ką norėtum koreguoti ar keisti? „Atsakant į panašius klausimus, galima atrasti tai, ką norisi įtraukti į jūsų santykius. Tai jums gali padėti jaustis artimesniems“, – pasakoja psichologė.
Šiuos susitikimus užbaikite vienas kitam padėkodami. Pavyzdžiui, pasakykite partneriui, kaip jis pagerina jūsų gyvenimą, pasakykite, kad jį mylite.
 
Susikurkite ritualus
Santykių trenerės Damonos Hoffman teigimu, svarbu turėti ko laukti ir inicijuoti romantiškas akimirkas: „Sukurtas laukimo efektas padidina endorfinų ir adrenalino kiekį.“ Todėl ji rekomenduoja susikurti savaitės ritualą – filmo žiūrėjimas, skaitymas ar net valgio gaminimas kartu yra gera pradžia. Pabandykite apsilankyti naujame restorane ar muziejuje.
 
„Šios pasikartojančios veiklos, kurios yra tarsi įsipareigojimas, sukuria teigiamas emocijas, kurias siesite su partneriu. Tai primins jums, kodėl esate kartu ir stiprins romantiškąją jūsų santykių pusę“, – pasakoja D.Hoffman.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris