Mitybos koregavimas – pirmas žingsnis diabeto suvaldymo link

Greta Vanagienė
2019-11-14
Susirgus diabetu vien vaistais ligos nepristabdysi. Tenka iš esmės keisti gyvenimo būdą, tai yra pagaliau suimti save į rankas. „Medicininė mitybos terapija - viena sričių, kurią taikant žengiamas svarbiausias žingsnis siekiant suvaldyti ligą“, - sako slaugytoja diabetologė Tatjana Aseeva.
Mitybos koregavimas – pirmas žingsnis diabeto suvaldymo link
Kiekvienas sergantis diabetu gyvenimo būdą turėtų pradėti keisti nuo kasdienės lėkštės. Diabetikams mitybos piramidė tokia pati kaip ir kiekvienam mūsų. Išlyga viena – griežtas jos laikymasis.

Griežta mitybos tvarka

„Diabetas - tai it sugriežtintas gyvenimo būdas“, - sako T.Aseeva. Slaugytoja įsitikinusi, kad kiekvienas sergantis šia liga gyvenimo būdą turėtų pradėti keisti nuo kasdienės lėkštės.

 
Mat sureguliavus mitybą, ligą galima puikiausiai suvaldyti. Čia akcentuojama medicininės mitybos terapijos svarba. Tačiau tiems, kurie tikisi atskiros mitybos piramidės, sakome, kad jos nėra. Sergantiesiems diabetu ji tokia pati kaip ir kiekvienam mūsų. Išlyga viena – griežtas jos laikymasis. Tad tiems, kas gyvenime sveikai maitinosi, gausiai nevartojo kepto maisto, saldumynų, gazuotų gėrimų, diabetinė dieta neturėtų būti iššūkis.
 

„Nors Pasaulio sveikatos organizacija mitybos piramidę nurodo galiojant visiems, pripažinkime, daugelis jos nepaiso. Sau nuolaidžiauja valgydami pernelyg riebų maistą, piktnaudžiauja saldumynais. O diabetikams nukrypti nuo standartinės mitybos piramidės - nevalia. Tai - pirmasis ir pagrindinis ligos suvaldymo principas. Galbūt saldžią nuodėmę ir gali sau leisti, bet tik tuo atveju, jei sugebi kontroliuoti ligą, dėmesingai save prižiūri“, - apie mitybos terapiją aiškina T.Aseeva.
Be to, diabetologė primena, kad svarbu ne tik maistas, bet ir visada tvarkingas valgymo režimas. Jei sveikieji dažnai sau leidžia pusdienį pabadauti, o grįžę namo prisikerta iki soties, sergantieji diabetu šios prabangos sau leisti nebegali.
 
Svarbu dienos režimas
T.Aseeva sako pastebinti, kad susiima, deja, ne visi. Tiems, kam diabetas diagnozuojamas vyresniame amžiuje, iškart keistis nėra linkę. Jaunimas gi į mitybos režimą žiūri griežčiau.
„Dažniausiai žmonės ima keisti mitybą, kai susiduria su ligos komplikacijomis. Subalansavę mitybą, siekia ir aktyviau gyveni, užsiimti fizine veikla. Be to, ieško kuo pakeisti cukrų – vietoje jo naudoja pakaitalus. Prekybos centruose dažnai renkasi sveikesnius gaminius ar diabetikams skirtus produktus. Džiugu, kad rinka šiems pacientams tampa vis palankesnė“, - pastebi slaugytoja.
 

Sergantiesiems diabetu taip pat svarbu išlaikyti ir dienos režimą: eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu.
„Lovoje žmogus turėtų gulėti ne vienuoliktą ir ne dvyliktą, o devintą-dešimtą, keltis - apie septintą ryto, o ne tinginiauti iki dešimtos. Visa tai svarbu medžiagų apykaitai – organizmo mechanizmas įsijungęs dienos režimui ir turi laiku pavalgyti pusryčius, kad galėtų laiku valgyti vakarienę. Jei žmogus gulasi ir keliasi vėlai ar neišsimiega, organizmas nusilpsta, išsiderina“, - atkreipia dėmesį specialistė.

 
Verta žinoti
Angliavandeniai, tokie kaip sausi pusryčiai, makaronai, bulvės, baltos duonos kepiniai ypač greitai pasisavinami ir organizme skyla į cukrų, o kasa išskiria insuliną. Nejudrus gyvenimo būdas priešinasi insulino pasisavinimui ir ląstelėms nebeteikia energijos. Gliukozės kiekiai nuolat auga – šis paverčiamas riebalais.

 
Tarp kitko
Slaugytojas diabetologas siekia išmokyti žmogų patį rūpintis savo sveikata, skatinti sveiką gyvenimo būdą. Be to, diabetologai teikia konsultacijas ne tik pacientams, bet ir jų artimiesiems aktualiais mitybos, kitais su šios ligos kontrole ir profilaktika susijusiais klausimais.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris