Lilė Lukminaitė, sveikos gyvensenos konsultantė, sako, kad ilga kelionė autobusu sudaro visas sąlygas vidurių užkietėjimui, kurį sukelia nejudrumas, mažas skysčių vartojimas ar valgomi netinkami produktai, pavyzdžiui, miltiniai kepiniai, bulvių traškučiai, skrudintos bulvytės, konservuoti produktai, rūkyti, kepti mėsos gaminiai. „Jei keliaujate autobusu, neprisiruoškite sumuštinių su šviesia duona, venkite bandelių, duoniukų, konservų, picų, apskritai – greito maisto, kuriuo prekiaujama pakelės kavinėse. Trumpam sustabdykite ir pieno produktų vartojimą, mat laktozės netoleravimo atvejų pasitaiko vis dažniau”, – sako L.Lukminaitė.
Ką įsidėti į kelionę?
„Visų pirma gerkite pakankamai skysčių, – sako sveikos gyvensenos specialistė. – Idealu rinktis vandenį su citrina, dar geriau – jį gerti šiltą. Jei turite galimybę, vandenį pagardinkite čia sėklomis ar linų sėmenimis, – taip nepastebimai gausite maistinių skaidulų. Įsidėkite termosą su arbata: pankolių, ramunėlių, kmynų ar valerijonų šaknų, žaliąja. Visos jos gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą, kas aktualu ilgą laiką leidžiant sėdint.“
L.Lukminaitė pastebi, kad ilgoje kelionėje itin svarbu valgyti gausiai skaidulų turintį maistą. „Vartokite kuo daugiau daržovių, vaisių, uogų, galite rinktis grūdinių kultūrų maisto produktus. Beje, minėtus produktus siūlyčiau rinktis pagal sezoną, taip gausite daugiau vitaminų. Kelionei pasiruoškite morkų, cukinijų, agurkų lazdelių – jas valgyti labai patogu. Kad būtų sočiau, galima iš anksto pasigaminti ir į kelioninę dėžutę įsidėti užtepėlę su mėgstamais produktais ir joje tiesiog mirkyti įvairias daržoves, duoniukus“, – siūlo L.Lukminaitė.
Anot pašnekovės, vaisiai, uogos taip pat tinka, o svarbiausia, jų nereikia gaminti iš anksto. Pavyzdžiui, obuolį patariama suvalgyti dėl maistinių skaidulų, kurios naudingos žarnynui, taip pat jis puikiai veikia kaip virškinimo sistemos „šluota“. „Į kelionę drąsiai įsidėkite džiovintų vaisių, riešutų, tačiau svarbu jų nepadauginti ir, jei pasitaikys galimybė, juos pamirkykite prieš valgydami“, – pataria sveikos gyvensenos specialistė ir priduria, kad jeigu vis dėlto neįsivaizduojate raciono be sumuštinio, bent jau rinkitės bemielę, viso grūdo duoną, o pagardinkite ją avokadu, pomidorais, agurkais.
Jei sutriko žarnyno veikla
„Vidurių užkietėjimas – vienas dažniausiai pasitaikančių negalavimų keliaujant autobusu. Kaip sau padėti, jei jau ištiko bėda? Patirtis rodo, kad dažniausiai kiekvienam žmogui įveikti vidurių užkietėjimą padeda skirtingi produktai ar būdai. Pirmiausia atkreipkite dėmesį, ar pakankamai geriate skysčių. Turėkite mintyje, kad vitaminas C laisvina vidurius, tad pirmoji pagalba gali būti vandens gėrimas su citrina. Patartina gerti daug arbatos: kmynų, anyžių, ramunėlių, pipirmėčių. Taip pat svarbu pajudėti. Naudokitės proga vos tik autobusas sustoja: eikite pasivaikščioti, prasijudinti, padaryti pritūpimų, pasilenkite link pirštų galiukų, sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę pamasažuokite pilvo sritį“, – sako L.Lukminaitė.
Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti slyvų, kriaušių, figų, avižų, riešutų, nes šie produktai turi ląstelienos, žarnyne virstančios į želė masę, padedančią suminkštinti išmatas. „Beje, vienas būdų išjudinti virškinimo sistemą – rytinis kavos puodelis, mat kavoje esantis kofeinas pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu. Tiesa, nepiktnaudžiaukite, nes kofeinas turi ir kitą, mažiau pageidaujamą poveikį, šalina skysčius iš organizmo“, – pastebi sveikos gyvensenos specialistė.
Komentuoti: