Misija – sustabdyti plaukų slinkimą

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-08-22
Geros žinios: plikimas ir kitos skalpo bei plaukų problemos yra išgydomos. Tuo rūpinasi sparčiai Lietuvoje populiarėjančios dermatologijos šakos atstovai – trichologai. Apie darbo užkulisius, dažniausiai pasitaikančias plaukų slinkimo priežastis bei sprendimo būdus pasakoja dermatologės trichologės Aušrinė Ramanauskaitė ir Lina Martinėlė.
Misija – sustabdyti plaukų slinkimą
Pati dažniausia alopecija tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų yra androgeninis plikimas. Nors plaukai neslenka kuokštais, bet pacientai pastebi po truputį atsirandantį ir progresuojantį plaukų tankumo sumažėjimą.

Trichologų poreikis auga
 
„Trichologija susidomėjau jau baigusi rezidentūrą – tuomet vos keletas iškilių gydytojų gilinosi šioje srityje ir man pasirodė, kad poreikis yra gerokai didesnis už tuometinę pasiūlą, – pasakoja šios srities specialistė A.Ramanauskaitė. – Išvykau tobulinti žinių į Ciurichą pas nuostabų šios srities guru – profesorių Ralfą Triuebą. Tai man suteikė daug žinių ir įkvėpimo, kad skalpo ir plaukų ligos gydomos, kontroliuojamos ir ne visi pacientai sunkūs ar beviltiški, jei žinai kaip jiems padėti.“
 
O galinčiųjų padėti Lietuvoje skaičius pastaraisiais metais auga. „Trichologija – ne atskira specialybė, o tik domėjimosi laukas. Sunku pasakyti, kiek tiksliai mūsų yra. Tačiau džiaugiuosi, jog kolegiškos gretos per pastarąjį dešimtmetį pildosi gana sparčiai. Užimtumas tikrai didelis dėl esamo poreikio. Manau, kad kiekvienas mūsų per gyvenimą esame patyrę problemų dėl plaukų ar galvos odos: slinkimas, plikimas, niežėjimas, pleiskanojimas“, – teigia dermatologė.
 

Problemų patiria visi
 

Pasak dermatologės trichologės Aušrinės Ramanauskaitės, tiek vyrai, tiek moterys ir netgi vaikai per gyvenimą patiria padidėjusio plaukų slinkimo ar plikimo epizodų. „Štai, pavyzdžiui, su androgenine alopecija – paveldimu progresuojančiu plaukų retėjimu – susiduria apie 50 proc. žmonijos. Moteris dažniau vargina slinkimas – pastebimai gausus plaukų netekimas, kuomet vonioje ir ant pagalvės randama neįprastai daug iškritusių plaukų. O štai vyrai dažniau kreipiasi dėl plaukų masės netekimo ir plikimo. Apie pusė vyrų plikimo požymius ar praplikimą pastebi dar nesulaukę trisdešimties“, – sako trichologė.

 
Plaukų slinkimo priežastys, specialistės teigimu, gali būti įvairios: tiek vidinės – lėtinės ir ūmios ligos, infekcijos ir karščiavimas, autoimuniniai procesai, uždegiminės skalpo ligos, natūralūs ar patologiniai hormoniniai pokyčiai, mikroelementų stoka, badavimas, rūkymas, vartojami vaistai, paveldimumas, tiek išorinės – stresas, sezoniškumas, naudojamos priemonės, ultravioletinė spinduliuotė, plaukų priežiūros prietaisai.
 
Kaltininkai – genetika ir stresas
 
Kolegė L.Martinėlė pabrėžia, kad tam tikras plaukų kiekio slinkimas per dieną – tai natūralus plaukų kitimo ciklas ir išslinkus nedideliam plaukų kiekiui nerimauti nereikėtų. „Paprastai žmonės atkreipia dėmesį, kai iškritusių plaukų kiekis yra ženkliai didesnis, taip pat pastebi, kad pasikeitė plaukų struktūra ar plauko stiebo storis. Pati dažniausia alopecija tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų yra androgeninis plikimas. Nors plaukai neslenka kuokštais, bet pacientai pastebi po truputį atsirandantį ir progresuojantį plaukų tankumo sumažėjimą. Šiai būklei įtakos turi genetiniai ir hormoniniai veiksniai“, – pasakoja trichologė.
 
Esant telogeniniam plaukų slinkimui, plaukai ima retėti staiga ir gausiai. „Pacientai pastebi, kad šukuojantis, plaunant galvą, braukiant pirštais per plaukus iškrenta ženkliai didesnis plaukų kiekis, jų daugiau pastebima po nakties ant pagalvės. Paprastai iškrenta iki 70 proc. daugiau plaukų nuo įprasto 100 plaukų kiekio. Plaukai retėja ne tam tikrose vietose, bet visoje galvoje. Viena dažniausių to priežasčių – stresas“, – įvardija L.Martinėlė.
 
Toks plaukų slinkimas, specialistės teigimu, prasideda praėjus dviem trims mėnesiams po provokuojančio veiksnio ir trunka iki pusmečio. Jei tęsiasi ilgiau, diagnozuojamas lėtinis telogeninis plaukų slinkimas. Šio tipo plaukų slinkimas gali būti ir pirmasis skydliaukės sutrikimų, geležies ar kitų medžiagų trūkumo ženklas.
 
Anot L.Martinėlės, išvardintos alopecijos vadinamos nerandinėmis. „Tai reiškia, kad plaukų slinkimas yra grįžtamas. Jeigu pavyksta nustatyti priežastį, nutraukus provokuojantį veiksnį arba laiku pritaikius gydymą, plaukų svogūnėliai neišnyksta, todėl gydydami galime stebėti visiškai ar iš dalies ataugančius plaukus“, – teigia dermatologė trichologė.
 

Įtakos turi šukuosena
 
Retesnė ir sunkesnė ligų grupė – randinės alopecijos, pasireiškiančios dėl odos arba sisteminių autoimuninių ligų. „Jų metų kyla uždegimas aplink plauko svogūnėlį ir, laiku netaikant gydymo, plauko svogūnėlis išnyksta, atsiranda randas. Toks pažeidimas yra negrįžtamas“, – sako L.Martinėlė.
 

Dermatologė trichologė Lina Martinėlė pataria atkreipti dėmesį į įprastai nešiojamas šukuosenas. „Jeigu mėgstate įtemptas šukuosenas – kuodukus, uodegėles, ir jas nešiojate dažnai, ilgainiui dėl nuolatinio mechaninio įtempimo gali būti pažeisti plaukų svogūnėliai. Pradžioje ši būklė yra grįžtama, tačiau ilgainiui plaukų svogūnėliai gali būti pažeisti visam laikui“, – įspėja specialistė.

 
Plaukų slinkimo priežastimi gali būti ir negydomos galvos odos ligos. Jos pasireiškia niežėjimu, galvos odos jautrumu, paraudimu, pleiskanojimu, šašais. 
 
„Viena dažniausių ligų – seborėjinis dermatitas, kuris atsiranda galvos, veido, antakių, barzdos, krūtinės srityse ir pasireiškia gelsvomis riebiomis pleiskanomis ir odos paraudimu. Kadangi vasaros metu mūsų oda gamina daugiau sebumo ir išskiria prakaito, o šilta ir drėgna aplinka skatina odos mikrobiomos pokyčius, ši liga gali paūmėti. Taip pat galvos odoje pasireiškia žvynelinė“, – pasakoja L.Martinėlė.

 
Galvos odoje stebimi maži spuogeliai gali būti folikulito – plauko maišelio uždegimo – požymis. „Jis gali būti infekcinis, t.y. sukeltas bakterijų, grybelių, virusų, arba užsikimšus plauko svogūnėliui, pavyzdžiui, naudojant riebias medžiagas, taip pat dažnai skutantis“, – sako trichologė.
 
Svarbu neuždelsti
 
Specialistės sutinka, kad nevalia ignoruoti galvos ir plaukų problemų, taip pat užsiimti savigyda.
 
„Tiek vyrai, tiek moterys retėjant plaukams patiria daug neigiamų emocijų, jaučia didelį psichologinį diskomfortą, socialinį nerimą. Svarbiausia – kreiptis laiku į gydytoją ir rasti priežastį. Ankstyva diagnozė ir savalaikis gydymas gali turėti ženkliai geresnius rezultatus, nei uždelsus, kadangi svogūnėliai dar nebūna „primigę“,“ – akcentuoja L.Martinėlė.
 
„Procedūros vis labiau plečiasi – nuo vaistų injekcijų į plikimo židinius iki mezoterapijos, trombocitais praturtintos kraujo plazmos terapijos“, – apie inovatyvias gydymo galimybes užsimena A.Ramanauskaitė.
 
Specialisčių teigimu, gydant alopeciją dažnu atveju taikoma skirtingų metodų kombinacija. Naudojami tiek inovatyvūs vaistai, tiek estetinėje medicinoje populiarios botulino toksino injekcijos, pasitelkiamos lazerinės bei mikroadatinės radiodažnio procedūros, plaukų transplantacija.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

      Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

      Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
      E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

      E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

      „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kiaušiniai sukėlė salmoneliozės protrūkį JAV

      JAV sveikatos apsaugos specialistai skelbia apie salmoneliozės protrūkį šalyje: pranešama apie 65 salmonelės bakterijomis užsikrėtusius žmones 9 valstijose. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, iki savaitgalio į ligoninę buvo paguldyti 24 žmonės. Apie mirties atvejus nepranešama.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Talentas: 26 litrai... aukso?
      Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
      Miško maudynės su ponia Apolonija
      Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
      Dėl visko kalta kontroversija
      Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija

      Naujas numeris