Matė: ir kavos pertraukėlei, ir popiečio arbatėlei

Greta Vanagienė
2020-01-16
Gelsvai žalios spalvos, charakteringo žemės kvapo, pikantiško, švelniai karstelėjusio skonio matė - rimta žaliosios arbatos konkurentė. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė sako, jog matė yra turtinga bioaktyviųjų medžiagų. Vis dėlto didelis šio gėrimo kiekis turi ir kitą poveikio sveikatai pusę.
Matė: ir kavos pertraukėlei, ir popiečio arbatėlei
Manoma, kad matė slopina apetitą, aktyvina metabolizmą, sumažina riebalinį audinį liemens srityje, paspartina riebalų skaidymą.

Tarp arbatos ir kavos 
Tonizuojantis, kofeino turintis gėrimas savybėmis šiek tiek primena arbatą, tačiau yra liaupsinamas dėl geresnio skonio ir poveikio. Mat matė neturi žaliajai arbatai būdingo sutraukiančio skonio, tonizuoja tolygiau nei kava, yra gaivesnė.
Tradiciškai gėrimas ruošiamas iš džiovintų paragvajinio bugienio augalo lapelių ir šakelių. Jos plikomos karštu vandeniu specialiame iš ilgmoliūgio vaisiaus pagamintame inde kalabasoje, o siurbčiojama pro specialų vamzdelį bombiliją, kurio gale įtaisytas sietelis filtruoja arbatos lapelių daleles.
 

„Keli tyrimai nustatė, kad mėnesį kasdien išgeriant apie tris šimtus trisdešimt mililitrų matės, gali sumažėti blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, o su pastaruoju - rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis“, - sako gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

 

Turginga sudėtis
Gydytoja J.Parnarauskienė sako, jog matė veikia stimuliuojamai, mat yra turtinga bioaktyviųjų medžiagų, tokių kaip metilksantinai, kofeinas ir teobromidas, kurių taip pat randamos kavoje, arbatoje ar šokolade. „Skaičiuojama, kad vidutiniškai puodelis matės turi apie 85 miligramus kofeino. Tai yra mažiau nei kavos, bet daugiau nei arbatos puodelis“, - paaiškina gydytoja dietologė J.Parnarauskienė.
Anot jos, matė vertinama ir dėl joje randamų karčiųjų komponentų saponinų, pasižyminčių priešuždegiminiu ir cholesterolio kiekį mažinančiu poveikiu. Taip pat gėrimas turtingas kafeolio derivatų ir kitų polifenolių, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu, lemiančiu mažesnę daugelio ligų susirgimo riziką. Matė čia nukonkuruoja žaliąją arbatą.
 
Nors moksliškai nėra šimtu procentų įrodyta, manoma, jog šis gėrimas gali padėti sumažinti kūno masę ir riebalinio audinio kiekį.
„Tyrimai su gyvūnais parodė, kad matė slopina apetitą, aktyvina metabolizmą, sumažina riebalinį audinį liemens srityje, paspartina riebalų skaidymą. Kadangi matės sudėtyje yra saponinų, taip pat nedideli kiekiai vitaminų C ir E, seleno bei cinko, ji šiek tiek stiprina imuninę sistemą. Taip pat yra duomenų, kad matė esančios medžiagos padeda mažinti gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje bei cukrinio diabeto komplikacijų riziką“, - pasakoja J.Parnarauskienė.
 
Ne per daug!
Vis dėlto specialistė atkreipia dėmesį, kad dar nėra apskaičiuota, kiek šio gėrimo sveika išgerti kasdien. „Daugelis mokslinių tyrimų, įrodančių matės poveikį sveikatai, atlikti skiriant jos ekstraktą maisto papildų pavidalu arba su gyvūnais. Tad gerųjų savybių bei reikiamo suvartoti kiekio įrodymams trūksta patikimų tyrimų“, - paaiškina medikė.

Be to, kaip ir kiekvienas kofeino turintis gėrimas, taip ir matė vartojama dideliais kiekiais gali sutrikdyti miegą, žmonės gali tapti irzlesni, nepailsėję, padažnėja pulsas ir kvėpavimas, gali pradėti pykinti.
 
„Vartojama ilgai ir dideliais kiekiais (litrą du per dieną) arbata padidina riziką susirgti burnos, gerklų, stemplės, skrandžio, inkstų, šlapimo pūslės, gimdos kaklelio, prostatos, plaučių vėžiu. Ši rizika apie 3-7 kartus padidėja asmenims, kurie rūko ir vartoja alkoholį“, - įspėja dietologė. Antra priežastis, kodėl padidėja rizika susirgti išvardintomis onkologinėmis ligomis – aukšta gėrimo temperatūra. Mat jis dažniausiai siurbčiojamas labai karštas, o tai pažeidžia burnos, gerklų, stemplės gleivinę, todėl vėžinių ląstelių susidarymo tikimybė ir didėja.
Dėl minėtų priežasčių gėrimo atsargiai turėtų vartoti nėščiosios, krūtimi maitinančios moterys ir vaikai.

 

Matė paprastai ruošiama 
Matė žolė atsargiai supilama į kalabasą (nuo pusės iki trijų ketvirčių indo). Kartais dar įdedama kitų augalų skoniui pagardinti (populiaru Paragvajuje).
Paskui indas uždengiamas delnu ir pakratomas, kad žolė susimaišytų, didesnės dalelės nugrimztų, o mažesnės iškiltų į paviršių.
Kalabasa paverčiama į šoną, kad pasiliktų tarpas vandeniui pilti. Pilamas 70–80 laipsnių temperatūros vanduo. Jei temperatūra per žema – matė bus pernelyg karti, jei per aukšta – dings subtilus jos skonis.
Vamzdelis gėrimui – bombilija - dedamas į kalabasos kraštą, į jau sudrėkintą matę. Sudrėkinimui galima naudoti tiek šaltą, tiek šiltą vandenį.
Matė geriama (ispanų kalboje labiau vartojama frazė tomar mate – „imti matę“) pro vamzdelį. Nuolat įpilama karšto vandens.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Matulytė „Čia ne ta infekcija, kuri surinks daug antivakserių“

    E.Matulytė „Čia ne ta infekcija, kuri surinks daug antivakserių“

    Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja infektologė Elžbieta Matulytė (31 m.) su koronavirusu susidūrė ne tik pi...
    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Pasislėpusi liga. Taip dauginę mielomą apibūdina trečius metus su ja gyvenanti šiaulietė Irma (51 m.). Kraujo vėžys atėmė i...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Izraelio vakcinacija: palestiniečiai „ant ledo“

    Dar praėjusių metų gruodžio 19-ąją per televiziją gyvai transliuota Izraelio ministro pirmininko Benjamin Netanyahu vakcinacija nuo koronaviruso davė startą beveik visuotinam vakcinavimui. Per dvi savaites išganingos vakcinos sulaukė apie 12 proc. Izraelio gyventojų ir šalis pagarsėjo kaip viena greičiausiai vakcinuojan...

    Komentarai


    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės
    Pulti ant kelių? Taip!
    Henrikas Vaitiekūnas Pulti ant kelių? Taip!

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica