Jei Kūčių vakarą ragaujame labiau tradicinius patiekalus, dengdami Kalėdų stalą galime pademonstruoti išmonę. „Žmonės nori švęsti sveikiau, apgalvoja, kad patiekalai būtų įvairesni ir įdomesni“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro dietistė Živilė Dumbraitė.
Esant šiemetinei situacijai geri apgalvokite kalėdinio stalo meniu. Net jei jūsų šeimą sudaro du asmenys, tikrai galima sugalvoti keletą sveikų užkandžių, jaukų ir tradicinį karštą pietų patiekalą ir, žinoma, skanų desertą.
- Kodėl lietuviai taip mėgsta sotų, perdėm saldų, riebų kalėdinį stalą?
- Atsakymas susideda iš kelių aspektų. Visų pirma mūsų pakankamai šaltas ir atšiaurus klimatas nori nenori priverčia užsiauginti šiokį tokį riebalinį sluoksnį rudens-žiemos laiku, kad nesušaltume. Kitas dalykas – tradicijos. Nors visuomenė po truputį keičiasi, vis dar svarbus išlieka tradicinis maistas, kuris ir yra šiek tiek sotesnis, riebesnis. Paprastai, pasninkavę per Adventą, lietuviai per Kalėdas valgo daugiau ir visiškai kitokį maistą nei, tarkime, per Kūčias.
- O kaip jaučiasi organizmas, prieš tai pasninkavęs galimai ne vieną savaitę ir staiga gavęs tokią „bombą“? Ir net jei nepasninkavo, ar nesudėtinga organizmui apdoroti gausybę maisto?
- Organizmui tiek maisto kiekis, tiek Kalėdinio maisto sudėtis dažnai yra tikras iššūkis. Tikrai dauguma žino jausmą, kai yra tiek prisivalgę, kad norisi net drabužius atsilaisvinti, sunku pajudėti, kartais net pykina. O jei kartu vartojamas alkoholis, tik dar labiau apsunksta virškinimo procesas. Inkstai, kepenys, skrandis ir visas žarnynas yra apkraunami papildomu darbu. Jei žmogus yra sveikas, organizmas susidoros su tokiu iššūkiu, tačiau jei susiduriate su virškinamojo trakto sutrikimais, rekomenduoju nepersivalgyti ir stengtis per šventes rinktis įprastą maisto kiekį.
- Ar pastebite, kad paskutiniais metais žmonės ima vis labiau domėtis, kaip kuo sveikiau švęsti Kalėdas? Kokių patarimų prašo? Kuo motyvuoja mitybos pokyčius?
- Taip, tikrai pastebiu. Žmonės nori švęsti ne tik sveikiau, bet ir labiau apgalvoja maisto kiekį, kad jo netektų vėliau išmesti, kad patiekalai būtų įvairesni, bet jų kiekis mažesnis. Dažnai žmonės gamina ir įdomesnius, ne visai tradicinius patiekalus, stengiasi ruošti ne taip riebiai. Tai džiugina, nes švenčių stalas tampa ne tik sveikesnis, bet ir labiau apgalvotas, suplanuotas.
- Ir nuo ko reikėtų pradėti žmogui, nutarusiam šiemet švęsti sveikiau? Galvoti apie porcijas, patiekalų derinimą, sveikesnius patiekalus?
- Na, esant šiemetinei situacijai greičiausiai ir teks švęsti kitaip nei įprasta. Rekomenduoju jau dabar apgalvoti šventinio stalo meniu. Net jei jūsų šeimą sudaro du asmenys, tikrai galima sugalvoti keletą sveikų užkandžių, jaukų ir tradicinį karštą pietų patiekalą ir, žinoma, skanų desertą. Niekur nereikės skubėti, nes niekur ir negalėsime išvažiuoti, tad siūlau pažiūrėti į situaciją kūrybiškai: įsitraukite visi į ruošos darbus, maisto gaminimą, kalbėkitės, bendraukite, išbandykite naujus receptus, juk šios šventės tokios ir bus – kitokios. Pagalvokite, kiek maisto tikrai suvalgysite, neprisigaminkite daugiau, nei iš tiesų reikia. Suplanuokite pirkinius pagal pasirinktą meniu ir mėgaukitės ramiomis bei jaukiomis šventėmis.
- Galbūt žmonės mano, kad sveikesnį stalą suruošti bus brangu ar sudėtinga. Teisūs jie?
- Tikrai ne. Sveikas maistas nebūtinai įmantrus. Mano nuomone, bet koks namie iš natūralių produktų gamintas maistas jau yra sveikesnis už pirktą pusgaminį. Tad ir pagrindinė rekomendacija – gaminkite viską nuo nulio. Tarkime, norite mielinių bandelių. Susiraskite receptą ir pasigaminkite naminę tešlą, reguliuokite pridedamo cukraus kiekį, naudokite natūralius priedus, tokius kaip džiovinti vaisiai ar daržovės. Pasirūpinkite, kad ant stalo netrūktų daržovių. Jų rekomenduoju įtraukti kelių rūšių – tiek šakninių, virtų ar kitaip termiškai apdorotų, tiek ir žalių ar fermentuotų, raugintų. Kaip ir sakiau, stalas nebus brangus, jei iš anksto pagalvosite apie ruošiamus patiekalus ir suplanuosite pirkinius.
- Galbūt mintis apie sveikesnį stalą galėtų tapti ilgalaikiu „projektu“ – planu keisti kasdienę mitybą. Kokių pagrindinių principų reikėtų laikytis? Kokius žingsnius žengti?
Taip ir turėtų būti. Žinoma, šventės yra tas metas, kai norisi tokio labiau netradicinio maisto, kurio per metus nelabai ir valgome, bet nereikėtų to labai išskirti, pabrėžti. Supraskite, jog ta energija, kurią įdedame į save su maistu, turi būti ir panaudota. Deja, situacija tokia, kad nelabai kur pajudėsime, neišeisime taip paprastai pasivaikščioti į miestą, tad įvertinkite ir tai, kad po to netektų drastiškai keisti gyvenimo būdo ir pulti sportuoti ar mesti šventiniu laiku priaugtų kilogramų. Svarbiausias principas, manau, yra saikas. Geriau mažiau, įdomiau, skaniau, išradingiau.
Receptai
Soti makaronų mišrainė
4 porcijoms reikės:
200 g pasirinktos formos makaronų,
2 saujų mažų pomidorų,
1 mažos konservuotų kukurūzų skardinės,
geros saujos mėgstamų alyvuogių,
2 agurkų,
1/2 paprikos,
200-300 g virtos vištienos filė,
saujos žalumynų,
1/2 raudono svogūno (pamarinavau su obuolių actu).
Padažui reikės: 1 šaukšto majonezo, 2 šaukštų graikiško ar natūralaus jogurto, 1/2 citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Išvirtus makaronus, perliekite šaltu vandeniu ir supilkite į dubenį. Ten pat keliauja visi kiti pjaustyti ingredientai. Sumaišykite padažą ir užpylę ant salotų viską išmaišykite. Leiskite pastovėti bent 10-15 min. ir skanaukite.
Trapios tešlos pyragas (kišas) su vištiena
Tešlai reikės:
200 g sviesto,
apie 200 g miltų (naudokite perpus viso grūdo ir paprastus kvietinius).
Įdarui:
6 kiaušinių,
150 g virtos vištienos filė,
50 g tarkuoto fermentinio sūrio,
30 g tarkuoto parmezano (pabarstyti ant viršaus),
400 g špinatų,
7-10 vnt. saulėje džiovintų pomidorų,
1 didelio balto svogūno,
druskos, pipirų pagal skonį.
Šaltą sviestą sutarkuokite, sudėkite miltus ir pirštais trupinkite tešlą, kol susidarys daug mažų trupinukų. Jei trūksta miltų, įdėkite dar, bet tešla neturi būti per sausa. Kai jau visi sviesto gabaliukai susimaišys su miltais, įpilkite šlakelį vandens, kad viskas sukibtų ir suminkykite tešlos kamuoliuką. Jį dėkite į šaldymo kamerą maždaug 10-15 min. Išėmę iš šaldiklio tešlą iškočiokite, kad būtų kiek platesnė nei kepimo forma. Perkelkite ją į sviestu pateptą kepimo formą ir sulyginkite kraštus. Pagrindą subadykite šakute ir kepkite orkaitėje 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai pjaustytą vištieną, džiovintus pomidorus ir pačioje pabaigoje sudėkite nuplautus špinatus, pamaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Kiaušinius išplakite šluotele, pagardinkite druska ir pipirais. Įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį.
Išimkite skardą su tešlos pagrindu, sudėkite vištienos įdarą, tolygiai paskirstykite, užpilkite kiaušinių plakiniu ir viršų pabarstykite parmezano sūriu.
Kepkite 170-180 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min.
Skanaus!
Saldžiųjų bulvių braunis
Reikės:
2 vidutinių saldžių bulvių (batatų),
80 g kokosų aliejaus,
120 g juodo šokolado (90 proc.),
100 g speltos miltų,⠀
50-70 g medaus ar kito saldiklio,
1 a.š. kepimo miltelių,⠀⠀
1 v.š. kakavos,⠀⠀⠀
žiupsnelio druskos,
šakelio pieno, jei reikia paskystinti masę.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bulves nulupkite, supjaustykite1 cm griežinėliais ir 20 min. virkite garuose (tinka užvirinti puode vandenį ir įstatyti sietelį su bulvėmis, virti uždengus).
Toje pačioje garų vonelėje ištirpdykite kokosų aliejų ir šokoladą. Supilkite masę į trintuvą, sudėkite bulves ir trinkite iki vientisos masės. Tada supilkite likusius ingredientus ir gerai viską išmaišykite. Masę dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 35-40 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ragaukite dar šiltą.
Skanaus!
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: