Kepsninių sezonas – atidarytas!

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-05-17
Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti svarbiausias maisto saugos bei ruošos taisykles, padėsiančias apsaugoti savo ir šeimos sveikatą.
Kepsninių sezonas – atidarytas!
Nepamirškite, kad nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles.

Užtikrinkite švarą
 
Nors poilsiaujant gamtoje kiekvienam įprasta atsipalaiduoti ir kiek „sulaukėti“, VMVT atstovai atkreipia dėmesį, kaip svarbu nepamiršti švaros ir higienos. Ruošiant maistą gamtoje ir ypač palietus žalią mėsą, paukštieną ar jūros gėrybes, patariama kruopščiai nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu.
 
„Visi maisto ruošimo įrankiai, pjaustymo lentelės ir paviršiai turi būti švarūs – išplaukite ir prireikus dezinfekuokite juos. Nepamirškite, kad nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles“, – rekomenduoja VMVT atstovai.
 

Pjaustyti žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes patariama ant atskirų pjaustymo lentelių ir skirtingais įrankiais. „Niekada nedėkite kepto maisto į indą, kuriame prieš tai laikėte žalią mėsą ir paukštieną. Žalia mėsa, paukštiena ir jūros gėrybės šaldytuve turėtų būti laikomos atskirai nuo kitų maisto produktų, kad jų neužterštų. Kai tik įmanoma, maistą reikėtų laikyti uždengtą“, – dalijasi pastebėjimais specialistai.
 
Jie taip pat pataria naminius gyvūnus laikyti atokiau nuo kepsninės zonos – taip mažėja tikimybė jiems susižeisti ir užteršti maistą ar paviršius.
 
Vengti atviros ugnies
 
Pervežimo metu greitai gendančius maisto produktus geriausia laikyti šaltkrepšiuose su ledu. Atšildyta mėsa ruošiama nedelsiant. „Mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes kepkite iki tinkamos vidaus temperatūros naudodami maisto termometrą. Bendra produktų vidutinė temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75 C“, – sako VMVT atstovai.
 
Jie pataria atkreipti dėmesį į kepamo maisto spalvą, kvapą, stebėti, ar produktas neapanglėjęs ir nesudegęs. „Dažnai vartykite maistą, kad užtikrintumėte vienodą temperatūrą. Nekepkite maisto ant tiesioginės ugnies, kad išvengtumėte per didelio dūmų kiekio. Kepimui rinkitės mėsą su mažiau riebalų ir be odos“, – rekomenduoja specialistai.
 
„Labai svarbu, kad kepdami mėsą jos neperkaitintume, nesudegintume, kad išsaugotume jos maistinę vertę ir sultingumą, – antrina „Sveikatai palankus“ įkūrėja, dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė. – Kepant ant griliaus, svarbu nekepti mėsos ant tiesioginės ugnies, tik ant žarijų. Nuo varvančių riebalų įsiplieskus ugniai, būtinai užliekite ją vandeniu. Mėsai prisismelkus dūmų susidaro kancerogeninės medžiagos. Valgydami sudegusius maisto gabalėlius, su maistu gauname kancerogenines medžiagas – heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie apsunkina virškinimą, sukelia sunkumą skrandyje, nuovargio jausmą pavalgius. Reguliariai maitindamiesi tokiu maistu, neišvengsime lėtinių neinfekcinių ligų - onkologinių susirgimų, virškinimo sistemos ligų ir pan.“ 
 
Sveikesnės alternatyvos

 

„Sveikatai palankus“ įkūrėja, dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė siūlo pamėginti mėsą ant griliaus kepti folijoje: „Taip apsaugosite mėsą nuo kaitrios ugnies. Ji bus tokia pati kvapni, bet ypač sultinga, nes neišgaruos jos natūralios sultys. Folijoje rekomenduočiau kepti liesesnę mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą. Riebesnę mėsą palanku kepti ant grotelių, nes riebalai nubėga.“

 
Visgi pats sveikiausias mėsos apdorojimo būdas, anot pašnekovės, yra troškinimas. Ketaus puodai puikiai tam tinka. „Taip pat galima paminėti ir kedrines lenteles, skirtas kepimui griliuje, orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje. Jos geriausiai tinka gaminti žuvies patiekalus, bet puikiai galima kepti ir raudoną mėsą, kiaulieną, vištieną bei daržoves“, – sako R.Bogušienė.
 
Prieš kepimą kedro kepimo lentelę rekomenduojama bent valandą išmirkyti šiltame vandenyje. Gaminamas patiekalas dedamas ant išmirkytos lentelės ir statomas ant griliaus. Kepimo lentelei kaistant, išsiskiria kedre esantys natūralūs eteriniai aliejai. Jų aromatai susigeria į gaminamą maistą, taip jis tampa kvapnesnis ir skanesnis. Priklausomai nuo apdegimo laipsnio, vieną lentelę galima panaudoti iki trijų kartų.
 
Nepamirškite pajudėti
 

Prie mėsos pašnekovė rekomenduoja salotų, šviežių daržovių ar žalumynų. „Jei daržoves ketinate kepti ant griliaus, svarbu jų nesudeginti, nes iš tokių daržovių bus ne nauda, bet žala. Dabar gamta mums gausiai dovanoja įvairių salotų, špinatų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Valgykime sezonines daržoves, gardinkime jas šaltai spaustu, nerafinuotu aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis. Jei visgi norime paįvairinti daržovių asortimentą, kepkime jas folijoje, troškinkime ketaus puode. Taip nesudeginsime, išsaugosime vertingas medžiagas“, – sako mitybos specialistė.
 
Pasigaminus maisto, nederėtų pamiršti, kiek jo patartina suvalgyti. „Dažniausiai valgoma vėlai vakare ir suvalgoma daugiau nei rekomenduojama žmogui per visą dieną. Šiais laikais judame mažai. Juokauju, kad tai visai nestebina: kai valgai daugiau, nenori ir neturi jėgų judėti. Visgi patarčiau nepamiršti aktyvios fizinės veiklos tiek prieš maistą, tiek pavalgius“, – pataria R.Bogušienė.

 
Verta žinoti
Maisto patiekimas bei produktų laikymas:
Ant grotelių keptą maistą patiekite švariose lėkštėse, jokiu būdu ne ant lėkščių, kuriose prieš tai buvo žalia mėsa, paukštiena ar jūros gėrybės.
Greitai gendančius maisto produktus, pavyzdžiui, salotas, majonezo patiekalus ir desertus laikykite šaltkrepšiuose su ledu.
 
Jei kyla abejonių, ar produktai vis dar saugūs vartoti, patartina juos išmesti, ypač tuos, kurie buvo palikti kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.
Ne visos dešrelės tinkamos kepti. Netinkamos kepti yra dešrelės, turinčios nitritinių druskų. Taip pat svarbu parinkti atitinkamas kepsnines ar kepimo būdą, jog būtų galima surinkti riebalus, varvančius nuo kepamų dešrelių. Įkaitę riebalai ima kaisti ir skleidžia pavojingų aromatinių angliavandenilių turinčius dūmus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...
    Garsiajame žurnale „Nature“ – Lietuvos mokslininkių pavardės

    Garsiajame žurnale „Nature“ – Lietuvos mokslininkių pavardės

    Gegužę prestižiniame tarpdisciplininiame mokslo žurnale „Nature“ buvo publikuoti gausaus tarptautinio mokslininkų kole...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Į darbus kibs virtualūs fizioterapeutai

    Pirmoji pasaulyje dirbtinio intelekto (DI) koordinuojama virtuali fizioterapijos klinika startuos šiais metais. Būsimų skaitmeninių fizioterapeutų darbdaviai žada daug. Virtualios fizioterapijos klinikos „Flok Health“ bendraįkūrėjas Finnas Stevensonas tvirtina, kad inovacija ne tik sumažins fizioterapijos pacientų ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris