Kaip klausytis muzikos saugiai ir ką būtina žinoti apie klausą?

Aistė Navakauskaitė, LiMSA narė
2019-07-05
Klausa leidžia bendrauti su kitais, įsilieti ir išlikti atidiems mus supančiai aplinkai. Dėl šių svarbių priežasčių reikia nepamiršti atkreipti dėmesį ar tarp jaunų žmonių didėja klausos sutrikimų tendencija bei kada net ir paprastas spengimas ausyse gali būti rimtas signalas susirūpinti klausa. Šie ir panašūs aktualūs klausimai aptarti su gydytoja Vija Vainutiene.
Kaip klausytis muzikos saugiai ir ką būtina žinoti apie klausą?
Rekomendacijų ir taisyklių laikymasis bei atsakingas požiūris į sveikatą yra vienintelė išeitis turėti nepažeistą klausą ir mėgautis kokybišku, visaverčiu gyvenimu.

- Jauni žmonės yra linkę praleisti nemažai laiko klausantis muzikos per ausinukus. Kiek laiko rekomenduotumėte klausytis muzikos ausinukais? 
- Kalbant apie saugų muzikos klausymąsi per ausinukus, reikėtų atkreipti dėmesį, jog svarbi ne tik klausymosi trukmė bet ir garso stiprumas. Kuo stipresnis garsas, tuo saugaus klausymosi trukmė trumpėja. Populiari saugaus klausymosi taisyklė – 60 ir 60. Tai reiškia, jog galime saugiai klausytis muzikos per ausinukus 60 minučių per dieną, o garso stiprumas neturėtų viršyti 60 procentų garso lygio.  Atkreipčiau dėmesį, jog jeigu būdami su ausinukais negirdime šalia stovinčio ir kalbančio žmogaus, vadinasi garsas yra per stiprus.
 
- Ar jauni žmonės dažnai skundžiasi klausos sutrikimais?  
- Pastebėta, jog jaunų žmonių klausos sutrikimų skaičius didėja. Tai lemia keletas priežasčių – jauni žmonės dažnai ir, deja, per garsiai klausosi muzikos grotuvų,  o  atsiradus pirmiesiems klausos sutrikimų požymiams neskuba kreiptis į medikus, dažnai nekreipia dėmesio į žalojantį klausą triukšmo poveikį. Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, daugiau nei 1 mlrd. pasaulio gyventojų yra klausos pablogėjimo rizikos grupėje dėl žalingo muzikos klausymosi.
 
- Ar spengimas ausyse esant tylai yra normalus požymis? Kodėl gali atsirasti šis spengimas?
- Spengimas ausyse yra vienas iš klausos sutrikimų požymių. Remiantis literatūros duomenimis, nuolatiniu spengimu ausyse skundžiasi apie 10-15 procentai žmonių, o laikinas, praeinantis  spengimas yra gerokai dažnesnis. Spengimas ausyse atsiranda dėl sutrikusio neuronų aktyvumo klausos laide.  
 
- Kartais net ir supratę, kas mums yra sakoma, dažnai perklausiame ir tik perklausę „atgaminame“, kas mums buvo sakyta?
- Kalbos suvokimui svarbi net tik gera klausa, tačiau svarbi ir emocinė – psichinė žmogaus būsena. Nuovargis, dėmesio koncentravimo sutrikimas gali lemti, jog net ir turėdami puikią klausą, ne iš karto išgirsime ir suprasime, ką mums sako aplinkiniai.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris