Kai pavasaris negaili sąnarių

Aigustė Tavoraitė
2019-04-04
Prieš porą atsirado podagros simptomai ir kaip tik pavasaris, ima labiau mausti sąnarius. Kas gali padėti palengvinti savijautą?
Julijus, 40 metų
Kai pavasaris negaili sąnarių
Konkretų metų laiką tiesiogiai sieti su vienintele sąnarių ligos priežastimi tikrai nebūtų galima. Esant rimtai reumatinei ligai gali ir puikiu oru varginti stiprus uždegimas, ir atvirkščiai – žiemą būti remisija.

Pataria specialistė
Kauno klinikų Reumatologijos klinikos gydytoja reumatologė Jurgita Sabaliauskienė:
 

Kiek veikia oras?
Esama įvairių tyrimų, kurių metu vertintas ryšys tarp sąnarių skausmo, artritų paūmėjimo ir meteorologinių sąlygų. Visgi duomenys yra įvairūs ir prieštaringi. Yra tyrimų, patvirtinančių, kad keičiantis slėgiui, esant žemesnei temperatūrai, didesnei drėgmei, paryškėja ir sąnarių skausmai. Kiti tyrimai tai paneigia. Vis dėlto savo praktikoje gydytojai pastebi, kad žmonės, turintys lėtinių sąnarių problemų, sergantys reumatinėmis ligomis (nesvarbu, tai būtų uždegiminiai, ar artroziniai pakitimai), jaučia oro pasikeitimus. Neretai net bando „prognozuoti“ orą sakydami, jog jei pradeda sąnarius mausti, vadinasi, oras keisis.
 
Tačiau konkretų metų laiką tiesiogiai sieti su vienintele sąnarių ligos priežastimi tikrai nebūtų galima. Esant rimtai reumatinei ligai (lėtiniam artritui, autoimuninei jungiamojo audinio ligai, kuri pasireiškia sąnarių uždegimu) gali ir labai puikiu oru varginti stiprus uždegimas, ir, atvirkščiai, – žiemą būti remisija. Tai daugiau priklauso nuo ligos eigos, skiriamo gydymo ir jo efektyvumo. Tiesa, podagros priepuolių padaugėjimą vasarą pastebime galbūt dėl to, kad žmonės daugiau valgo mėsiško kepto maisto (pavyzdžiui, šašlykų ir pan.), vartoja saldintus gėrimus, netenka daugiau skysčių, nes išprakaituoja. Kita vertus, yra lėtiniais artritais sergančių pacientų, kurie išvažiavę ten, kur šiltas, sausas oras, jaučiasi geriau.
 
Krūvio pasekmės
Žmonės pavasarį pradeda aktyviau judėti, daugiau fizinio krūvio patiria dirbdami soduose, daržuose. Tuomet paūmėja ne pačių sąnarių, bet apie juos esančių struktūrų – sausgyslių, raiščių – uždegimai. Natūralu: jei po kelių mėnesių sėdėjimo staiga imamasi didelio fizinio darbo arba pasiryžtama kalnus nuversti pradėjus sportuoti, sausgyslės, raiščiai yra pertempiami ir dėl krūvio prasideda uždegimai.
 

Norint išvengti nemalonių pasekmių padidinus krūvį pavasarį, reiktų stengtis judėti nuolat – užsiimti fizine veikla bent tris kartus per savaitę, būti aktyviam bent pusvalandį. Labai svarbu nuo vaikystės puoselėti sveiką gyvenimo būdą. Kaip gyvensi jauname, vidutiniame amžiuje, tai turės įtakos senatviniams sąnarių pokyčiams. Aišku, niekada nevėlu pradėti judėti.Nejudra – šio amžiaus rykštė. Kita vertus, jei fizinis aktyvumas nėra adekvatus, tai vėl bus žalos. Ypač jei žmogus neturi informacijos, kaip tą daryti, todėl būtų gerai kineziterapeuto, kvalifikuoto trenerio priežiūra.
 
Reguliuoti mitybą
Ne mažiau svarbi uždegiminėms ligoms ir tinkama mityba. Ideali sąnariams dieta būtų kažkas panašaus į vadinamąją Viduržemio jūros mitybą. Aišku, tokiose platumose negyvename ir neturime sąlygų taip maitintis, bet reikėtų stengtis vartoti kuo daugiau daržovių, vaisių, ypač sezoninių, šalto spaudimo aliejų. Svarbu, kad maistas būtų kuo mažiau perdirbtas, vengti rafinuotų angliavandenių, hidrintų riebalų. Dar svarbiau, kad žmogus neturėtų antsvorio ir juo labiau nutukimo, nes taip apkraunami stambūs sąnariai – keliai, čiurnos.
 
Sergant podagra mitybai tenka ypač svarbi vieta, mat genetiškai imliems, nutukusiems asmenims vartojant produktus, kuriuose daug purinų, susidaro šlapimo rūgštis. Sergant podagra, dėl kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose padidėjusio šlapimo rūgšties kiekio, formuojasi uratų kristalai. Jie gali nusėsti sąnariuose, aplinkiniuose audiniuose, vidaus organuose, taip sukelti uždegimą ar podagrini mazgų susidarymą. Sergant podagra rekomenduojama vengti maisto produktų, turinčių daug purinų (riebi mėsa ir žuvis, jūros gėrybės, ankštiniai augalai, mieliniai baltų miltų kepiniai, šokoladiniai saldumynai), riboti gėrimų su saldikliais, alkoholio vartojimą (ypač alaus), rekomenduojama gerti pakankamai skysčių (pavasarį tinkama beržų sula), vartoti neriebius pieno produktus, uogas (pvz.,vyšnios pasižymi šlapimo rūgšties kiekį kraujyje mažinančiomis savybėmis).

 
Verta žinoti
Jei sergama lėtine uždegimine liga, svarbu, kad ji būtų tinkamai gydoma, turi būti reguliari ligos kontrolė,  nepriklausomai nuo metų laiko. Jei oda sveika, trumpam ligos paūmėjimui ar staiga atsiradusiam skausmui numalšinti galima naudoti liaudiškas priemones– šiltus kompresus, priešuždegiminius tepalus. Galima išgerti nereceptinių priešuždegiminių vaistų. Bet jei tas paūmėjimas per trumpą laiką nepraeina, reikėtų kreiptis į gydantį reumatologą tam, kad būtų patikslinta paūmėjimo priežastis ir koreguojamas gydymas.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris