Kad žuvis būtų tikrai sveika

Aida Žemaitytė
2019-04-01
Žinome, kad žuvį valgyti sveika, bet kaip atpažinti šviežią, kokybišką, kai pasirinkimas prekybos vietose tiesiog milžiniškas?  
Kad žuvis būtų tikrai sveika
Atšaldyta, šviežia žuvis yra natūraliausia, mažiausiai praėjusi technologinių procesų, skirtingų temperatūrinių režimų, be papildomų ingredientų, tad natūralu, kad ji yra laikoma vertingiausia.

Pasak Akvilės Lekavičiūtės, maisto saugos ir kokybės ekspertės, kadangi žuvis - greitai gendantis produktas, ją renkantis iš ledo vitrinos būtina įvertinti laikymo sąlygas. „Mažiausiai pusė žuvies paviršiaus turėtų būtų padengta ledu. Jei laikoma inde, jis iki kraštų turi būti įkastas į ledą. Atviros ledo vitrinos dažniausiai nėra šaldomos, todėl tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas kiekis ledo, o ir šis privalo būti švarus, antraip užterš žuvį ir paspartins jos gedimo procesus“, – pastebi specialistė.

 
Jei renkatės neišpjaustytą žuvį...
Anot maisto saugos ekspertės, prieš perkant neišpjaustytą žuvį reikėtų apžiūrėti jos akis, žvynus, pelekus ir žiaunas. „Po pagavimo tinkamai laikytos žuvies akys turi būti skaidrios, drėgnos, nepabalusios. Pradėjusios gesti ar ligotos žuvies akys keičia spalvą, sudžiūva, įdumba. Patikrinkite ir pelekus bei žvynus – jie turi laikytis tvirtai, netrupėti vos palietus. Oda turi būti negleivėta, nesuglebusi, negali būti minkšta, o žuvies kvapas – natūralus, būdingas žuviai, be rūgšties ar amoniako“, – vardija A.Lekavičiūtė. 
 
Jei renkatės iš pjaustytų žuvų...
„Nutarę pirkti žuvies filė, didkepsnius ar panašiai, turėtumėte įvertinti raumenų struktūrą, elastingumą, spalvą. Kaip tai padaryti? Išsirinkę patinkantį gabaliuką, įdėmiai apžiūrėkite raumenų struktūrą – turi matytis teisingos, nesutrūkusios žuvies mėsos skaidulos. Jeigu skaidulos atrodo tarsi išbirusios, atsiskyrusios nuo jungiamojo audinio, tai požymis apie jau prasidėjusį irimą. Drėgnumas, blizgumas (ypač, jeigu tai riebi žuvis, pavyzdžiui, skumbrė, upėtakis) yra normalu, tačiau lipnios gleivės, kreidos dulkeles primenančios išskyros – netinkamai laikomos žuvies požymiai“, – teigia specialistė. 
 
Jei perkate šaldytą žuvį...
Pasak A.Lekavičiūtės, perkant šaldytą žuvį svarbiausia patikrinti, ar pakuotė sandari, mat pažeistose, atvirose pakuotėse produktas greičiau genda, žuvies paviršius gali būti užterštas iš aplinkos. „Be to, jei šaldytų žuvų pakuotėje daug šerkšno, didesnė ledo gabaliukų koncentracija vienoje įpakavimo pusėje, tikėtina, kad produktas buvo laikomas netinkamoje temperatūroje arba žuvis buvo atšilusi ir vėl pakartotinai užšaldyta. Teisės aktai tokius dalykus draudžia“, – sako pašnekovė.
Ji priduria, kad šaldytos žuvies spalvą įvertinti ganėtinai sunku, tačiau ji turi būti vienalytė, be patamsėjusių ar pašviesėjusių vietų. „Kokybiškai užšaldyta žuvis yra beveik bekvapė arba skleidžia silpną kvapą. Ant užšaldytos žuvies pakuotės visada yra nurodyta užšaldymo ar pagaminimo data. Rinkitės kuo vėliau užšaldytą žuvį“, – pataria maisto saugos ekspertė.
 
Kaip tinkamai paruošti?
„Jeigu nusipirkote šaldytą žuvį, ją geriausia atšildyti per ilgesnį laiką, šaldytuve. Lėtai atšylanti žuvis išlaikys tekstūrą, nebus sausa ir išliks daugiau maistinių medžiagų. Jeigu skubate, atšildykite vandenyje, tačiau jokiu būdu nedėkite į karštą vandenį, nes žuvis atšils netolygiai, išoriniai audiniai bus pažeisti bakterijų, kol atšils žuvies vidiniai sluoksniai. Ploną žuvį, pavyzdžiui, menkės filė, galite atšildyti tiesiog po tekančio šalto vandens srove. Žuvį visada atšildykite sandarioje pakuotėje“, – siūlo specialistė.
Anot jos, ruošiant žuvį nereikia jos perkepti, kad neišdžiūtų ir netaptų sprangi, sausa. Terminio apdorojimo (kepimo, troškinimo) pabaigoje temperatūra storiausioje žuvies vietoje turėtų būti ne žemesnė nei +75 oC.
 
Kuri vertingiausia?
Pasak A.Lekavičiūtės, atšaldyta, šviežia žuvis yra natūraliausia, mažiausiai praėjusi technologinių procesų, skirtingų temperatūrinių režimų, be papildomų ingredientų, tad natūralu, kad ji yra laikoma vertingiausia. „Užšaldymas irgi natūralus konservavimo būdas, sustabdantis visus mikrobiologinius procesus. Šiuolaikiniai žvejybos laivai aprūpinti pačia moderniausia technika, tad greitai ir kokybiškai užšaldyta žuvis išsaugo bene visas maistingąsias ir skonines savybes. Tikėtina, kad užšaldyta žuvis savo kokybe gali prilygti atšaldytai, šviežiai. Rūkytos ir vytintos žuvies maistinė vertė gali būti labai skirtinga ir priklauso nuo sudedamųjų dalių – kuo šis sąrašas ilgesnis, tuo, tikėtina, kris nauda žmogui“, – teigia specialistė.

Svarbu
Atšildytą žuvį antrą kartą užšaldyti parsinešus namo nerekomenduojama, nes prarandama jos maistinė vertė. 

Receptai
Citrininė tilapija su kukurūzais

Reikės:
4 vnt. tilapijos gabalėlių be kaulų,
2 citrinos (idealiu atveju – žaliosios),
2 v. š. medaus,
170 g konservuotų kukurūzų,
40 ml alyvuogių aliejaus,
po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Kiekvieną žuvies gabalėlį dėkite į folijos „lopšelį“, apliekite medumi ir alyvuogių aliejumi, papuoškite citrinų griežinėliais, pagardinkite žiupsneliu druskos bei pipirų. Šalia žuvies filė įberkite kukurūzų ir sandariai užsukite folijos „lopšelius“.
Kepkite apie 30 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje arba virš įkaitusių žarijų. Jei norite, prie šios žuvies galite patiekti įvairių keptų daržovių, pavyzdžiui, paprikų, cukinijų, vyšninių pomidoriukų.
Skanaus!
 
Lašiša su bolivinių balandų apvalkalu

Reikės:
2 ryšulėlių morkų,
60 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
poros žiupsnelių druskos ir žiupsnelio pipirų,
1,5 v. š. skysto medaus (1 š. morkoms ir 0,5 š. lašišai),
4x200 g lašišos filė,
125 g bolivinės balandos (kynvos),
0,5 a. š. rūkytos maltos raudonosios paprikos, 
2 v. š. alyvuogių aliejaus, 
2 saujų salotų. 
Į didelę kepimo skardą suguldykite morkas. Mažame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, 1 šaukštą medaus ir įberkite du gerus žiupsnius druskos, įberkite pipirų. Viską sumaišykite, apliekite morkas skardoje, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 10 min. į įkaitintą iki 240 °C orkaitę.
Lašišos kepsnelius nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite trupučiu druskos, tada patepkite likusiu 1/2 šaukšto medaus. Bolivines balandas suberkite į gilią lėkštę ir apvoliokite lašišos kepsnelius, gerai paspausdami, kad kruopos priliptų iš visų pusių.
Po 10 min. kepimo ištraukite skardą iš orkaitės, ant morkų sudėkite lašišos kepsnelius, aplipdytus bolivinėmis balandomis, pabarstykite lašišą rūkyta paprika, pašlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę (be folijos) dar 7–9 minutėms, arba kol žuvis bus iškepusi. Patiekite su žalumynais arba salotomis. Skanaus!
 
Baltos žuvies sevičė (žalios žuvies užkandis)

Reikės:
2 vnt. žuvies filė,
2 pomidorų, 
1 apelsino, 
1 vidutinio dydžio raudonojo svogūno, 
1 žaliosios citrinos, 
1 aitriosios paprikos, 
1 saujos kalendrų,
1 a. š. jūros druskos. 
Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nuimkite odelę. Minkštimą smulkiai sukapokite, vandens perteklių nupilkite. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną. Aitriąją papriką perpjaukite išilgai, iš vienos dalies pašalinkite sėklas ir smulkiai sukapokite. Kitą dalį sukapokite kartu su sėklomis.
Smulkia trintuve sutarkuokite apelsino ir žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite sultis iš citrinos ir pusės apelsino. Sumaišykite ir pasūdykite kapotus pomidorus, svogūną, aitriąją papriką, citrinos ir apelsino žievelę bei jų sultis. Į gautą marinatą panardinkite kubeliais pjaustytą žuvies filė. Išmaišykite, dėkite į šaldytuvą ir palikite ten 30 minučių. Dėkite sevičė į lėkštę ir papuoškite kapota kalendra. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris