Judėti, kalbėtis ir valdyti stresą

Ringailė Gvildė
2021-09-13
Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro (VSB) direktorė Vilma Jankevičienę tikina, jog ruduo pažėrė naujų veiklų ir projektų biuro specialistams bei Pasvalio bendruomenei. Kadangi pandemija neaplenkė nė vieno, šį rudenį itin daug dėmesio biuro specialistai skirs psichinei sveikatai, priklausomybių prevencijai, bet kvies ir judėti, žygiuoti, netinginiauti.
Judėti, kalbėtis ir valdyti stresą
Minint Pasaulinę širdies dieną, žygių ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjus Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras rugsėjo 25-26 d. kviečia dalyvauti žygyje.

Psichologo konsultacijos ir terapijos
„Vien jau rugsėjo 9, 16, 23, 30 dienomis, bendradarbiaudami su Pasvalio socialinių paslaugų centru organizuojame teorinius ir praktinius grupinius užsiėmimu su psichologu. Specialioje smurtinį elgesį keičiančioje programoje bus kalbama apie pyktį, jo valdymą, savęs pažinimą, skirtingas reakcijas į situacijas, konfliktų sprendimo būdus. Temos: smurtas, konfliktų valdymas, jo rūšys, kaip valdyti pyktį, kaip vengti pykčio“, – pasakoja biuro vadovė.
 

Be to, vyks savipagalbos grupės šeimoms tema „Stresas ir psichologinis atsparumas kasdieniniame gyvenime“.
Bendradarbiaudamas su Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centru Biuras organizuoja grupines kontaktines psichologo konsultacijas Pasvalio psichikos dienos stacionare. Grupinės konsultacijos su psichologu mokymų dalyviams padeda geriau išreikšti save naudojant meno terapijos metodus, spręsti nerimo, vienišumo, atskirties problemas, suteikti reikalingą emocinę pagalbą ir būti išklausytam.
 
Pasak V.Jankevičienės, Biuras savivaldybės gyventojams nuolat teikia nemokamas individualias nuotolines ir kontaktines psichologo konsultacijas patiriantiems sudėtingas gyvenimiškas situacijas: skyrybas, darbo netekimą, finansinius sunkumus, artimo žmogaus netektį, konfliktinius santykius šeimoje arba darbe, artimo žmogaus ligą ir kt.
 
Individualios priklausomybės konsultanto konsultacijos
Dalis rajono gyventojų sunkiai susidoroja su potraukiu svaigintis alkoholiu. Tad Pasvalio rajono savivaldybės VSB jau trečius metus kviečia naudotis teikiamomis priklausomybių konsultanto paslaugomis. Jos teikiamos rajono gyventojams, kurie gali anonimiškai, be gydytojo siuntimo kreiptis pagalbos dėl savo ar šeimos narių priklausomybių. Paslaugas teikiantis konsultantas yra kompetentingas specialistas, išklausęs akredituotą mokymų programą ir dirbantis tik mokslu pagrįstais metodais (nekoduojama, nehipnotizuojama ir pan.).
 

„Priklausomybių konsultantas, atsižvelgdamas į besikreipiančio asmens situaciją, gali pasiūlyti konkrečiai jam aktualias paslaugas – nuo patarimų ir informacijos suteikimo iki trumpųjų intervencijų. Įgyvendinant savivaldybės Priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimo mažinimo ir prevencijos 2020-2022 m. programą Biuras apmoka priklausomybės ligų gydymą socialinę riziką patiriančioms šeimoms ir asmenims“, – teigia V.Jankevičienė.
 
Ne važiuoti, o žygiuoti
Likus mėnesiui iki #EuroposJudumoSavaitės Pasvalio rajono bendruomenes, įstaigas, organizacijas Biuro specialistai kviečia prisijungti prie šios tvaraus judėjimo akcijos ir rugsėjo 16-22 dienomis į kelius išriedėti tik su aplinkai draugiškomis susisiekimo priemonėmis. Specialistai ragina iš anksto planuoti šiai savaitei draugiškas aplinkai veiklas ir viską užregistruoti tam skirtoje platformoje.
 
„Nuo rugsėjo mėnesio Pasvalio rajone pradedama vykdyti sveikatinamojo fizinio aktyvumo vyresnio amžiaus žmonėms programa. Fizinis aktyvumas skatina pagyvenusius žmones bendrauti, savanoriauti, padeda susirasti draugų ir didina bendrumo jausmą, taip pat teigiamai veikia ilgalaikę ir trumpalaikę atmintį, suvokimą, nuotaiką, savivertę, savarankiškumą. O fiziškai neaktyviems asmenims atsiranda du kartus didesnė tikimybė patirti funkcinius suvaržymus ir nepasitenkinimą gyvenimu. Todėl vyresnio amžiaus žmonių fizinis aktyvinimas yra viena svarbiausių priemonių, siekiant vyresnio amžiaus žmonių sėkmingo senėjimo“, – pasakoja biuro vadovė.
Minint Pasaulinę širdies dieną, žygių ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjus Biuras rugsėjo 25-26 d. kviečia dalyvauti žygyje Lietuvos pajūriu.

 
Verta žinoti
Siekiant motyvuoti Pasvalio rajono gyventojus gyventi sveikiau ir sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto riziką, nuo rugsėjo mėnesio rajone startuoja Širdies ir kraujagyslių prevencijos programa, skirta suaugusiems pasvaliečiams, kuriems nustatyta širdies ir kraujagyslių ligų ir (arba) cukrinio diabeto rizika, taip pat savanoriškai besikreipiantiems dėl dalyvavimo programoje.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris