Jei namuose auga nevalgiukas...

Aida Žemaitytė
2019-01-14
Vaiko apetitas dažnai tampa tokia sunkiai įveikiama mįsle, kad ją lengviau „apžaisti“ nei įminti. Nevalgumo priežasčių gali būti daugybė: neteisingai suformuoti valgymo įpročiai, psichologinės problemos, patiriamas stresas, virškinimo sistemos ligos, vaizdas lėkštėje.
Jei namuose auga nevalgiukas...
Kad vaikas pamėgtų bei pradėtų valgyti ir daržoves, ir vaisius, kuo įvairesnį maistą, mitybos specialistai pataria atžalą įtraukti į maisto gaminimo procesą. Pagal amžių ir sugebėjimus vaikas gali surūšiuoti produktus pagal spalvas arba suskaičiuoti, kiek vienetų „nukeliaus“ į puodą; nuplauti, supjaustyti daržoves ir vaisius ar suplėšyti salotų lapus; lipdyti kukulius ar mokytis kepti blynus.

Kai daržovės lieka podukros vietoje

Mitybos specialistė Ilona Kuodienė šypsosi sakydama, kad idealiame pasaulyje vaikai turėtų valgyti viską. „Mažųjų racionas dažniausiai ne toks ir siauras, jeigu su naujais maisto produktais juos supažindiname tinkamu laiku, tinkama forma. Tačiau būna situacijų ir išskirtinių atvejų, kai mamoms ir tėčiams nelieka nieko kito, kaip tik žaisti slėpynių“, – sako pašnekovė.

Tik, anot I.Kuodienės, būkite atsargūs ir neužsižaiskite, nes tikslas toks, kad vaikas pamėgtų ir pradėtų valgyti ir daržoves, ir vaisius, kuo įvairesnį maistą. Kaip to pasiekti? „Pamėginkite atžalą įtraukti į maisto gaminimo procesą. Pagal amžių ir sugebėjimus vaikas gali surūšiuoti produktus pagal spalvas arba suskaičiuoti, kiek vienetų „nukeliaus“ į puodą; nuplauti, supjaustyti daržoves ir vaisius ar suplėšyti salotų lapus; lipdyti kukulius ar mokytis kepti blynus. Šiame procese svarbiausia – kuo didesnis įsitraukimas, atsakomybė ir pasitikėjimas iš suaugusiojo. Emociškai gerai besijaučiantis vaikas ne tik džiaugsis padėjęs gaminti, bet ir valgys su noru“, – pastebi mitybos specialistė.

 
Trys taisyklės
Aišku. Absoliuti dauguma mažųjų mielai smaguriauja patiekalus, kurių ingredientai –atpažįstami. Taigi, į trintas sriubas, mišraines, troškinius vaikai žiūri net labai įtariai. Stenkitės maistą paruošti taip, kad didžiąją jo dalį ar bent garnyrą vaikas galėtų valgyti tiesiog rankomis. Pavyzdžiui, tai galėtų būti orkaitėje kepta mėsa ar sūris su įvairiaspalviais daržovių šiaudeliais ir jogurto dažiniu.


Trašku. Ši patiekalo savybė svarbi ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. O traškūs gali būti ne tik bulvių traškučiai ar skrudintos bulvytės , bet ir švieži vaisiai ir daržovės, džiovintos viso grūdo duonelės, džiovinti lavašo trikampėliai su daržovių padažu, džiovyklėje paruošti saldžiųjų bulvių, burokėlių, moliūgų traškučiai.

Protingai saldu. Pirmasis vaiko gautas maistas (motinos pienas) yra saldus, tad natūralu, jog viskas, kas saldu, vaikams dar ilgai išlieka skanu. Būkite išradingi – saldumo poreikį tenkinkite ne cukraus grūdeliais, o vaisiais, jų padažais, tyrelėmis, trintais kokteiliais, orkaitėje keptais obuoliais, kokosų pienu, bananų ledais. Vietoje saldžių miltinių desertų išmėginkite vaisių griežinėlius/kubelius su karšto šokolado, riešutų sviesto ar karamelės dažiniu. 


(Laikinai) paslėpti produktus galima
Maltinukuose galite paslėpti tarkuotus kopūstus, kalafiorus, morkas, burokėlius, ropes.
„Bolognese“ padaže nesimatys svogūnų, cukinijų, morkų, moliūgų, paprikų, česnakų.
Keksiukus galima kepti iš cukinijų, moliūgų, morkų, burokėlių.
Į blynų tešlą įmaišykite cukinijų, moliūgų, morkų, obuolių.
Išbandykite „kitokią“ bulvių košę, pavyzdžiui, kalafiorai su bulvėmis (50/50).

Glotnučius ar kokteilius gaminkite iš avokado, salotų lapų, špinatų ir vaiko mėgstamų vaisių.

 
Pirmiausia valgome akimis
„Laikas iki vakarienės ar pavakariai – puikus „langas“ vaikui pasiūlyti daržovių. Didesnė tikimybė, kad alkanas vaikas jas suvalgys, jeigu po ranka tuo metu nepasitaikys saldus sūrelis, bandelė ar sausainis. Ant vakarienės stalo taip pat patiekite šiaudeliais supjaustytų ir į stiklinę sudėtų morkų, paprikų, agurkų – kai akys matys, ir skonį išbandyti norėsis. O blogiausiu atveju mažasis turės, ką valgyti, jeigu pagrindinis patiekalas jam atrodys „nevalgomas“, – sako I.Kuodienė.
Pasak mitybos specialistės, užkandžiams idealiai tinka avokadas (patogu valgyti šaukšteliu), daržovių pagaliukai su humusu, naminiai avižiniai batonėliai ar sausainiai, saldinti bananu ir/ar razinomis (be pridėtinio cukraus), riešutai, sėklos, alyvuogės, putpelių kiaušinukai, obuolio skiltelės su riešutų sviestu (be cukraus).

 
Kaip paskatinti vaiką valgyti
Tarp valgymų išlaikykite 3,5 val. pertrauką, ribokite užkandžius.
Ką vaikas valgys – parinkite jūs, tačiau mažasis gali pats pasirinkti, kiek valgys.
Patiekite maistą mažomis porcijomis (pvz., vaiko kumščio dydžio).
Jokių pietų ar vakarienių prie televizoriaus ar kompiuterio! Vaiką pratinkite valgyti virtuvėje, o jam valgant nepertraukite dėmesio, leiskite ramiai kramtyti.
Karts nuo karto pasiūlykite vaikams išbandyti naujų produktų. Neišsigąskite, jeigu atsisakys. Dažniausiai reikia laiko, kad vaikas pradėtų valgyti jam nežinomo skonio  patiekalą. Tikėtina, kad smalsumas vis tik nugalės!
Nenaudokite maisto kaip prizo, nes vėliau jums neabejotinai pritrūks progų „apdovanoti“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica