Jei karantiną leidžiate sodyboje, nepamirškite pasirūpinti apsauga nuo UV spindulių

www.lsveikata.lt
2020-03-23
Dažnas karantino metu atsiriboti nuo žmonių pasirenka gamtos prieglobstyje. Kas laikinai persikelia gyventi į sodybas, kiti savaitgaliais traukia toliau į užmiestį. Gydytoja dermatologė dr. Gintarė Linkevičiūtė primena, kad pavasarį laiką leidžiant gamtoje derėtų pasirūpinti veido oda. Mat ji vis aukščiau kylant saulei yra labiau pažeidžiama UV spindulių.
Jei karantiną leidžiate sodyboje, nepamirškite pasirūpinti apsauga nuo UV spindulių

Oda nespėja prisitaikyti

„Vėjuotą dieną oda gali išsausėti, sudirgti ir tapti dar labiau pažeidžiama UV spindulių, kuriuos mums dovanoja vis aukščiau kylanti saulė. Odą reikėtų pakankamai drėkinti emolientais, kad būtų užtikrinta jos barjerinė funkcija. Taip pat reikėtų pasirūpinti apsauginiais kremais nuo saulės ir tinkamais drabužiais, kurie apsaugotų saulei eksponuojamas vietas“, - sako gydytoja dermatologė dr. Gintarė Linkevičiūtė.


Mat šiltais drabužiais visą žiemą dengta oda, šviečiant aktyviai pavasarinei saulei nespėja taip greitai prisitaikyti, gaminti pakankamai pigmento melanino. Be to, saulei pakilus aukščiau horizonto, daugiau spindulių pasiekia Žemės paviršių.
„Dėl to kovo mėnesį jau galime pajusti, jog saulė šildo, o balandį galime ir nudegti. Dėl šių priežasčių ankstyvą pavasarį reikia naudoti apsaugines priemones nuo saulės“, - primena gydytoja.

Anot jos, apsaugos nuo saulės kremas pasirenkamas atsižvelgiant į odos tipą. Europoje vyrauja keturi skirtingi odos tipai, kurie skirstomi pagal odos ir plaukų spalvą ir tai, kaip greitai oda saulėje ima raudonuoti. Kuo oda šviesesnė, tuo didesnės apsaugos reikia. Specialistė primena, kad atsižvelgti į apsaugą nuo saulės derėtų ir žmonėms, turintiems odos problemų, tokių kaip išsiplėtę kapiliarai ir veido rožinė, pigmentacijos sutrikimai, aknė, raudonoji vilkligė. Taip pat tiems, kurie naudoja rūgštines odos priežiūros priemones, saulei įjautrinančius medikamentus (doksiciklinas, sisteminiai ir vietiniai retinoidai, benzoilperoksidas). Jiems rekomenduojama naudoti didesnę SPF apsaugą.
 
Skatina apgamų atsiradimą
Anot G.Linkevičiūtės, ultravioletiniai spinduliai yra vienas pagrindinių veiksnių, skatinančių naujų apgamų atsiradimą ir pokyčius. Piktybinių ląstelių vystymosi pradžia susijusi su pokyčiais (mutacijomis) genuose, kontroliuojančiuose ląstelių funkcijas, ypač augimo ir dalijimosi.
„Genų mutacijų gali atsirasti bet kuriuo žmogaus gyvenimo laikotarpiu ir dėl klaidingo ląstelių dalijamos, ir dėl DNR pažeidimų veikiant kenksmingiems aplinkos veiksniams. Patikimai įrodyta, kad melanomai išsivystyti didžiausią reikšmę turi ilgalaikis saulės poveikis odai. Reikėtų nepamiršti, jog saulės spinduliai skatina ne tik apgamų ir melanomos, bet ir odos ikivėžinių ligų bei kitų dviejų odos vėžio formų: bazaliomos ir plokščialąstelinės karcinomos atsiradimą“, - įspėja dermatologė.
 
Prasideda erkių sezonas
Be to, anot gydytojos, dabar ne mažiau svarbu saugotis erkių, kurios šiemet itin aktyvios dėl gerokai šiltesnės žiemos nei įprastai.
„Miškuose, pievose derėtų dėvėti uždarus drabužius bei avalynę, taip pat nepamiršti ir galvos apdangalų. Prieš keliaujant į gamtą naudoti priemones nuo vabzdžių, o grįžus įdėmiai apžiūrėti save ir artimuosius“, - primena specialistė.


 
Tarp kitko
I tipas - oda ir plaukai šviesūs, veidas strazdanotas. Šie žmonės labai jautrūs saulės spinduliams ir praktiškai niekada neįdega, o tik nudega. Jiems laikas, sukeliantis odos paraudimą būnant saulėje be jokios apsaugos, yra 5–10 min.
II odos tipas – dažniausias Lietuvoje. Tai šviesios odos pilkų plaukų žmonės, kurių oda pabuvus saulėje paraudonuoja, tačiau vėliau pasidengia bronziniu įdegiu. Jie iki pirmųjų paraudimo požymių saulėje gali išbūti 10–20 min.

III tipas – rusvi ar rudi plaukai, oda tamsesnė. Šie žmonės įdega švelniai, nudega retai, jų saugus buvimo saulėje laikas pailgėja iki 20–30 min.
IV tipui būdinga tamsi oda, plaukai ir akys. Jie praktiškai niekada nenudega, įdega greitai, stipriai paruduoja. Jie saulėje gali būti 45 min. ir daugiau ir nenudegti.

 
Verta žinoti
Apsaugos nuo saulės laipsnis preparatuose žymimas SPF skaičiais. SPF (angl. Sun Protection Factor) – apsaugos nuo saulės faktorius. Jo dydis žymimas skaičiais ir reiškia, kiek laiko galima būti saulėje ir nenudegti. SPF veikimo laikas (T) apskaičiuojamas pagal formulę: T = (SPF X 10 min.). Didžiausias filtras yra SPF 50+.
 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris