Jei gali vaikščioti – gali ir šokti

Greta Vanagienė
2020-09-21
Kas sakė, kad baletas tik jaunoms nendrėms? Choreografė Neringa Kirklienė, vedanti šias šokių pamokas suaugusiems ir senjorams, įsitikinusi – šokti baletą niekada ne per vėlu. Elegancijos ir gracijos mokytis gali bet kokio amžiaus ir bet kokio kūno sudėjimo žmonės.
Jei gali vaikščioti – gali ir šokti
Šokant baletą ne tik atitrūkstama nuo kasdienių rūpesčių, dienos rutinos, ilgainiui pasikeičia ne tik žmonių eisena, bet ir aprangos stilius.

Stereotipai griūna

„Sovietmečiu balerinoms buvo rengiamos didžiulės atrankos. Šiandieniai mūsų senjorai pripratę prie buvusios tvarkos ir stereotipų, kad šokti baletą gali tik itin jauni žmonės, turintys tik atitinkamus fizinius duomenis. Seniau baletas nebuvo suprantamas kaip tiesiog saviraiška ar laisvalaikio praleidimo būdas“, - teigia choreografė Neringa Kirklienė ir patikina šiandien šie stereotipai griūna.

 
Moterys prisipažįsta galinčios drąsiau apie tai pasisakyti draugėms ir nebūti dėl to išjuoktos. Mat jei anksčiau veikla būdavo nukreipta į rezultatą, dabar dažnai tesiekiama iš to patirti malonumą.

Baletas, anot šokių mokytojos, sritis, kur, klausantis klasikinės muzikos, atsigauna širdis, pailsi mintys. Tad manantieji, jog nuo pirmos dienos reikės padaryti vadinamąjį špagatą, klystate. Viskas, ko reikia norint šokti, – meninis pajautimas. Čia daug dėmesio skiriama judesio išraiškai.
„Atliekame kūno paruošimo ir tempimo pratimus, stipriname raumenis, pėdas, tačiau viskas tik pagal kiekvieno gebėjimus, todėl baletą šokti gali net ir vyresnio amžiaus žmonės“, - teigia N.Kirklienė.
 
Šokis priverčia pasitempti
Šokant baletą ne tik atitrūksti nuo kasdienių rūpesčių, dienos rutinos, bet ir gali pasijausti tikra primadona. Choreografė pastebi, kad ilgainiui pasikeičia šokančiųjų baletą eisena ar net aprangos stilius.
„Moterys pasitempia, eisena įgauna lengvumo, gracijos, galva nenunarinta, nosys pakeltos aukštai į viršų“, - pastebi specialistė.
 
Tiesa, traumų tikimybė, kad ir kuo beužsiimtum, yra visada, vyresniame amžiuje šokant baletą kreipiamas dėmesys į stuburo ar kelio sąnarių padėtį, padidėjusį kraujospūdį – turintiesiems šių sveikatos sutrikimų rekomenduojama nedaryti sukinių, nuo kurių gali apsvaigti galva, smarkių įtūpstų. Vietoje jų parenkami alternatyvūs judesiai.
„Kiekvienu atveju sprendžiame individualiai. Grupės nariai paprastai patarti kineziterapeuto pasako, kokių turi fizinių negalavimų, o mes į tai atsižvelgiame ir prisitaikome“, - teigia pašnekovė ir patikina: jei gali vaikščioti – gali ir šokti.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris