Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

Amelija Trumpytė
2024-07-25
Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri reikalavimai, o tamponams – jokių. Kaip gali būti, kad tai, ką mes naudojame į burną, yra svarbiau nei tai, ką naudojame į makštį?“
Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?
Mokslininkai 30-yje tamponų mėginių, paimtų iš 14 skirtingų šias higienos priemones gaminančių prekės ženklų, aptiko metalų Maža to, visuose tamponų mėginiuose aptikta toksiškų metalų, įskaitant arseną, kadmį, chromą, šviną ir vanadį.

Metalų aptikta visuose tamponuose
 
Pagrindinė tyrimo autorė Jenni A.Shearston ir jos kolegos šiemet ištyrė 16 metalų koncentraciją 30-yje tamponų mėginių, paimtų iš 14 skirtingų šias higienos priemones gaminančių prekės ženklų. Ieškota arseno, bario, kalcio, kadmio, kobalto, chromo, vario, geležies, mangano, gyvsidabrio, nikelio, švino, seleno, stroncio, vanadžio ir cinko.
 
Nors metalų koncentracija skyrėsi priklausomai nuo tamponų ekologiškumo, gamintojo, medžiagų, iš kurių jie pagaminti bei įsigijimo regiono (JAV ar Europos Sąjunga / Jungtinė Karalystė), metalų rasta visų tipų tamponuose. Maža to, visuose tamponų mėginiuose aptikta toksiškų metalų, įskaitant arseną, kadmį, chromą, šviną ir vanadį.
 
„Visi tyrimai turi trūkumų. Nors naudojamas cheminis metodas rodo, kad laboratorijoje tirtuose tamponuose yra šių metalų, tyrime nevertinama, ar jie išsiskiria iš tamponų, kai jie naudojami organizme, – teigiama JAV Maisto ir vaistų administracijos pranešime. – Taip pat nėra nagrinėjama, ar išsiskyrę metalai gali būti absorbuojami į makšties gleivinę, o vėliau – į kraują.“

 
Ankstesniuose tyrimuose nustatyta, kad metalai didina demencijos, vėžio, nevaisingumo ir diabeto riziką, kenkia kepenims, inkstams, smegenims, širdies ir kraujagyslių, nervų bei endokrininei sistemoms.
 
Pavojus – realus
 

Gydytoja akušerė-ginekologė dr. Ingrida Kravčenkienė sako, kad tikimybė, jog tamponuose randami sunkieji metalai pro makšties gleivinę gali patekti į kraujotaką, yra reali: „Taip išties gali būti, nes makšties gleivinė kraujagyslinga ir gerai absorbuojanti. Dėl šios priežasties mes naudojame įvairiausius gydymo būdus pro makštį: skiriame vaistus, gydome hormonais. Statistika rodo, kad bent pusė pasaulio moterų dažniau ar rečiau naudoja tamponus menstruacijų metu. Taigi gali būti, kad maždaug tiek moterų susiduria su neigiamo poveikio sveikatai rizika.“

 
Šią riziką, anot medikės, dar labiau didina sunkiojo metalo koncentracija gaminyje: kuo ji didesnė, tuo didesnė ir absorbcijos bei toksiškumo tikimybė.
 
„Svarbu suprasti, kad skirtingi metalai turi skirtingas savybes ir skirtingą toksiškumą. Pavyzdžiui, švinas ir gyvsidabris yra ypač kenksmingi net ir mažomis koncentracijomis“, – sako dr. I.Kravčenkienė.
 
Gydytoja atkreipia dėmesį, kad toksiškumo riziką didina ir ilgalaikis arba pakartotinis užterštų tamponų naudojimas, taip pat makšties gleivinės būklė: bet koks sudirgimas, uždegimas ir pažeidimas makšties srityje gali padidinti kenksmingų medžiagų absorbcijos greitį.
 
„Beje, įprasti tamponai ar įklotai yra gaminami iš chloru balinamų medžiagų. Chlorui skylant, susidaro dideliu nuodingumu ir kancerogeniškumu pasižymintis dioksinas, kuris yra linkęs kauptis organizme ir kenkia moters reprodukcinei, imuninei sistemoms, gali sukelti vėžį“, – pasakoja gydytoja akušerė-ginekologė. 
 
Trūksta reglamentavimo

 
Gydytojos teigimu, svarbu, kad gamintojai užtikrintų, jog tamponuose ir kitose asmens higienos priemonėse nėra tokių teršalų, kaip sunkieji metalai arba dioksinas. „Mano patarimas būtų žiūrėti į tampono sudėtį. Deja, Lietuvoje tampono sudėtis nėra konkrečiai reglamentuojama, kadangi tai yra higienos prekė ir gamintojui nebūtina nurodyti, kiek ir ko įeina į sudėtį. Dabar nurodyta: „Presuota medvilnė“. Ir viskas“, – stebisi dr. I.Kravčenkienė.
 
Jos manymu, šiuo klausimu turėtų būti kalbama garsiau, o Lietuvoje tarnybos privalo būti įpareigotos griežčiau stebėti, kokios kokybės į kūną naudojami produktai patenka į rinką. „Juk moters makštis – itin pažeidžiama vieta, – pabrėžia gydytoja. – Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri reikalavimai, o tamponams - jokių. Kaip gali būti, kad tai, ką mes naudojame į burną, yra svarbiau nei tai, ką naudojame į makštį? Reikalavimai ir reglamentavimas turėtų būti suvienodinti. Tai yra gamintojų ir tikrintojų atsakomybė. Vieni turi gaminti kuo švaresnį produktą, o kiti privalo tikrinti, kad tas produktas būtų tinkamai žymimas.|
 
Menstruacinės taurelės – ne alternatyva?
 

Gydytojos teigimu, ne išimtis ir menstruacinės taurelės. „Vėlgi yra kontaktas su kūnu. Kaip ir tamponų atveju, reikėtų stebėti, kiek laiko taurelė laikoma kūne ir iš ko ji pagaminta. Taurelių sudėtyje dažnai būna kenksmingų parabenų ir kitokių plastiko komponentų, to paties dioksino“, – pasakoja dr. I.Kravčenkienė.
 
Gydytoja įspėja, kad netinkamai naudojant tiek tamponus, tiek menstruacines taureles, kyla toksinio šoko grėsmė. „Dėl per ilgai užsilaikiusio kraujo susidaro palanki terpė mikrobams daugintis, o bakterijų išskiriamos toksinės medžiagos patenka į žmogaus kraujotaką, – aiškina ji. – Jeigu tamponas naudojamas, kad būtų galima pasportuoti, iškart po sporto reikėtų jį ir išsiimti. Mano patarimas būtų nelaikyti tampono kūne ilgiau negu tris valandas. Taurelę saugu laikyti iki dvylikos valandų, tačiau jos kaip ir tampono nerekomenduojama laikyti per naktį.“

 
Komentaras
Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vyresnioji patarėja Milda Deimantė:

- Higienos prekių saugai reglamentuoti nėra specialaus teisės akto, joms taikomas bendrasis gaminių saugos reglamentas.
Vertinant, ar gaminys yra saugus, atsižvelgiama į gaminio išvaizdą, dizainą, technines savybes, sandarą, pakuotę ir instrukcijas, poveikį kitiems gaminiams, gaminio pateikimą, visus perspėjimus ir saugaus naudojimo instrukcijas bei informaciją.
 
Vykdydami patikrą VVTAT rinkos priežiūros specialistai vizualiai (tikrinamas prekės ženklinimas ir išvaizda) ir organoleptiškai (atsižvelgiama į stiprų ar nemalonų kvapą) apžiūri prekę. Patikrinimai atliekami gavus informacijos iš ES institucijų arba sulaukus nusiskundimų iš vartotojų ar verslo atstovų.
 
Už prekių saugą atsakingas gamintojas, importuotojas ir platintojas. Pagal rizikingumą higienos prekės ES produktų saugos sistemoje RAPEX nėra priskiriamos prie rizikingesnių, jos nėra išskirtos bei nėra reglamentuojamos atskiru teisės aktu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

    „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris