Į pavasarį – tvirtesniu kūnu

Aigustė Tavoraitė
2019-03-26
Jei per žiemą tūnojome užsidarę, pavasarį norisi išlysti į dienos šviesą ir… išsitiesti. Pats kūnas kviečia pajudėti, prasitempti, sustiprėti. O jei dar ilgą laiką teko sėdėti – prie darbo stalo, mokantis ar prie vairo, galėjo aplankyti ir nemalonus maudimas nugaros, pečių, kaklo srityje.
Į pavasarį – tvirtesniu kūnu

Pataria specialistė
Kalanetikos studijos „Aditi“ įkūrėja Aistė Gustė-Jančiukienė, pirmoji Lietuvoje sertifikuota, oficiali The Callanetics Exercise Method mokytoja.

- Dėl nejudrumo ne tik suglemba kūno linijos, susikaupia nereikalingi kilogramai, bet gali nutikti ir rimtesnių pokyčių – dažniau skaudėti galvą, pūsti pilvą, varginti silpnumas, sutrikti virškinimas, net tirpti galūnės. Apleisti gilieji raumenys (laikantys kūno karkasą) lemia netaisyklingą laikyseną (vidaus organų, kaulų, sąnarių išsidėstymą), o tai daugeliu atvejų ir veda prie minėtųjų pasekmių. Žmogus sutvertas judėti, tad judėjimas nepakeičiamas, jei norime ne tik gražiai atrodyti, bet ir puikiai jaustis. Tačiau ką daryti, jei laiko maža, o norisi visapusiškai gero rezultato?
 
Dar nuo 1980 m. moterys (net tokios scenos žvaigždės kaip Madonna) praktikuoja šokio įkvėptą kalanetikos metodą. Itin mažos amplitudės judesiai (jėgos pratimai) sutvirtina raumenis iki giliausių jų sluoksnių – be prakaito ir spaudimo. Tempimo pratimai formuoja dailų (neišpūstą), moterišką siluetą, atpalaiduoja įtampas. Ramus treniruotės pobūdis ir melodinga muzika balansuoja emocinę savijautą.

 
Štai keletas nesudėtingų tempimo pratimų, kuriuos atliekant naudą ir lengvumą kūne pajusite iškart. Svarbu visus pratimus atlikti sąmoningai, t.y. stebint kūno siunčiamus signalus. Atlikite lėtai, tolygiai kvėpuodami, neskubėdami, su kantrybe ir išlaikymu. Jokio skubėjimo, spaudimo per jėgą ar skausmą. Tempimo pratimus turi lydėti tik malonus ištempimo pojūtis. Pabandykite atitolti nuo kasdienos rūpesčių ir mankštos metu sutelkti dėmesį tik į save – į tai, kas vyksta jūsų kūne pratimo akimirką. Tai pailsina aktyvų protą, sumažina nerimą, dirglumą.



Šlaunies nugarinės dalies ištempimas
Stovėkite tiesiai. Kilstelkite koją, apkabinkite ją rankomis ir traukite arčiau krūtinės. Kelti galite tiek aukštai, kiek leidžia lankstumas. Palaikykite 15–20 sek. Tą pati atlikite kita koją. Svarbu nesikūprinti, laikykite suimtas mentes, tempkitės viršugalviu aukštyn. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.


 
Šlaunies priekinės dalies ištempimas
Stovėkite tiesiai, galite viena ranka laikytis atramos. Sulenkite koją per kelį ir ranka pačiupkite už pėdos. Lėtai traukite pėdą sėdmens link, o kelius suveskite vieną kito link. Šlaunies ištempimą sustiprinsite dubenį šiek tiek pasukdami atgal (mes tai vadiname „pariesdami po savimi“) arba kitaip tariant – uodegikaulį nukreipdami vertikaliai į grindis. Pasistiebimas – papildomas atraminės kojos raumenų įdarbinimas (sustiprinsite blauzdos raumenis, pramankštinsite čiurną, pėdą). Palaikykite 15-20 sek. Tą pati atlikite kita koją. Svarbu nesikūprinti – temptis viršugalviu aukštyn. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.


 
Sėdmenų ištempimas
Atsisėskite tiesiai, vieną koją sulenkite po savimi, kitą – virš apatinės. Priešinga ranka apkabinkite koją ir švelniai pritraukite arčiau krūtinės. Jei laikyti sulenktą koją apačioje sudėtinga, ją galite tiesiog ištiesti priešais save. Glauskite koją krūtinės link 15–20 sek. Kvėpuokite tolygiai. Tą patį atlikite kita koja. Svarbu nesikūprinti – išlaikyti pečius vienodame aukštyje virš grindų, suimti mentes, krūtinę šiek tiek pastumti pirmyn, temptis viršugalviu aukštyn. Galvą galite pasukti į priešingą pusę – pratempti kartu ir kaklo raumenis. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.


 
Liemens ištempimas
Atsisėskite sukryžiuotomis kojomis priešais save. Viena ranka remkitės į grindis, o kitą siekite virš galvos šiek tiek pasilenkdami tolyn. Lenktis ir apatinę ranką padėti galite tiek toli, kiek leidžia liemens lankstumas. Tik svarbu nesikūprinti, „nesugriūti“, nepamesti gražios laikysenos – ištempto liemens, nuleistų pečių, ilgo kaklo. Palaikykite 15–20 sek. Tą pati atlikite ir į kitą pusę. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.
 


Kaklo tempimas ir atpalaidavimas
Atsisėskite patogiai. Tiks bet kokia kojų padėtis – net ir sėdint ant kėdės darbo vietoje. Ištieskite nugara, nuleiskite pečius. Kad sustiprintumėte tempimo ir kartu atsipalaidavimo pojūtį, prieš lenkimą giliai įkvėpkite pro nosį ir lėtai iškvėpdami užsimerkite bei lenkite galvą peties link. Ant galvos galima uždėti ranką (jos svorį). Tik nieko nedarykite per jėgą, judesys turi būti tolygus, švelnus, įsiklausant. Palaikykite 15–20 sek. Tą pati atlikite ir į kitą pusę. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.
(Fotografijos: Aurelijus Tumulevičius)


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris