Grikiai – ne tik veganų mėsa

Gustė Valantinavičiūtė
2021-04-15
Pasirodo, netgi pabodusios grikių kruopos gali būti patiekiamos gardžiai, įdomiai, o savo skoniu netgi priminti mėsą. Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas teigia, kad ir mitybos pakeitimas gali atnešti visiškai kitokią gyvenimo kokybę.

Grikiai gali tapti pagrindiniu patiekalu
Alternatyvų, galinčių pakeisti mėsą, yra nemažai: tofu sūris, lęšiai, pupelės, avinžirniai ir netgi daugeliui jau pabodusios grikių kruopos. Pašnekovas pasakoja, kad pagaminti pagrindinį patiekalą iš grikių yra nesunku, o pats procesas neatima daug laiko.
 

Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas ragina nenustumti į lėkštės kamputį ir kitų naudingų produktų, ypač daržovių: „Grikius galime drąsiai vartoti kaip pagrindinį patiekalą, tačiau rekomenduoju nepamiršti ir daržovių bei sveikųjų riebalų. Tokiu atveju patiekalai su grikiais tikrai bus visavertis patiekalas.“

 
Pagrindinė klaida, kurią daro žmonės, atsisakę mėsos, kalorijų kiekio sumažinimas. Tad grikiai, kuomet juos renkamės kaip pagrindinį patiekalą, anot mitybos specialisto, turi sudaryti 80-100 gramų: „Atrodo daug, bet juk kalorijų reikia. Jų deficitas yra blogas pasirinkimas, nes mažindami porcijas, prarandame dalį naudingųjų medžiagų ir galime nualinti organizmą.“
 

Augalinis maistas – energijos šaltinis
Mitybos specialistas teigia, kad, žvelgiant iš sveikatingumo perspektyvos, augalinės kilmės maistas turi nemažai pranašumų. „Pliusas yra tas, kad augaliniame maiste nėra cholesterolio, kuris sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Augalinis maistas turi skaidulų, kurios pravalo kraujagysles, arterijas ir taip prisideda prie sveikatinimo.“
 
Turbūt ne vienam mūsų yra tekę pajausti sunkumo jausmą ir netgi mieguistumą po sočių pietų. Tokią savijautą, anot pašnekovo, sukelia energijos, kurią išnaudojame virškindami sunkų maistą, kiekis.
 
„Jei nėra primaišyta papildomų ingredientų augaliniame maiste, jis skatina geresnį virškinimą ir suteikia daug daugiau jėgų. O mėsa yra sunkiai virškinama ir pats procesas išeikvoja daug energijos“, – sako P.Paulauskas ir priduria, kad be visų naudingų augalinio maisto savybių, jis taip pat ir valo organizmą, juk ne veltui yra sakoma, kad daržovės yra organizmo šluota.
 
Dešrainiai iš grikių
Grikių kruopos yra jau ganėtinai pabodęs garnyras, tačiau šis neįprastas patiekalas gali atnešti naujų skonių į jūsų virtuvę. Vienas įdomesnių receptų – grikių dešrainiai. „Grikiai tikrai gali atstoti mėsos patiekalus. Aišku, jeigu lygintume grikius ir mėsą, pastebėtume, kad grikiuose visiškai nėra riebalų, o mėsoje jų yra apstu“, – pasakoja mitybos specialistas.
 

Taigi gaminant grikių dešrainius arba maltinukus, svarbiausias ingredientas, suteiksiantis skonių įvairovę ir daugiau energijos, yra riebalai.
Be abejo, pašnekovas rekomenduoja rinktis sveikuosius riebalus: „Gaminant maltinukus ar ką nors panašaus į mėsos patiekalą, verta įmaišyti avokado, alyvuogių arba netgi humuso. Tuomet patiekalas bus riebesnis, tačiau tai bus sveikieji riebalai.“
 
Įdomiausia tai, kad dešrainiai, pagaminti iš virtų ir sumaltų grikių, nepatyrusį ragautoją gali suklaidinti ir priversti galvoti, jog jis valgo jautienos dešrainį.
Žinoma, grikių dešrainis susideda iš daugiau nei vieno ingrediento: trintas avokadas, morkos, pakepinti svogūnai, virti grikiai ir kiaušinis, kuris jau nuo senų laikų buvo naudojamas kaip jungianti medžiaga. Šie produktai turi būti termiškai apdoroti ir sumalti, kad jungtųsi į vientisą masę. Tuomet laikas pasitelkti į pagalbą prieskonius.

 
Iš gautos masės formuojama pailga dešrelė ir kepama keptuvėje arba ant griliaus. Norintiems visiškai sveiko dešrainio, rekomenduojama rinktis visagrūdę bandelę ir daržoves. Išskirtinai tinka šviežios daržovės: salotos ir pomidorai.
Anot „Inovatyvi mityba“ įkūrėjo, svarbiausią vaidmenį, gaminant grikių patiekalą, atlieka būtent prieskoniai. „Tinkamai parinkus prieskonius, grikių kepsneliai tikrai primins mėsos skonį“, – pataria P.Paulauskas.
 
Visiškai atsisakyti mėsos nepataria
Keičiant mitybos įpročius, svarbu neatimti iš organizmo naudingų medžiagų. Tad ir kalbant apie mėsos atsisakymą bei alternatyvas gyvūninės kilmės produktams, reikia atsižvelgti į organizmo poreikius.
 
„Svarbiausia gauti baltymų, geležies ir vitamino B12. Pastarojo negalime gauti iš niekur kitur, tik iš mėsos, todėl svarbu gerti papildus. Vis dėlto baltymus ir geležį lengvai galime pasisavinti ir valgydami augalinės kilmės produktus“, – pastebi P.Paulauskas.
Taigi net jeigu manote, kad veganiškas gyvenimo būdas ne jums, grikiai gali tapti puikia alternatyva mėsos patiekalams, kai norisi ko nors naujo ir neragauto.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:
Didžiausias patyčių židinys – mokykla

Didžiausias patyčių židinys – mokykla

2025.05-29
„Patyčiomis vadiname tokią situaciją, kur jėgos yra nelygios. Tai nereiškia, kad taikiniu tapęs vaikas ko nors nesugeba ar yra silpnesnis – tiesiog situacija sudėliota taip, jog vaikas negalėtų pasipriešinti, kad ir kaip stengtųsi“, – sako kampanijos BE PATYČIŲ koordinatorė Eglė Tamulionytė. Nepaisant daugėjančios informacijos apie patyčias, skaičiai liūdina: su tuo susiduria beiSkaityti plačiau
Persivalgymas tampantis tyliu žudiku

Persivalgymas tampantis tyliu žudiku

2025.05-26
„Paprastai žmonės su persivalgymo sutrikimu nesikreipia pagalbos galvodami, kad jiems kol kas dar nėra „taip blogai“. Jie valgo slėpdamiesi, kad niekas nematytų ir nežinotų, nors kartais, ypač tarp vyresnių moterų ir vyrų, persivalgymas atrodo kaip normalus dalykas“, – sako savopuseje.lt psichologė, savanoriaujanti Valgymo sutrikimų linijoje, Dovilė Barysė. Nors persivalgymo sutrikimas ySkaityti plačiau
Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

2025.05-23
„Pramiegame trečdalį savo gyvenimo, tad svarbu, kad miegas būtų kokybiškas“, – sako VUL Santaros klinikų gydytoja neurologė, miego sutrikimų specialistė dr. Raminta Masaitienė. Anot medikės, miego higiena padeda išsiugdyti naujus, gilų ir nepertraukiamą miegą skatinančius įpročius.
Skaityti plačiau
Atsargiai! Puola blakės

Atsargiai! Puola blakės

2025.05-22
„Atsiradus blakių, žmogus greitai ant savo kūno pastebi daugybinius įkandimus. Tad iš karto reikėtų apžiūrėti baldų apmušalus, čiužinį, ypač aplink siūles, įdubas ir raukšles. Būtent tokiose vietose blakės ir mėgsta dėti į ryžius panašius kiaušinėlius“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialSkaityti plačiau
Jaunimo emocinę sveikatą stiprins robotas

Jaunimo emocinę sveikatą stiprins robotas

2025.05-22
Kasmet jaunimo emocinė sveikata Lietuvoje kelia vis didesnį susirūpinimą, tačiau tradiciniai pagalbos būdai ne visuomet veiksmingi. Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai drauge su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ieško naujų būdų problemai spręsti. Jie tikisi, kad stiprinti emocinę sveikatą jaunimui padės inovatyvi pokalbių roboto principu veikianti programa „Sija“.
Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

Keičiantis klimatui ir stiprėjant saulės poveikiui, mūsų tradicinis santykis su saule motinėle gali kainuoti sveikatą, sako VUL Sa...
A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

„Norint būti sveikam ir energingam, pirmiausia reikia sureguliuoti poilsio, miego režimą, pasirūpinti emocine sveikata. Tai ...

Budinti vaistinė


Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

razinka


Pakalbėkim apie tai


Svetur


Amerikos gatvės vaduojasi iš fentanilio krizės

Po dešimtmečiais besitęsiančios narkotikų krizės JAV pagaliau sužibo viltis. 2024 metais mirtingumas nuo perdozavimo šalyje sumažėjo net 27 procentais – tai yra didžiausias teigiamas pokytis per pastarąjį pusšimtį metų. Ekspertai šį proveržį sieja su sėkminga žalos mažinimo politika ir tai, kad gyvyb...

Redakcijos skiltis


Komentarai


Pranašystės... 2025-iesiems
Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems
Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

Naujas numeris