Giedrius Paulauskas: kaukės taps mados kolekcijų dalimi

www.lsveikata.lt
2020-03-30
Pasaulyje įsisiautėjus COVID-19 veido kaukės tapo privalomu atributu visiems, kurie eina į gydymo įstaigas, parduotuves ar kitas viešas erdves. Žinomas Lietuvos drabužių dizaineris Giedrius Paulauskas taip pat pradėjo siūti daugkartinio naudojimo kaukes ir dalintis jų brėžiniais su visais, kas norėtų kaukes pasigaminti patys. Pasak Giedriaus, panašu, kad apsauginės veido kaukės taps ir neatsiejama naujų mados kolekcijų, dizainerių kūrybos dalimi.
Giedrius Paulauskas: kaukės taps mados kolekcijų dalimi
„Turiu pasakyti, kad mano siuvamos kaukės nėra medicininės, jos nėra sterilios, tai nėra respiratoriai. Bet net medikai sako, kad kaukės viešose vietose taps privalomos visiems ir savadarbė kaukė taip pat bus geriau nei jokios. O dar maloniau, kai ta kaukė yra graži, stilinga ir kruopščiai pasiūta“, - sako dizaineris Giedrius Paulauskas. Monikos Penkutės nuotr..

„Facebook“ paskyroje paskelbėte, jog taip pat pradėjote siūti daugkartinio naudojimo apsaugines veido kaukes. To imtis paskatino solidarumas su kitais dizaineriais ar labiau faktas, kad medicininių kaukių praktiškai nebeįmanoma įsigyti?
- Tikrai, pirmoji priežastis yra būtent ta, kad dabar net ir labai norint įsigyti medicininių kaukių ir respiratorių, jų arba nėra, arba pernelyg rizikinga kažkur važinėti, vaikščioti ieškant, kur dar būtų galima nusipirkti. Antrasis aspektas - rekomendacija į parduotuves eiti tik su kaukėmis. O jeigu jų neturi? Tuomet belieka pasisiūti pačiam. Tą ir padariau, tiesiog nebėra iš ko rinktis.
 

- Kaukės konstrukcija socialiniame tinkle pasidalijote su visais?
- Taip. Matote, gaminausi dviejų tipų kaukes. Žmonai vienokią, sau - kitokią, nes aš turiu barzdą ir man reikalinga visai kita konstrukcija, kitoks brėžinys. „Facebook“ profilyje pasidalinau lengvesniuoju kaukės gaminimo variantu, kad visi, kas namuose turi siuvimo mašiną ir medžiagos, galėtų pasisiūti patys.
 
- Nepaisant to, sulaukėte daugybės komentarų, jog žmonės mielai pirktų jūsų siūtas kaukes. Ar pradėsite siūti masiškai?
- Na, šiuo metu, kai visos siuvėjos taip pat laikosi karantino ir sėdi namuose, aš vienas masiškai neprisiūsiu. Tačiau jau yra nemenka eilė bičiulių ir pažįstamų, kurie paprašė, kad po pora vienetų pasiūčiau jiems. Tiesą sakant, tik iš šalies žiūrint atrodo, kad tokią kaukę pasiūti lengva, bet viskas užima laiko, kai darai kokybiškai, su visais apsiuvimais, išvertimais, brėžiniais. Kitas dalykas - medžiagos. Masinei gamybai reikia daug medžiagų, vielučių viršutinei kaukės pusei sutvirtinti, kad tinkamai užsispaustų prie nosies, karantino metu net tokius paprastus daiktus gauti dideliais kiekiais yra komplikuota, tad kol kas siūsiu tiek, kiek užteks turimų priemonių.
Turiu pasakyti, kad mano siuvamos kaukės nėra medicininės, jos nėra sterilios, tai nėra respiratoriai. Bet net medikai sako, kad kaukės viešose vietose taps privalomos visiems ir savadarbė kaukė taip pat bus geriau nei jokios. O dar maloniau, kai ta kaukė yra graži, stilinga ir kruopščiai pasiūta.

 


- Esate nesyk pasisakęs už tvarią madą ir lėtą vartojimą. Tai tinka ir kalbant apie kaukių siuvimą?

- Žinoma, dabartines kaukes siuvu iš senų kolekcijų medžiagų likučių. Taigi panaudojama viskas iki paskutinio siūlo. Tos medžiagos, jų likučiai nestovi ir nedulka, jie neišsimes, o pasitarnaus puikiam dalykui - kaukėms. O jos juk daugkartinės, tad tarnaus ilgai.
 
- Kaip manote, kaukės taps mūsų gyvenimo ir kultūros dalimi kaip dabar yra Kinijoje?
- Manau, kad taip. Mes tikrai turėsime priprasti visuomet turėti kaukių ir jų atsargų, žinoti, kur ir kada jas dėvėti. Su laiku ir Lietuvoje, manau, išsivystys kultūrinis suvokimas apie higieną, saugumą ir kaukės taps mūsų nuolatiniai palydovai, aksesuarų dalimi. Esu įsitikinęs, kad kaukės taip pat taps ir neatsiejama naujų mados kolekcijų, dizainerių kūrybos dalimi. Galbūt liūdna taip kalbėti, tačiau kaukės bus viena privalomų stiliaus detalių, nes nesitiki, kad šis virusas ims ir išnyks tiesiog lygioj vietoj. Teks su tuo visiems susigyventi.  
 
 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris