Estetinė ginekologija tiesia kelius į miegamąjį

Jurgita Ramanauskienė
2023-05-19
Plastinės lyties organų operacijos – subtili ir intymi tema, kuria moterys nelinkusios atvirauti. Po chirurgo peiliu gena ne tik troškimas patobulinti išvaizdą, seksualinį gyvenimą, bet ir fiziniai negalavimai, dažniausia – gimdymo padariniai.
Estetinė ginekologija tiesia kelius į miegamąjį
Žodis „plastinės“ išduoda, jog tokias operacijas, nesant medicininių indikacijų, ginekologai ar plastikos chirurgai atlieka pacientės pageidavimu. Jų tikslas – pakeisti išorinių lyties organų išvaizdą, atkurti dubens dugno raumenų funkciją.

Ne tik estetiniai nepatogumai
Dar neseniai estetinės intymios zonos problemos buvo laikomos nerimta ir dėmesio neverta tema. Moterys, atėjusios pas ginekologą, gėdijosi kalbėti ir nemanė, kad sulauks pagalbos. Po gimdymo ar su amžiumi atsiradę pokyčiai – makšties raumenų tonuso praradimas, gleivinės sausumas, negalėjimas patirti orgazmo – buvo laikomi norma ar natūraliu, fiziologiniu amžėjimu, įprastu dalyku susilaukus vaikų.
 

„Nėštumas ir gimdymas keičia dubens organų – makšties, lytinių lūpų, tarpvietės – išvaizdą bei funkcijas. Pavyzdžiui, tarpvietė stipriai išsitempia, kad galėtų užgimti vaisius, ir dažniausiai savaime negrįžta į būklę, buvusią iki gimdymo. Neretai tarpvietė plyšta arba yra kerpama, susidaro randas, kurio skausmas arba nejautrumas gali varginti net iki dvejų metų. Poros intymus gyvenimas beveik visuomet žymiai suprastėja“, – pasakoja klinikos „Amber Clinic“ akušerė ginekologė Lina Varaneckienė.

 
Specialistė priduria, jog tam tikri amžėjimo procesai taip pat sutrikdo darnius seksualinius santykius. „Dėl estrogenų trūkumo moters kūnas keičiasi pereinamuoju laikotarpiu – iki ir po menopauzės. Lytiniai santykiai tampa skausmingi dėl makšties sausumo, vargina šlapimo nelaikymas, o tai trukdo atsipalaiduoti ir mėgautis intymumu“, – teigia ji.
 

L.Varaneckienė pabrėžia, jog įgimtos problemos, tokios kaip didėlės lytinės lūpos, kelia diskomfortą vaikštant, važiuojant dviračiu bei lemia psichologinius kompleksus. Kūnas keičiasi sulieknėjus. „Numetus daug svorio, pakinta išorinių lytinių organų odos elastingumas, atsiranda jos perteklius, todėl sustiprėja gėda dėl savo kūno. Moterys vengia artumo su partneriu, kyla grėsmė santykiams“, – teigia akušerė ginekologė.
 
Gali nieko nekainuoti
Didėjant visuomenės sąmoningumui ir pragyvenimo lygiui, moterys renkasi ne toleruoti nepriimtinus pokyčius, o spręsti problemas, nepriklausomai, ar jos yra medicininės ar tik estetinės kilmės. Pasak L.Varaneckienės, populiariausia plastinė ginekologinė operacija, atliekama gydymo tikslais, yra intymių zonų funkcijų atkūrimas po gimdymo. Ji rekomenduojama moterims, kurios neplanuoja turėti daugiau vaikų.
 
Svarbu žinoti, kada medicininės paslaugos yra nemokamos. „Plastinės operacijos, kuomet susiaurinama makštis, suartinami dubens dugno raumenys, atliekamas lytinių lūpų mažinimas, yra kompensuojamos ligonių kasų, jeigu pasireiškia sveikatos problemos: šlapimo nelaikymas, lytinių lūpų hipertrofija ar asimetrija, su tuo susijęs skausmas, išopėjimas“, – pasakoja L.Varaneckienė.
 
Žodis „plastinės“ išduoda, jog tokias operacijas, nesant medicininių indikacijų, ginekologai ar plastikos chirurgai atlieka pacientės pageidavimu. Jų tikslas – pakeisti išorinių lyties organų išvaizdą, atkurti dubens dugno raumenų funkciją. Po operacijos pagerėja lytiniai santykiai, taigi, ir bendra gyvenimo kokybė. Pasak specialistės, naujiena galima laikyti klitorio odelės pašalinimo operaciją, kuri atliekama dėl estetinių norų arba šios erogeninės zonos jautrumui pagerinti.
 
Kaip ir bet kokios intervencijos, plastinės chirurginės operacijos gali turėti neigiamų pasekmių. Tiesa, komplikacijos yra retos: vieno tyrimo duomenimis, siekia vos 2 proc. „Svarbu, kad prieš operaciją moteris pasikonsultuotų su psichologais, įsisąmonintų, kas lemia neigiamą kūno suvokimą, nebūtų perteklinių lūkesčių dėl rezultatų. Taip pat reikėtų išsiaiškinti galimus nechirurginio gydymo metodus, jų privalumus ir trūkumus“, – pataria L.Varaneckienė.

 
Sustiprina malonumą
Norint pagerinti makšties stangrumą, ne visuomet reikalinga operacija. „Jei moteris ateityje planuoja šeimos pagausėjimą, rekomenduojamos jauninančios procedūros, atliekamos lazeriu. Norimas efektas pasiekiamas ne iš karto. Paprastai reikia ne mažiau kaip 6 seansų, kurie yra neskausmingi ir atliekami kartą per mėnesį. Rezultatas nėra nuolatinis, prastesnis nei chirurginių metodų, išlieka vidutiniškai iki metų“, – sako L.Varaneckienė.
 
Norinčios pagerinti seksualinius pojūčius renkasi kitą procedūrą – trombocitais praturtintos plazmos (angl. platelet-rich plasma, PRP), turinčios stimuliuojamąjį efektą, injekcijas į makšties audinius. „PRP terapijos metu paveikiami makšties sienelių nervai, todėl moteris lengviau ir greičiau pasiekia orgazmą, pagerėja libido“, – specialistė atskleidžia, jog PRP injekcijos seniai taikomos estetinėje dermatologijoje stabdant odos senėjimą, skatinant galvos plaukų augimą.

 
„Nors nėra įrodyta, jog egzistuoja G taškas, moterims, kurios nepatiria vaginalinio orgazmo po buvusių gimdymų ar dėl hormoninių sutrikimų, pavyzdžiui, po menopauzės, sergant policistinių kiaušidžių sindromu, siūloma apsvarstyti injekcijas su užpildais, dažniausia su hialurono rūgštimi, kartais kolagenu ar riebalais. Po procedūros makšties sienelės gleivinėje suformuojamas nedidelis iškilimas, dėl ko moteris lengviau pasiekia vaginalinį orgazmą“, – kaip pagerinti seksualinį gyvenimą, pataria akušerė ginekologė. Anot jos, estetinės ginekologinės procedūros, tokios kaip genitalijų odos balinimas, atliekamos pagal individualius moterų pageidavimus, atsižvelgiant į norimą estetinį rezultatą.

 
Tai įdomu
Pirmoji vaginos plastinė operacija atlikta 1900- ųjų pradžioje moteriai, kuri gimė be makšties.
Chirurginė mažųjų lytinių lūpų mažinimo operacija (labiaplastika) medicinos literatūroje aprašyta 1984 m.
Insubrijos universiteto (Italija) mokslininkai nustatė, jog 90 proc. plastinių ginekologinių operacijų, kurios atliekamos pageidaujant pacientei, susijusios su mažosiomis lytinėmis lūpomis.
Daugiausiai plastinių lytinių organų operacijų dėl estetinių priežasčių atliekama Brazilijoje, JAV ir Italijoje.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris