Detoksikuojantys kokteiliai: kaip gaminant nesugadinti

Aida Žemaitytė
2019-04-05
Ar tikrai į detoksikuojantį kokteilį tinka dėti viską, ką turime po ranka? Ar jį galime gerti 2-3 kartus per dieną? Mitybos specialistai pritaria, kad detoksikuojantys kokteiliai – puikios savijautos ir geros išvaizdos šaltinis, tačiau nepaslyskite – jie veikmingi tik pagaminti iš tinkamų produktų.
Detoksikuojantys kokteiliai: kaip gaminant nesugadinti
Jei per dieną suvartojame bent vieną kokteilį su sauja žalumynų, gauname maždaug 3–4 žalumynų porcijas, o Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvartoti maždaug po 5–6 porcijas. Taigi, žalieji kokteiliai yra puikus būdas gauti žalumynų, chlorofilo, reikiamų vitaminų bei mineralų.

Mitybos specialistė Eglė Saulevičienė sako, kad nuo kitų kokteilių detoksikuojantys skiriasi paskirtimi: „Jie pašalina susikaupusius toksinus ir šlakus, skysčių perteklių, valo kraują, kepenis. Tuo jie ir skiriasi nuo visų kitų rūšių (vaisinių, sočiųjų, žaliųjų) kokteilių.
Anot mitybos specialistės, gaminant detoksikuojantį kokteilį jokiu būdu nereikėtų į jį pilti pieno ar jo produktų. Norint kokteilį suskystinti, labiausia tinka natūralus, negazuotas vanduo.

 
Tinka ne visiems
„Detoksikuojančius kokteilius galima gerti tik tuo atveju, jei nesiskundžiate mitybos nepakankamumu, neturite virškinimo sistemos sutrikimų (skrandžio žaizdų, opų ar pan.), nesate linkęs į viduriavimą, jei nesergate dirgliosios žarnos sindromu. Kad kokteiliai būtų išties veiksmingi (valytų organizmą), svarbu laikytis visos programos, t. y. ne tik kartkartėmis išgerti sveiką kokteilį, bet ir sureguliuoti mitybą, gerti daugiau skysčių, laikytis poilsio režimo, daugiau judėti. Kitaip tariant, tai organizmo valymo ir vitaminais papildymo procesas“, – pastebi mitybos specialistė.
 
Tinka ir ryte, ir vakare
„Detoksikuojantį kokteilį galima gerti bet kada, tai yra ir ryte, ir vakare, tačiau reiktų parinkti vienu ar kitu atveju tinkamesnius ingredientus. Pavyzdžiui, rytui puikiai tiktų kokteiliai su imbieru ar citrina, greipfrutu – jie šiek tiek tonizuota, o štai vakare išgėrus tonizuojamąjį poveikį turinčio kokteilio sunkiai užmigsite, tad geriau į jo sudėtį dėti neutralesnių produktų: agurko, banano, cinamono“, – pataria pašnekovė.

 
Rekomenduojamos detoksikuojančių kokteilių sudedamosios dalys:
Špinatai arba kopūstai. Šiose žaliose lapinėse daržovėse yra daug aminorūgščių, kalcio, vitamino A, K, geležies, magnio, cinko, folio rūgšties, seleno.
Agurkai. Jie – natūrali organizmo „šluotelė“, nes juose yra fermentų, kurie skaido baltymus ir valo žarnyną, aprūpina organizmą skysčiais.
Ananasai. Turi bromelaino – fermento, kuris efektyviai skaido riebalus. Tai bene vienintelis vaisius, turintis šios naudingos medžiagos.
Salierai. Kalcis, magnis, kalis – šventoji trijulė, pridėkite B grupės vitaminų, folio rūgštį, geležį bei aminorūgštis ir gausime puikų ir sveiką produktą, kurį privalu įtraukti į mitybą.

 
Salierai mažina uždegiminius procesus, stresą, padeda pašalinti iš žarnyno toksinus ir šlakus.
Kriaušės. Šie vaisiai puikia veikia odą, gražina ją, skaistina ir kitaip puoselėja, taip pat turi daug vitaminų ir mineralų.
Bananai. Magnis, B grupės vitaminai, kalis – visa tai saugo širdį ir padeda išvengti streso.
Citrinos. Jose ne tik vitaminas C, bet ir daugybė kitų naudingų medžiagų. Citrinos detoksikuoja organizmą, valo kraują, kovoja su laisvaisiais radikalais, bakterijomis, jaunina odą.
 
Obuoliai. Turi daug A, C, E, H, PP bei B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jų sėklos turtingos jodo. Gerina virškinimą. Naudinga valgyti ir žieveles.
Petražolės. Galingas antioksidantas, valantis inkstus ir kraują. Turi vitamino A, C, E, folio rūgšties, antioksidantų.
Cinamonas. Tyrimai atskleidžia, kad cinamonas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kovoja su uždegimais, bakterijomis.
Linų ir čija sėklos. Tai puikus Omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, mažina uždegiminius procesus organizme.
Imbieras. Jis stiprina imunitetą, padeda išvengti pykinimo, įsisavinti organizmui naudingąsias medžiagas, numesti svorio, kovoja su peršalimu.

 
Dažniausiai daromos klaidos gaminant kokteilius:
vaisius trinate pernelyg ilgai ar per trumpai,
nededate tirštinančių vaisių,
neatkreipiate dėmesio į naudojamų maistingųjų miltelių sudėtį,
darote per saldžius kokteilius,
į kokteilį dedate viską, ką tik randate virtuvėje,
visą skystį supilate iškart,
naudojate pernokusius vaisius.

 
Tarp kitko
Koks kokteilis bebūtų, svarbu, kad veikliojo ingrediento turi būti ne mažiau kaip 50 proc. kokteilio sudėties! Žinokite, kad pagrindinis ingredientas dedamas ne tam, kad gražu būtų, o kad veiktų!

 
Receptai
Detoksikuojantis sulčių kokteilis


Reikės:
1 burokėlio,
1 morkos,
1 obuolio,
1 saliero,
1 citrinos sulčių,
1 v. š. cinamono,
2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus.
Iš burokėlio, morkos, obuolio, saliero stiebo sulčiaspaude išspauskite sultis. Citrinų sultis išspauskite rankine citrusų sulčiaspaude. Supilkite į sultis. Įmaišykite cinamoną. Galiausiai supilkite aliejų. Skanaus!
 
Žaliasis kiaulpienių kokteilis

Reikės:
1 puodelio vandens,
1 puodelio smulkintų jaunų kiaulpienės lapelių,
1 obuolio arba banano,
1 puodelio šviežių braškių,
1 puodelio šviežių mėlynių,
1 v. š. medaus.
Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite. Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono. Skanaus!
 
Detoksikuojantis ananasų kokteilis 

Reikės:
100-150 g šaldyto ananaso riekelės,
1 nedidelio agurko, 
1 saujos špinatų,
gabalėlio šviežios imbiero šaknies,
1 citrinos sulčių,
1 stikl. vandens,
1 a. š. linų sėmenų sėklų,
1 a. š. čija sėklų.
Šaldytą ananaso riekelę užpilkite karštu vandeniu (kol ruošiate kitus ingredientus). Nuskuskite agurką, imbierą, išspauskite citrinos sultis. Perpjaukite ananaso riekę į kelias dalis. Viską suplakite maisto plaktuvu. Skanaus!
Pasiruoškite šaldytų ananaso griežinėlių visai savaitei: nulupkite ananasą ir supjaustykite jį į 6-7 riekes. Jas taip, kad nesusiliestų viena su kita, sudėkite ant padėklų ir dėkite į šaldiklį 2-3 valandoms. Riekėms sušalus, sudėkite į dėžutes ar maišelius.
Į kokteilį galima dėti ir nešaldytą ananasą, tačiau šaldytas suteikia gaivų, ypatingą skonį.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris