Degieji skysčiai plastikiniuose buteliuose – žingsnis iki nelaimės

Greta Vanagienė
2019-06-20
Nors vasara dažnam žada pramogų gamtoje, vakarų prie laužo su gardžiais kepsniais, gydytojai traumatologai sako, kad neretai tokie malonumai virsta nelaimingu atsitikimu. „Ne tik per neatsargumą, bet ir per nežinojimą, kepsninėse rusenanti liepsna gali bematant įsiplieksti“, - sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas gydytojas ortopedas-traumatologas Vytautas Vaitkus.
Degieji skysčiai plastikiniuose buteliuose – žingsnis iki nelaimės
Nudegimų gydytojai griežtai nerekomenduoja „gydyti“ liaudiškais metodais – ant žaizdos tepamas aliejus, druska, varškė ar kiti pieno produktai neskatina sugyti žaizdų. Geriausia pirmoji pagalba – tekantis šaltas vanduo.

Degieji skysčiai – pavojingi
Gydytojas įspėja, kad didžiausią riziką būti sužalotiems atviros liepsnos sukelia plastikiniuose buteliuose pardavinėjami degieji skysčiai. Mat retas kuris skaito naudojimosi instrukciją, todėl pila skystį tiesiai ant degančios liepsnos.
 

„Kategoriškai nerekomenduoju naudoti degiųjų skysčių, o ypač supiltų į plastikinius buteliuos. Visiems kyla pagunda jį purškiant stipriau paspausti, o šis suspaustas įtraukia į save oro kartu su liepsna. Toks butelis tuomet sprogsta rankose užliepsnodamas visą kūną“, - sako gydytojas ortopedas-traumatologas Vytautas Vaitkus ir patikina, kad tokių atvejų pasitaiko dažnai.

 
„Jei galėčiau, uždrausčiau degiųjų skysčių plastikiniuose buteliuose prekybą. Labai gaila tokių pacientų, nuo liepsnos nukenčia dažniausiai jauni žmonės, randai pasilieka visam gyvenimui. Nors etiketėse įspėjama pilti skystį tik ant anglių, užpylus palaukti kelias minutes, o tik tada uždegti, kažin ar kas skaito ir tai žino. Kol nedirbau su nudegimais ir pats to nežinojau – degiuosius skysčius naudojau kaip ir daugelis. Taigi, gyveni ant ugnikalnio ir nežinai, kada jis išsiverš. Visai kas kita – kieti, stikliniai buteliai“, - pasakoja V.Vaitkus.

 
Pirmoji pagalba 
Nudegimų gydytojas griežtai nerekomenduoja „gydyti“ liaudiškais metodais – ant žaizdos tepamas aliejus, druska, varškė ar kiti pieno produktai neskatina sugyti žaizdų. Geriausia pirmoji pagalba – tekantis šaltas vanduo.
„Po vandens srove reikėtų palaikyti žaizdą apie dvidešimt minučių. Tuomet nudegimo gylis sumažės vienu procentu. Taip pat svarbu ant odos susidariusių pūslių nepradurti, o jei šios suplyšta – odos nenuimti bent parą laiko“, - sako V.Vaitkus
 
Gydytojas aiškina, kad delno dydžio nudegimo plotas jau vertinamas kaip smarkus. Tačiau, jei pažeistoje vietoje aptinkama susprogusių pūslių, tai - gilus nudegimas, dėl kurio rekomenduojama kreiptis į gydytoją, kad šis paskirtų specializuotą tepalą.
„Specialios šaldomosios purškiamos putos tik dar labiau pakenkia nudegusiai odai, nes sudirgina ir taip nukentėjusią odą. Čia padėti gali profesionalūs, medicininiai tepalai“, - sako V.Vaitkus, paklaustas, kas gali padėti išvengti gilių randų susidarymo.
 
Lazerio pagalba

Gilius odos nudegimo randus, anot gydytojo, panaikinti gali padėti tik plastikos chirurgų įsikišimas. Mat specializuoti tepalai tik sumažins žymes, ar padės sugyti smulkiems odos pažeidimams.
„Kas atsitiko, jau tas atsitiko. Padėti išnaikinti nelaimių paliktus pėdsakus padės tik lazeris. Odos randai šalinami šlifuojant odą, tačiau jei reikalinga persodinti odą, pasekmes  tokia trauma vis tiek palieka“, - apgailestauja medikas.

 
Nudegimai skirstomi keturis laipsnius
I laipsnio. Paviršinio odos sluoksnio (epidermio) pažeidimas. Nudegusi oda parausta, patinsta, peršti ir skauda. Skausmas yra mažas arba vidutinis.

 
II laipsnio. Epidermio ir gilesnio odos sluoksnio (dermos) pažeidimas. Gali būti viršutinio arba apatinio dermos sluoksnio pažeidimas. Gali atsirasti pūslės, pilnos skaidraus ar drumsto skysčio, gali sutrūkti. Negalima pūslių spausti ar pradurti, galimas audinių užkrėtimas nešvarumais, bakterijomis, gali prasidėti infekcinis uždegimas. Sukeliamas didelis skausmas.
 
III laipsnio. Apima epidermio, dermos ir hipodermos sluoksnius. Kinta pažeidimo spalva nuo baltos iki rudos. Pažeidimas yra gilus, drėgnas, skausmingas.
 
IV laipsnio. Apima visus odos sluoksnius, gali apimti ir fascijas, raumenis ar kaulus. Šie nudegimai yra rudo atspalvio, drėgni, beveik neskausmingi.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris