Darželis – kaip antri namai

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-08-01
Kol vienus Lietuvos darželius purto skandalai dėl netinkamo elgesio su vaikais ar nepakenčiamų sąlygų, kituose nuo ryto giedamas Lietuvos himnas, vyksta „žygiadieniai“, geriama arbata Neries pakrantėje, o darželio kiemelyje apsilankymu vaikus reguliariai pradžiugina tikras ponis. „Tėvai pasidalina, jog vaikams tai – antri namai“, – džiaugiasi sostinės darželio „Pilna diena“ įkūrėja ir vadovė Justina Kuncaitienė.
Darželis – kaip antri namai
Ugdant vaikus darželyje „Pilna diena“ vadovaujamasi geriausiomis M.Montessori praktikomis: vaikai žinių įgyja per patirtį aplinkoje.

Išskirtinių veiklų gausa
 

Diena darželyje „Pilna diena“ prasideda neįprastai: kiekvieną rytą lygiai devintą ugdymo įstaigos auklėtiniai ir pedagogai stoja giedoti Tautiškos giesmės. „Net ir patys mažiausi mūsų bendruomenės nariai jau žino melodiją, kelis žodžius, o vyresnėliai moka visą himną ir dažnai nustebina namiškius, kai netikėtai užgieda namuose. Baigę giedoti palinkime vieni kitiems gražios dienos“, – pasakoja darželio vadovė Justina Kuncaitienė.

 
Moters teigimu, darželyje dažnai lankosi svečiai. Neseniai savo maisto daviniu pasidalino, savo kuprinių turinį pademonstravo ir vaikams suprantamais žodžiais apie Lietuvos saugumą papasakojo Lietuvos kariuomenės atstovai.
 
„Kartais į darželį užsuka ir ponis. Su juo vaikai mielai bičiuliaujasi, maitina bei bendrai aiškinasi, kaip jis gyvena. Greitu metu atvyks bitininkas, nes mūsų vyresnėliai nori išsiaiškinti, kaip tokios mažos bitės šitiek medaus prigamina“, – šypsosi J.Kuncaitienė.
 
Anot direktorės, ugdant vaikus įstaigoje vadovaujamasi geriausiomis M.Montessori praktikomis: vaikai žinių įgyja per patirtį aplinkoje. Kiekvieną savaitę vykdomi eksperimentai, į ugdymą integruojama daugybė STEAM veiklų – taip kuriama įtrauki, tarpdiscipliniška, iššūkius kelianti ir su realiu pasauliu susijusi mokymosi aplinka.



 
Daug dėmesio sveikatai
 
„Mes dirbame, kad vaikų potyriai darželyje būtų įvairiapusiai. Darželyje turėjome vizituojantį mediką, kuris atvyko sutvarstyti sulūžusių žaislų kojyčių bei rankyčių, paaiškino, kodėl svarbu lankytis pas daktarus, judėti gryname ore ar valgyti pakankamai daržovių bei vaisių“, – pasakoja J.Kuncaitienė.
 
Būtent sveikatai ir vaikų lavinimui darželyje „Pilna diena“ skiriama daugiausiai dėmesio. Ikimokyklinukai daug laiko praleidžia gryname ore: erdviame darželio kieme, greta darželio esančiuose sporto aikštyne, miške ar upės pakrantėje.
 
„Pavyzdžiui, kai vaikų savaitės tema buvo „miškas“, grupės keliavo rytinės vaikų veiklos atlikti miške. Džiaugiuosi tuo, kad viena pagrindinių mūsų komandos narių Indrė dažną penktadienį keliauja į žygius, o kolegė Greta vos radusi progą prisijungia eiti kartu ir savo išvykoms turi šūkį: „penktadienis – žygiadienis“. Vaikai žygių metu ne tik pasivaikšto gryname ore, bet ir atranda gamtos grožį, atsigeria arbatos šalia Neries pakrantės ir susipažįsta su apylinkėmis“, – sako darželio vadovė.
 
„Pilnoje dienoje“ daug dėmesio skiriama psichologinei sveikatai. Darželyje dirba psichologė, kuri laiką leidžia ne tik su vaikais, bet ir su mokytojais. Į vaikų sveikatą iš skirtingų perspektyvų pažvelgti padeda ir specialiųjų poreikių pedagogė bei logopedė.
 
„Kiekvieną rytą visos klasės mankštinasi, kartu atranda meditaciją per įvairius žaismingus pratimus. Turime ir šokių bei sporto trenerius, kurie veda mankštas, moko taisyklingai atlikti veiksmus, ir karatė pamokėles, kurios džiugina vyresnėlius, – vardina J.Kuncaitienė ir priduria, kad įstaigoje akcentuojama ir sveikos mitybos svarba. – Visą maistą gaminame patys. Turime nuostabią šefę Jūratę, kuri užtikrina, kad maistas būtų šviežias bei atitiktų visus reikalavimus, o tiems, kas nori „pakartoti“, visuomet atsirastų antra porcija. Beje, kaip tik neseniai gavome aukščiausią Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įvertinimą.“


 
Ypatingam darželiui – ypatingos auklėtojos
 
Darželio vadovė sako, kad daugelis nuogąstauja, kai sužino, kad į tolimesnes ekskursijas keliauja ne tik vyresnėliai, bet ir mažiausiųjų klasė. Moteris ramina: darželyje vaikai nuolat mokomi saugaus elgesio gatvėje, o kelionių metu vaikai daug geriau koncentruoja dėmesį bei girdi klasės pedagogus.
 
„Keliaujant su vaikais pasimato ne tik vaikų, bet ir komandos įgūdžiai. Ir čia tikrai galiu pasigirti – turime itin aktyvią bei kūrybingą komandą, kurią idėjomis dažnai „užkrečia“ mokytoja ir mano pavaduotoja Toma. Žinoma, mokytojoms keliavimas bei ekskursijų organizavimas kelia nemažai streso ir iššūkių, tačiau tai yra darbas, kuris labiausiai įkvepia, apdovanoja bei suteikia daugiausiai prasmės“, – pasakoja vadovė.
 
J.Kuncaitienė įsitikinusi, kad retas mokytojas sutiktų investuoti tiek daug pastangų ir meilės, kiek tai daro įstaigos „Pilna diena“ darbuotojai. Tad ir į pedagogų atranką žiūrima atsakingai.

 
„Atranka vyksta keliais etapais, per kuriuos su galimu kolega susipažįsta daugiau komandos narių, aptariame įvairius scenarijus, pasikalbame apie vykdomas veiklas ir ateities planus. Taip atsirenkame geriausius mokytojus, nors toks procesas reikalauja daugiau laiko nei paprastai“, – teigia J.Kuncaitienė.
 
Anot vadovės, komandoje itin vertinamas atvirumas, gebėjimas diskutuoti ir išsakyti savo nuomonę – taip gimsta geriausios idėjos.


 
Vaikams – antri namai
 
Sostinės vaikų darželio įkūrėja pasakoja, kad mintis sukurti išskirtinį darželį vaikams gimė jau seniai. Kaip žinia, Vilniuje valstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų trūksta, o vaiką leisti į privatų darželį gali ne kiekviena šeima.
 
„Norėjau sukurti darželį, kuris apimtų visus svarbiausius dalykus vaiko ugdyme – pradedant nuo saugumo, pagarbos pačiam vaikui bei požiūrio į jį kaip individualią asmenybę iki kasdienės gyvenimo įgūdžių praktikos, būrelių, patyriminių veiklų, vietoje gaminamo maisto, sporto užsiėmimų bei edukacijų tėvams. Be to, norėjosi atliepti ne tik vaikų poreikius, bet ir tėvų galimybes – suteikti kokybišką ugdymą už kiek įmanoma labiau prieinamą kainą“, – sako J.Kuncaitienė.
 
Šiandien moteris džiaugiasi smarkiai išaugusia ir itin šilta darželio bendruomene. „Patys tėvai mus rekomenduoja, pasidalina, jog vaikams tai – antri namai. Veikiausiai būtent tai geriausiai nupasakoja mūsų santykį, – teigia darželio vadovė, tačiau paklausta, kas, jos nuomone, nulėmė darželio sėkmę, truputį kuklinasi. – O kas yra sėkmingas darželis? Tas, kuris yra pilnas? Ar tas, kuris išugdo atsakingus, psichologiškai stiprius, akademiškai pasiruošusius, tautiškus vaikus? Ar tas, kuriame vaikai ir tėvai gerai jaučiasi? Sunku atsakyti ir tą sėkmę pamatuoti. Bet manau, kad svarbiausia – komanda, motyvacija ir atsidavimas.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kiaušiniai sukėlė salmoneliozės protrūkį JAV

    JAV sveikatos apsaugos specialistai skelbia apie salmoneliozės protrūkį šalyje: pranešama apie 65 salmonelės bakterijomis užsikrėtusius žmones 9 valstijose. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, iki savaitgalio į ligoninę buvo paguldyti 24 žmonės. Apie mirties atvejus nepranešama.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija

    Naujas numeris