Atsiriboti nuo pasaulio užmiegant debesyse

Greta Vanagienė
2019-09-09
Po to, kai prieš daugiau nei pusšimtį metų JAV gydytojas, neurofiziologas ir psichoterapeutas Johnas Cunninghamas Lilly uždavė klausimą, kas nutinka žmogaus sąmonei šią išlaisvinus nuo išorinio pasaulio dirgiklių, atsakymą gavo iš paties sukurto išradimo. Šiandien vis daugiau žmonių nuo kasdienės įtampos siekia išsilaisvinti plūduriuodami druskų prisotinto vandens talpyklose. Jausmas lyg miegotumei debesyje – sutaria praktikuojantieji plūduriavimo terapiją.
Atsiriboti nuo pasaulio užmiegant debesyse
Šiuolaikiniame pasaulyje plūduriavimas - vienas efektyviausių būdų itin giliam atsipalaidavimui pasiekti. Pastebėta, kad plūduriuojant žmogaus organizme pradeda vykti ne tik teigiami psichiniai, bet ir fiziologiniai pokyčiai.

Atrasta prieš pusšimtį
Sąmonės ir smegenų veiklą tyrusių Vakarų pasaulio mokslininkų dalis siekė išsiaiškinti, kas nutiktų nutraukus visus išorinio pasaulio signalus per pojūčius pasiekiančius mūsų sąmonę. Dalis spėliojo, kad pašalinus šios informacijos srautą žmogų ištiktų į komą ar gilų miegą panaši būsena. Gydytojas J.C.Lilly prieš daugiau nei 50-metį sukūrė pirmąją plūduriavimo ant vandens sistemą ir atsakė į pasaulio mokslininkus kamavusį klausimą – žmonės sąmonės nepraranda, o įgauna didžiulį terapinį potencialą.

 
Taigi pirmosios vandens plūduriavimo rezervuare procedūros buvo atliekamos stačiomis ir visiškai pasinėrus po vandeniu – oras plūduriuojančiam asmeniui buvo tiekiamas tiesiai į vilkimą skafandrą. Vėliau plūduriavimo technika buvo ištobulinta. Ieškantiems atsipalaidavimo galimybės siūlytos modernios plūduriavimo kabinos, įdiegtos oro cirkuliacijos, vandens filtravimo ir temperatūros palaikymo sistemos.
 
Gilus atsipalaidavimas
Šiuolaikiniame pasaulyje plūduriavimas - vienas efektyviausių būdų itin giliam atsipalaidavimui pasiekti. Pastebėta, kad plūduriuojant žmogaus organizme pradeda vykti ne tik teigiami psichiniai, bet ir fiziologiniai pokyčiai.
Plūduriavimo kapsulės vanduo yra prisotintas magnio sulfato druskų suteikiančių jam du kartus didesnį plūdrumą nei Negyvojoje jūroje. Taigi plūduriavimas nesvarumo būsenoje nuo išorės garsų ir šviesos poveikio apsaugotoje kapsulėje įgalina žmogų be ypatingų pastangų pasiekti itin gilaus atsipalaidavimo būseną. Be to, organizmas pasisavina vandenyje ištirpusį magnį, kuris atpalaiduojamai veikia raumenis bei nervų sistemą.

 
Giliai atsipalaidavus sulėtėja širdies plakimo dažnis, kraujo spaudimas, o kvėpavimas retėja ir gilėja. Organizme mažėja adrenalino ir streso hormono – kortizolio kiekis, o su pozityviomis emocijomis ir teigiamais fiziologiniais bei psichiniais pokyčiais siejami hormonai – seratoninas, dopamias ir oksitocinas - ima kilti. Smegenų impulsai sulėtėja ir pasiekia meditacinę ar lengvo miego būseną. Sumažinus išorinių dirgiklių poveikį, normaliai funkcionuoti pradėjęs organizmas grįžta į natūralią atsipalaidavimo ir palaimos būseną.


Verta žinoti
Moksliškai įrodyta, kad giluminio viso organizmo atsipalaidavimo metu mūsų organizmas pasiekia optimalią funkciją ir šitaip įgyja galimybę atkurti gyvybinių jėgų balansą bei suaktyvinti aktualius savigydos procesus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris