Atostogos budėjimo režimu

Sima Kazarian
2021-07-26
Žmonės, kurių gyvenime svarbią vietą užima darbas, sunkiau randa laiko kokybiškam poilsiui. Orientacija į rezultatą, noras pasiekti trumpalaikių ir ilgalaikių tikslų nejučia vagia asmeninio gyvenimo minutes, kurios kartais virsta ir valandomis. Psichologė Rasa Vaitkienė teigia, kad ir atostogaudami tokie žmonės yra „budėjimo režime“, nors jiems kaip tik labai svarbu atsipalaiduoti ir nuo visko atsiriboti.
Atostogos budėjimo režimu
Išmaniosios technologijos vargina ir nesuteikia kokybiško poilsio, kuris perdegusiam žmogui itin reikalingas.

Nesugeba atsiriboti
„Važiuodami atostogauti žmones vežasi išmaniuosius įrenginius: kompiuterius, planšetes, telefonus. Juose sinchronizuotos darbo pašto paskyros, įjungtas garsinis pranešimų signalas įspėja apie kiekvieną naują žinutę, laišką. Automatiškai pasižiūrime, kas parašė, permetame akimis pranešimo turinį. Po to kyla poreikis reaguoti: atsakome į laišką, jį persiunčiame, deleguojame problemas kitiems arba imamės spręsti patys. Tokia veiksmų grandinė įtraukia ir netrukus pajuntame, kad jau dirbame atostogų metu. Dėl to dėmesio trūksta šeimai, prasideda priekaištai“, – apie atostogautojų įpročius kalba psichologė R.Vaitkienė.
 

Tokie nuo darbo negalintys atsiriboti žmonės patiria psichologinę ir fizinę įtampą, o po atostogų jaučiasi nepailsėję arba pailsėję nepakankamai.
Neretai budėjimo režimas būdingas ir vaikus auginančioms jaunoms mamoms. Psichologės teigimu, norėdamos pailsėti jos turėtų dalintis vaikų priežiūra ir buities rūpesčiais su kitais šeimos nariais. „Vaikai yra dviejų žmonių kūriniai, todėl atsakomybę už jų priežiūrą derėtų jausti kartu“, – pastebi R.Vaitkienė.
Anot jos, nenoras dalinti pareigomis dažnai kyla iš nepasitikėjimo. Manoma, kad kitas asmuo nesugebės tinkamai pasirūpinti atžala arba atlikti buities darbus.
 
Pagalbos įrankiai
Budėjimo režime esantiems žmonėms psichologė rekomenduoja gamtos terapiją. „Mėgavimasis gamta, jos grožio, ramybės pajauta veikia harmonizuojamai. Atsipalaiduoja įsitempęs kūnas ir protas, tačiau su viena sąlyga – namuose reikia palikti visus išmaniuosius įrenginius“, – sakė R.Vaitkienė.
 
Ji pastebi, kad dabar esama įvairių technikų susidoroti su psichologine įtampa, stresu. „Tai sąmoningo dėmesingumo praktika, mokymasis išbūti su diskomfortu ir nekentėti, „stop“ praktika, atsiribojimas ir kiti psichologinės pagalbos įrankiai. Yra iš ko rinktis, tik reikia atrasti, ko labiausiai reikia dabartinėje gyvenimo situacijoje“, – sakė R.Vaitkienė.

 
Moksliniai tyrimai rodo veiklų pakeitimo naudą. „Tai ne tik jų mainymas, kai valandą važiuoju dviračiu, po to maudausi, po to einu į koncertą, o vakare į šokius. Ši strategija apima ir poilsio formos pasirinkimą: jei darbas fiziškai aktyvus, galbūt bus priimtinesnis pasyvus poilsis, o jei per dieną sėdime biure, verta pasirinkti aktyvų poilsį“, – patarė R.Vaitkienė.
 
Ilgojo savaitgalio negana
R.Vaitkienė teigia, kad atsipalaiduoti nesugebantiems žmonės gresia perdegimas. Kaip atskirti psichologinio perdegimo požymius? „Vienas pirmųjų ženklių, kai pabudus ryte pirma aplankiusi mintis yra „ir vėl...“ Į darbą einama per prievartą, atsiranda nepasitenkinimas, verksmingumas, sutrinka miegas – šie dalykai ir išduoda psichologinį perdegimą“, – sako psichologė.
 
Ji pastebi, kad pavargus nuo gyvenimo dažnai bėgama į virtualią realybę, kur susikuriama saugi utopinė erdvė. „Tačiau tai tik iliuzija – iš tiesų tai nepadeda spręsti problemos, o tik ją paaštrina. Išmaniosios technologijos vargina ir nesuteikia kokybiško poilsio, kuris perdegusiam žmogui itin reikalingas“, – įspėjo R.Vaitkienė.
Psichologė teigia, kad kai kurie darbuotojai sėkmingai taiko taisyklę po darbo neatsiliepti į darbo skambučius, nespręsti su darbu susijusių problemų. Tai yra laikas, skirtas asmeniniam gyvenimui.
 
Užbaigdama atostogų temą R.Vaitkienė teigia, kad kiekvienas turi pasirinkti jam geriausiai tinkantį atostogavimo būdą, tačiau universali taisyklė, kad poilsiui reikėtų skirti bent dvi savaites be pertraukų. „Keleto dienų ar ilgojo savaitgalio tam tikrai neužtenka“, – teigė psichologė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris