Ar tikrai jums reikia šito „darbo“?

www.lsveikata.lt
2020-07-03
Ne vienas pritartų, kad santykiai tai – sunkus darbas. Ugdantysis vadovas, santykių ekspertas Chris Armstrong siūlo pagalvoti, ar ne per daug santykiuose „dirbama“, ar tai neužgožė bendravimo džiaugsmo.
Ar tikrai jums reikia šito „darbo“?
Santykiai – dviejų reikalas. Jeigu jaučiate poreikį atsiduoti ir atiduoti, greičiausiai partneris jums atsako tuo pačiu tik jūsų vaizduotėje, kur sukūrėte garbingą jo įvaizdį. Vis dėlto esate verti būti laimingi ne tik fantazijose, o ir realiame gyvenime.

Ugdantysis vadovas, santykių ekspertas Chris Armstrong:

- Niekada nesutikau, jog santuoka pirmiausia yra darbas. Čia slypi saviapgaulė, už kurios matau baimę prarasti įprastą gyvenimo būdą. Baimė veda į bandymus racionalizuoti meilę, padarytį šį jausmą labiau aiškų. Tuomet blėstančią ją galima nurašyti kaip „netinkamai atliktą darbą“.
Žmonės vienijasi, nes būti kartu yra malonumas. Tai nereiškia, jog jums nereikės emocinių pastangų. Vis dėlto, kai mylime vienas kitą, tai mums teikia džiaugsmo, daro mus stipresnius. Net jei nesutinkate su manimi, kad santuoka ir darbas nėra viena kitai tinkančios sąvokos, turbūt pripažinsite, jog kartais mes pernelyg stengiamės, kad santykiai tęstųsi.
 

Kaip nustatyti, kad stengiamės per daug?
1. Nuolat bandome atspėti partnerio reakciją. 
Prieš kiekvieną pokalbį galvojate, ką ir kaip geriau pasakyti, ir iš anksto išgyvenate, kokį atsakymą išgirsite? Vadinasi, esate pernelyg susikoncentravęs į tai, kad partneris jaustųsi gerai, pamindami savo poreikius ir interesus.
Kas laukia?
Anksčiau ar vėliau prarasite galimybę kalbėti apie jums svarbius dalykus. Su partneriu bendrausite ne kaip su draugu, o kaip šnipas, kuris slepia tikruosius jausmus ir ketinimus.
 
2. Viskam randate pateisinimą. 
Partneriui galite viską atleisti ir suprasti. Net tuomet, kai ignoruojami jūsų interesai, grubiai brukami kito norai ar net esate įžeidinėjamas. Iš pradžių supykstate, o vėliau randate kompromisą su savimi – kartais šlykštų elgesį su jumis vadinate „žiauria išmintimi“, kuria partneris pasidalino norėdamas gero. Kai draugai bado pirštu į netinkamą partnerio elgesį, supykstate ant jų ir stengiatės pakeisti pokalbio temą. Vis dėlto, jei giliai viduje jaučiate, kad gyvenate meluodami sau, prisiminkite savigarbą ir bandykite situaciją keisti. Žymiai blogiau, jeigu taip ištrynėte asmenybės ribas, kad nebesuvokiate, kaip netinkamai su jumis elgiamasi.
Kas laukia?
Kol teisinate partnerį, problemos nutylimos. Laikui bėgant jos kaupiasi ir jūsų su parteriu santykiai tampa įtempti, nebeteikia džiaugsmo.
 
3. Kenkiate savo sveikatai. 

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad nelaimimoje santuokoje gyvenančių partnerių fizinė sveikata prastėja. Jeigu šeima tampa neigiamų išgyvenimų šaltiniu, dažniau sergama širdies ir kraujagyslių ligomis, depresija, kamuoja padidėjęs kraujo spaudimas.
Kas laukia?
Nemeilė kenkia fizinei sveikatai. Net jei su partneriu sugebėsite pagerinti psichologinį klimatą šeimoje, kompensuoti jau padarytą žalą bus sunku.
 
4. Prarandate save kaip asmenybę. 

Mano klientė Megan per ilgus santuokos metus priprato visuomet sutikti su tuo, ką sako vyras, nes jis keldavo sandalus kaskart, kai moteris bandydavo su juo ginčytis. Tai nepraėjo be pėdsakų: Megan sukaupė daug susierzinimo ir nebesugebėjo pastebėti džiaugsmingų gyvenimo momentų.
Anksčiau draugai apibūdindavo ją kaip linksmą ir bendrauti mėgstantį žmogų, tačiau ilgainiui ji atsiribojo ir nuo bičiulių. Taip nutiko, nes slogi namų atmosfera suformavo moters norą šalintis ne tik vyro, bet ir aplinkinių.
Kas laukia?
Kai darote begales kompromisų ir nepaisote savo interesų, pašalinate save, kaip asmenybę, iš santykių. Tiesiog užleidžiate vietą kitam žmogui, veikiančiam jūsų vardu.
 
5. Jaučiatės vienišas. 
Negalite su partneriu dalintis tuo, kas jums svarbu. Mat žinote, kad palaikymo nesulauksite. Negalite net pakalbėti apie tai, kad jūsų santykiai jau seniai eižėja. Vienas bandote tai taisyti.
Kas laukia?
Santykiai – dviejų reikalas. Jeigu jaučiate poreikį atsiduoti ir atiduoti, greičiausiai partneris jums atsako tuo pačiu tik jūsų vaizduotėje, kur sukūrėte garbingą jo įvaizdį. Vis dėlto esate verti būti laimingi ne tik fantazijose, o ir realiame gyvenime. Todėl pagalvokite, ar tikrai jums taip reikia šito „darbo“.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris