Angliavandeniai: nuo torčiuko iki obuoliuko

Aida Žemaitytė
2019-06-10
Turbūt jau esate girdėję, kad angliavandeniai yra „gerieji“ ir „blogieji“, tačiau gerokai tiksliau būtų juos skirstyti į paprastuosius ir sudėtinius. Ar rašysime apie draudimą valgyti vienus ar kitus produktus? Tikrai ne. Tačiau priminsime apie tai, kaip tinkamai juos pasirinkti ir džiaugtis sveiku kūnu.
Angliavandeniai: nuo torčiuko iki obuoliuko
Angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus organizmo energijos šaltinis, sudarantis apie pusę dienos kalorijų.

 
Pagrindinis organizmo kuras

Gydytoja dietologė Lina Barauskienė sako, kad nereikėtų maisto skirstyti į gerą ir blogą: „Visas maistas yra geras ir tinkamas, tik jo kiekiai turi būti tinkami“. 

Angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus organizmo energijos šaltinis, sudarantis apie pusę dienos kalorijų. „Pagal sudėtį angliavandeniai skirstomi į paprastuosius (monosacharidus) ir sudėtinius (di- ir polisacharidus). Mono ir di- sacharidų yra visuose saldžiu skoniu pasižyminčiuose produktuose: saldainiuose, šokolade, sultyse, pyraguose, vaisiuose, piene ir kt. Virškinami organizme jie labai greitai skyla į gliukozę ir didina jos kiekį kraujyje. Organizmas gali pasisavinti tik gliukozę, vadinasi, visi angliavandeniai turės būti suskaldomi iki gliukozės. Tad nuo jų grandinės ilgumo priklauso, per kiek laiko tai įvyks“, – sako dietologė Lina Barauskienė. 
 

Paprastuosius pasisavina per 30 minučių
„Mono ir disacharidai yra palyginti trumpos grandinės, todėl gliukozė bus atpalaiduojama greitai – maždaug per 30 minučių. Ši energija reikalinga smegenims ir raumenims, todėl suvalgę ką nors saldaus mes iš karto pajuntame energijos antplūdį. Bet gliukozė taip pat greitai ir pasišalina iš kraujo. Kas tada? Ogi vėl norime valgyti! Per didelis gliukozės kiekis organizme virsta riebalais“, – primena gydytoja dietologė. 
 
Sudėtinius - per 4 valandas 
„Sudėtiniai angliavandeniai sudaryti iš didelių ir labai didelių molekulių, tad jų skaidymui žarnyne reikia daugiau laiko – net iki 4 valandų. Ir energija užtikrinama po truputį, ilgesniam laikui. Sudėtinių angliavandenių gausu kruopose, daržovėse ir iš jų pagamintuose produktuose. Kuo tie produktai apdoroti mažiau – tuo organizmui naudingiau. Tad geriau avižos, o ne avižų dribsniai, obuolys su odele, o ne obuolių sultys“, – teigia pašnekovė. Anot jos, maistinės skaidulos (tirpios ir netirpios) taip pat yra sudėtiniai angliavandeniai, kurie ypač svarbūs žarnyno sveikatai, veiklai, sotumo jausmui, kai kurių medžiagų surišimui ir pašalinimui iš organizmo. 
 
Vertingiausi maisto produktai
„Tai yra daržovės ir vaisiai (švieži, neapdoroti, nemalti, netrinti ir su odelėmis). Tinka šaldyti, liofilizuoti vaisiai ir daržovės. Džiovinti vaisiai taip pat tinka, svarbu, kad būtų be pridėtinio cukraus ir su kuo mažiau konservantų. Nepamirškite jūros dumblių, grybų. Kruopas ir grūdus rinkinės pilnus, neapdorotus, nerafinuotus, nešlifuotus, – tokius, kokius juos sukūrė gamta. Grūdinių kultūrų produktai: duona, rupių miltų su visom grūdo dalimis, gali būti praturtinta sėklomis, sėlenomis, riešutais. Atkreipkite dėmesį, kad gaminant aukštoje temperatūroje produktus, kuriuose yra daug angliavandenių susidaro sveikatai žalingos medžiagos. Tad reikėtų rinktis, kuo mažiau apskrudusius arba, pavyzdžiui, valgant duoną nupjauti plutelę“, – pataria gydytoja dietologė. 

 
Jeigu vengsite angliavandenių
Gydytoja dietologė sako, kad organizmui reikia įvairiausių maisto medžiagų. „Jeigu dėl kokių nors priežasčių vis dėlto nusprendėte atsisakyti, kai kurių maisto produktų, būtinai tinkamai juos pakeiskite. Uždraudus sau valgyti angliavandenių turtingą maistą, gali varginti vidurių užkietėjimas, nuolatinis alkio jausmas, galvos skausmas, galvos svaigimas, energijos trūkumas, nuolatinės mintys apie maistą, o ypač – gausų angliavandenių. Ir tuomet neabejotinai ištinka persivalgymas! Kiekvieną netinkamą apribojimą gali lydėti panaši pabaiga, o kartu su tuo ir didėjantis kūno svoris“, – teigia gydytoja.
 
Ar storėjama? 
„Mitas, kad angliavandeniai – siaubas figūrai. Svoris didėja ne nuo konkrečių produktų ar maisto medžiagų, o nuo energijos, gaunamos su maistu, pertekliaus. Angliavandeniai mums reikalingi visokie: ir sudėtiniai, ir šiek tiek paprastųjų. Vaisiai, daržovės, rupių miltų makaronai, ruginė duona, ypač praturtinta įvairiais grūdais, riešutais, sėlenomis, – tokių produktų mūsų racione turėtų būti iki 50 proc. Svarbu nesugadinti gero produkto, pavyzdžiui, makaronai ar virtos bulvės yra puikus patiekalas, tačiau nesugadinkite jo riebiais pagardais, netinkamu gaminimo būdu ar per didelėmis porcijomis! Padažai tikrai nėra draudžiami, tiesiog turėtų būti ne padažas su makaronais, o makaronai su padažu“, – sako L.Barauskienė.


Verta žinoti
Angliavandeniai turėtų sudaryti 50-55 proc. dienos raciono dalies, iš jų iki 10 proc. gali būti paprastieji angliavandeniai, t. y. cukrus. Dar paprasčiau tariant, pridėtinio cukraus kiekis moterims – 6 arbatiniai šaukšteliai per dieną arba 24 g, vyrams – 9 šaukšteliai arba 35 g, vaikams nuo 3 metų – 3 šaukšteliai arba 12 g, vaikams iki 3 metų – 0.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

      Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

      Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
      Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

      Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

      Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

      Budinti vaistinė


      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
      Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

      Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

      Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

      Sveikatos horoskopas


      Lapkričio 23 - 29 d.

      Avi­nas
      Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

      Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Kiekvienam teks nuvykti...
      Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
      Leonardas Cohenas ir jausmai
      Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

      Naujas numeris

























      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica