Aknė kamuoja ne tik paauglius

Aigustė Tavoraitė
2019-04-25
Sergu akne jau ne vienerius metus. Ypač situacija pablogėja pavasarį, tačiau kokias priemones neišbandžiau, padeda tik laikinai. Girdėjau apie tokią LED terapiją, kuo ji naudinga?
Irma, 26 metai
Aknė kamuoja ne tik paauglius
Negydoma aknė neretai gali negrįžtamai pažeisti odą palikdama joje randelių. Todėl pacientams rekomenduojama neuždelsti ir kuo anksčiau apsilankyti pas gydytoją dermatologą.

Nors bėrimais nusėta oda vargina vieną iš penkių jaunuolių, vis dažniau ši bėda neaplenkia ir suaugusiųjų. Specialistai pabrėžia, kad aknė – ne vien kosmetinė problema, dėl kurios prisireikia ir psichoterapinės pagalbos.

 
Pataria specialistė

Estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos ,,Grožio pasaulis“ kosmetologė Sandra Bliūdžiūtė:
 
Vis dažniau vargina suaugus
Aknė, dar kitaip vadinami paprastaisiais spuogais, – lėtinė, uždegiminė odos liga, kuri pažeidžia plauko folikulo ir riebalinės liaukos kompleksą. Tai viena dažniausiai pasitaikančių odos ligų, kuri pasireiškia bėrimu skirtingose kūno vietose. Dažniausiai – veide, rečiau pasitaiko dekoltė srityje, nugaros odoje. Nors dažniau būdinga paaugliams, aknė vis dažniau vargina ir suaugusiuos. Labai retais atvejais liga išsivysto net kūdikiams.
Vienas svarbiausių patarimų gydant aknę – reguliariai ir tinkamai prižiūrėti veido odą. Reikėtų pasistengti patiems spuogų nespaudinėti ir jų nedirginti, nes taip galima pabloginti odos būklę. Negydoma aknė neretai gali negrįžtamai pažeisti odą palikdama joje randelių. Todėl pacientams rekomenduojama neuždelsti ir kuo anksčiau apsilankyti pas gydytoją dermatologą. Gydytojas įvertins odos būklę ir sudarys tinkamiausią gydymo planą.

Gydymas ilgalaikis

Aknės gydymas yra ilgalaikis, reikalaujantis nuolatinės specialisto priežiūros ir paciento kantrybės. Nėra vieno tinkamiausio aknės gydymo būdo, kadangi kiekvieno paciento atvejis yra individualus. Dažniausiai aknės gydymas būna kombinuotas, atsižvelgiant į ligos sunkumo formą. Gali būti taikomos įvairios kosmetologinės procedūros – rūgštiniai šveitimai, veido valymai. Taip pat – šviesos terapija, lazerinis gydymas ir, žinoma, tinkamai parinkta odos priežiūra namų naudojimui. Esant sunkioms aknės formoms, gydytojai dermatologai gali paskirti gydymą medikamentais.
 
Pasitelkia fototerapiją
Viena mūsų naujovių – speciali LED fototerapija sėkmingai padeda gydyti aknės spuogų pažeistą odą (acne vulgaris, acne rosacea, suaugusiųjų aknę). Pažeistą odą LED veikia antibakteriškai, ramina uždegimą, gydo pūlingus bėrimus, užkerta kelią jų susidarymui, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą. Tai – natūralus, saugus ir labai efektyvus gydymo metodas, taikomas tiek suaugusiems, tiek ir paaugliams. LED fototerapijos efektyvumas patvirtintas klinikiniais tyrimais ir daugybe procedūrų atliktų visame pasaulyje. Šį metodą sėkmingai taiko 700 plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinikų bei SPA centrų visame pasaulyje.

 
Svarbu
Nors galvojama, jog tik sunkiai gyjantys, pūlingi, skausmingi spuogai yra aknė, tačiau šis susirgimas gali pasireikšti įvairiais bėrimo elementais (uždari ir atviri komedonai, papulės, pustulės, mazgai, cistos, randai, pigmentacijos pakitimai). Aknė yra lėtinis, ilgalaikis procesas, kuris dažniausiai dėl daugybės įvairių priežasčių gali suaktyvėti. Tam įtakos gali turėti  tiek genetika, tiek vartojami medikamentai, įvairūs endokrininiai veiksniai  (mėnesinių ciklas, nėštumas, kontraceptikai, kai kurios endokrininės ligos), stresas. Taip pat – netinkama kosmetika ir kita. Svarbiausia laiku pastebėti odos problemą ir neleisti jai suaktyvėti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris