T.J.Girdzijauskas: „Pandemija – puiki proga puoselėti santykius šeimoje“

Roma Macijauskaitė
2020-12-14
Šeimos santykių konsultantas, lektorius Tomas Jonas Girdzijauskas (53 m.) neslepia, kad nesėkmė asmeniniuose santykiuose privertė kitaip pažvelgti į vyro ir moters santykius, analizuoti ir suprasti, kas kuria, o kas griauna dviejų mylimųjų sąjungą. Antrąkart vedęs trijų vaikų tėvas šiandien konsultuoja vyrus ir moteris, poras, kaip kurti ir išlaikyti santykius, kaip auginti savivertę, auklėti vaikus. Ypatingu pandemijos laikotarpiu psichologinės konsultacijos – kaip niekad aktualios.

T.J.Girdzijauskas: „Pandemija – puiki proga puoselėti santykius šeimoje“
„Norite gražių santykių poroje? Mokykitės rūpintis kitu kaip savimi! Pradžioje tai nėra paprasta, bet įmanoma! Linkiu turėti laimingas šeimas!“ – sako šeimos santykių konsultantas, lektorius Tomas Jonas Girdzijauskas.

- Kokia jūsų kasdienybė karantino metu? Turite paskaitų, susitikimų?
- Darbine prasme – pats intensyviausias gyvenimo etapas, nes labai padaugėjo konsultacijų ir informacijos, su kuria dirbu, krūvis.
Gyvas paskaitas keičiu į novatoriškas bendravimo formas. Daugiau laiko nei anksčiau skiriu buvimui gamtoje – pagal galimybes vienas ar su šeima daug vaikščioju, klausau mokymų, o kartais ir konsultuoju telefonu.
 
Kaip ilgus mėnesius besitęsianti ekstremali situacija, karantinas, suvaržymai veikia porų santykius?

- Kaip ten sako: jei vėjas neužpučia laužo, dar labiau įdega. Išbandymai žmones sulaužo arba padaro stipresnius. Linkiu visiems antrojo varianto.
Vienose šeimose santykiai pagerėja, nes šie išbandymai juos dar labiau suartino ir išmokė daug didesnio pagarbumo. Kitose padidėjo įtampa ir priartino prie skyrybų. Ką patarti? Skaitykite knygas apie santykius ir čia pat taikykite praktikoje. Puiki proga skirti daugiau laiko artimiesiems – išnaudokite tai. Pradėkite dar vieną vaiką.
 
Tapti santykių ekspertu jums padėjo asmeninė patirtis – patyręs skyrybas ėmėte gilintis į tai, kokias klaidas daro sutuoktiniai, ieškoti būdų, kaip jų išvengti. Sakykite, kokios būna pagrindinės nesutarimų poroje priežastys? Gal mes per daug tikimės iš antros pusės? O gal per mažai duodame vienas kitam?
- Sukūrę santykius žmonės pradeda sutuoktinį suvokti kaip savaime aiškų kasdienių malonumų pildytoją, vergą ar pavaldinį. O reikia daryti priešingai – jį vertinti kaip patį svarbiausią asmenį pasaulyje, svarbesnį už visus prezidentus ar milijardus žmonių kartu sudėjus, nes jie juk nesiveržė gyventi su jumis ir aukoti gyvenimo jums, o šis žmogus tai daro.
Taip pat svarbus savivertės klausimas – kiekvienas turime įgyti sveiką savivertę, o po to kelti sutuoktinio. Savivertė yra visų gyvenimo pastangų rezultatas ir jei šis egzaminas neišlaikomas, žmogų ištinka didžiausia krizė, kuri ir griauna santykius.
Vyrams savivertė yra perdėm svarbi. Jei šalia jo esanti moteris yra išmintinga, ji supras, kad vien vyro savivertės kėlimo pakanka, siekiant turėti laimingą šeimą. Žodžiu, laimės šeimoje formulė tokia: moterys pirmos dovanoja vyrams pagarbą ir gauna meilę; vyrai pirmieji dovanoja moterims meilę ir gauna pagarbą. Kaip sako šachmatininkai, baltieji pradeda ir laimi. O visi kiti konkretūs santykių patarimai yra plačiai žinomi.
 
Galėtumėte įvardinti kelias taisykles, kurios padėtų šviežiai susibūrusiai porai įvertinti, ar jų bendravimas turi perspektyvų? 
- Jų turi absoliuti dauguma šviežiai susikūrusių porų. Tačiau egzistuoja slaptos nematomos kliūtys, kurias verta išsiaiškinti bet kuriai porai: poros suderinamumas (specialūs testai net sunkiai suderinamai porai pasako, kaip jie galėtų laimingai sugyventi, jeigu stengtųsi); savivertės sveikumo klausimas (ypač vyrams); lūkesčiai, kada ir kiek turėti vaikų; numatymas, kas bus pasaulėžiūros kapitonas šeimoje; nenuslėptos kokios nors rimtos problemos (negalavimai, skolos, konfliktai); ar tėvai pritaria sąjungai? Apibendrinant – svarbiausia yra žinojimas, noras mokytis ir įsisąmoninti santykių subtilybes. Beje, kadangi santykiais šeimoje dažniausiai domisi moterys, būtent joms tas subtilybes ir reikėtų gvildenti.

 
Gyvename skubos, įtampos ir technokratijos pasaulyje, kur prioritetu tampa karjera, gerovės kūrimas, kova dėl postų. Ar šitaip gyvendamos moterys nerizikuoja numarinti moteriškumo? 
- Šie dalykai neateina savaime, žmogus leidžia jiems įvykti. Jei padarė tai apgalvotai, viskas gerai. Bet jei iš pasyvumo ir nesąmoningai – jis praranda save ir patenka į gilų vidinį konfliktą, kurį be pagalbos išspręsti sunku.
Vyras ir moteris, jei tikrai pasistengia, didele dalimi gali vienas kitą pavaduoti. Moterys gali ir šautuvus bei bombas gaminti, jeigu visi vyrai kare.
Moteris gali kariauti dėl postų ir gerovės, o vyras – kautis dėl galimybės sėdėti namie ir rūpintis šeima. Tačiau visa tai turi kainą. Moteris turi paklausti savęs – nori daugiau ar mažiau kokybiškesnių emocinių bei intymių santykių ir vaikų. Turėti viską, dabar pat ir nemokamai –neįmanoma. Arba viena, arba kita. 

 
Pakalbėkime apie seksualinius vyro ir moters santykius. Ilgus metus kartu gyvenančios poros neslepia priblėsusių aistrų miegamajame, teisinasi nuovargiu, laiko stoka. Gal dėl to nereikėtų labai išgyventi? Gal laikui bėgant prigesęs intymus gyvenimas yra norma?
- Tai yra ne norma, bet paplitusi problema. Kuri, beje, turi gerai žinomą ir aiškų sprendimą, tačiau įtikinti poras jį daryti sunku, o net ir įtikinus jos tingi keistis.
Žmogaus galvos smegenys pernelyg stipriai apkrautos smulkia informacija arba pagundomis, dėl kurių pametamas pagrindinis kelias. Tai sukuria per stiprius norus arba gobšumą ir konkuruoja su potencialiai galinčiais gimti vaikais ir apskritai intymumu.
Sprendimas paprastas – radikaliai sumažinti norus turėti kokybišką gerovę ir supaprastinti gyvenimo būdą iki to, kas yra būtiniausia. Pastebima, kad kai kurie žmonės radikaliai keičia gyvenimo būdą – iš didmiesčių kraustosi gyventi į gamtą. Kaip žinia, būtent kaimo žmonės gimdo daugiau vaikų. O tai tiesiogiai susiję su kokybiškais intymiais santykiais ir atvirkščiai.
Antras patarimas – perskaitykite kelias geriausias visų laikų knygas apie intymumą poroje. Tyčia nesakysiu kokias, bet pasufleruosiu, kad trys iš jų yra rytietiškos ir viena europietiška. Beveik visos senos, viena sąlyginai nauja.
 
Na, ir pabaigai – koks būtų sėkmingų santykių receptas?
- Sveiki, stiprūs, laimingi santykiai šeimoje įmanomi, tik reikia žinoti, ką konkrečiai daryti, o tada aiškėja, kad visai nesudėtinga kasdien dėl jų stengtis. Norite gražių santykių poroje? Mokykitės rūpintis kitu kaip savimi! Pradžioje tai nėra paprasta, bet įmanoma! Linkiu turėti laimingas šeimas!

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris