Ali Gadžijevas: „Prie saldumynų „nagus kišu“ nuo vaikystės“

Aida Žemaitytė
2018-02-05
Buvęs „virtuvės mitų griovėjas“, o dabar - Vilniaus „Ali šokoladinės“ įkūrėjas ir konditeris Ali Gadžijevas (33 m.) mielai sutinka pasikalbėti ne tik pačia saldžiausia tema – apie desertus, bet ir apie šeimos vakarus namuose, draugų būryje.
Ali Gadžijevas: „Prie saldumynų „nagus kišu“ nuo vaikystės“
„Konditerija bendrąja prasme, šokoladas, desertai mane sužavėjo prieš šešerius septynerius metus. Tuo metu Lietuvoje buvo tik užuomazgos tikrojo darbo su šokoladu. Beje, jame daug subtilumo: termometrų stebėjimas, tikslių receptūrų laikymasis. Čia be galo svarbu nuoseklumas, kruopštumas, susikaupimas. Be to, niekada nežinai, ar galutinis rezultatas nudžiugins išvaizda ir skoniu. Bet man patinka užsibrėžti tikslą ir eiti jo link“, - Vilniaus „Ali šokoladinės“ įkūrėjas ir konditeris Ali Gadžijevas.

- Pokalbį norisi pradėti nuo saldumynų. Visų pirma, paneikite mitą, kad VISI saldumynai yra nesveiki.
- Tikrai galiu paneigti šį požiūrį. Kalbant apie saldumynus, labai svarbu produkto sudėtis, tai yra kokie ingredientai jį sudaro. Pavyzdžiui, šokoladinis saldainis. Jis gali būti ir labai sveikas, ir labai nesveikas. Kokybišką šokoladą sudaro didelė dalis kakavos masės ir kakavos sviesto. Žinoma, toks šokoladas yra brangesnis, bet skonis ir jausmas bevalgant – nepalyginamas. Gaminant prastesnės kokybės šokoladą naudojami augaliniai riebalai.
Vis dėlto cukrus gaminant desertą – neišvengiamas ingredientas. Didžiosios dalies cukraus pakeisti neįmanoma, tačiau apie dešimt procentų saldumo gali suteikti saldieji vaisiai: bananai, mango. Sveikas desertas bus ir tuo atveju, jeigu jį gamindamas naudosi natūralias uogų tyres, grietinėlę.
Aš, pavyzdžiui, ledus gaminu labai paprastai: imu šaldytas avietes, šiek tiek cukraus pudros ir natūralios grietinėlės. Sušaldau. Štai - turime sveiką, šviežią desertą.
 

Esate „Ali šokoladinės“ įkūrėjas. Sutiktumėte ar paneigtumėte mintį, kad šokoladas – visų saldumynų pamatas, prosenelis?
- Visu šimtu procentu – taip. Desertas su šokoladu jį valgančiajam suteikia euforijos, malonumo jausmą. Kitas svarbus momentas – konditerijoje šokoladą galima panaudoti be galo plačiai, priskaičiuojama apie penkiasdešimt pozicijų.
Žinoma, galima atidaryti ledinukų kavinę, galima ledainę. Bet jeigu nori, kad saldumynas būtų kokybiškas, turėtų ilgą vartojimo terminą, o jo valgymas pakylėtų iki dangaus – rinkis šokoladą. Vienareikšmiškai.



- O pats saldumynus mėgstate? Jie nuo vaikystės užima svarbią vietą jūsų gyvenime ar ryškiai sužibo ne taip seniai?

- Saldumynų valgytojas esu nuo vaikystės. Šokoladukai, saldainiai, saldžios bandelės su pienu... Mhh... Pamenu, namuose atrastus saldainius „sunaikindavau“ akimirksniu, jų popierėlius vėl supakuodavau ir padėdavau atgal į vazelę. Geriausiai šis fokusas pavykdavo su „Ananasu“, nes jo pakuotė gražiai išlaiko formą, tad suvalgius vėl galima gražiai supakuoti. Taigi, prie saldumynų „nagus kišu“ nuo vaikystės.
 
- O dvejų su puse metų sūnui leidžiate jais smaguriauti? 
Oi, saldumynų jis tikrai jau skanauja. Užsukęs į mūsų šokoladinę dažniausiai prašo vanilinių „Macarons“ sausainių. Jų teiraujasi ir kuomet vakarais grįžtu iš darbo. Žinoma, mūsų namuose nėra besaikio desertų valgymo. Nors jie būtų sveiki, mano gaminti. Užsiimame desertų gamyba, tikrai nėra taip, kad mūsų namuose nuo jų lūžtų stalai ir spintelės. Aišku, svečiams ir sau paskanauti namuose saldumynų visuomet rasime.

Neslėpsiu – kartais tenka ir griežtai save pakontroliuoti, nubrėžti ribas. Galiu paimti du šimtus gramų šokolado ir visą „suragauti“.
 
- Esate sakęs, kad gyvenimo universitetus ir virėjo profesiją įgijote keliaudamas. Kokios šalys suformavo maisto gaminimo įgūdžius?
- Iš tiesų gaminti, dirbti virėju pradėjau būdamas Lietuvoje. Tačiau man čia pritrūko profesionalesnio, „kitokio“ požiūrio į virtuvę. Išvažiavau į Italiją. Tai buvo maždaug prieš devynerius metus. Tuo metu Italijoje maisto kultūra kaip tik šoktelėjo į viršų: mane sudomino jų požiūris į maistą, produktus, žmogų, kuris užeina į kavinę, restoraną. Paskui mano kelias pakrypo į Prancūziją, Ispaniją.
Konditerija bendrąja prasme, šokoladas, desertai mane sužavėjo prieš šešerius septynerius metus. Tuo metu Lietuvoje buvo tik užuomazgos tikrojo darbo su šokoladu. Beje, jame daug subtilumo: termometrų stebėjimas, tikslių receptūrų laikymasis. Čia be galo svarbu nuoseklumas, kruopštumas, susikaupimas. Be to, niekada nežinai, ar galutinis rezultatas nudžiugins išvaizda ir skoniu. Bet man patinka užsibrėžti tikslą ir eiti jo link.


 
- Esate išleidęs knygą „7 ingredientai draugams“. Ar ir šiuo gyvenimo laikotarpiu dar pavyksta pasikviesti draugų ir pagaminti jiems vakarienę?
- Iš tiesų ir dabar dažnai susitinkame su draugais, pas ką nors namuose. Keisčiausia, kad visur veiksmas sukasi aplink virtuvę. Ji - kaip namų ašis, esmė. Būna, kad draugų tiesiog prašau ilsėtis, kalbėtis, o aš pasisiūlau pagaminti vakarienę. Bet, žiūrėk, po kelių minučių prisijungia vienas, antras po akimirkos pasiūlo padėti.
Pastebėjau, kad nieko nėra skaniau už namuose gamintą maistą. To neatstos net geriausi restoranai. Namuose gali dėti kokius nori prieskonius, eksperimentuoti, galų gale – nusipirkti ir gaminti iš itin šviežių produktų.
 
Jūsų vakaras namuose, koks jis?
- Mano vakaras labai priklauso nuo prabėgusios dienos: kartais jis vėlyvesnis, kartais – ankstyvesnis. Tačiau turime tradiciją vakarienę valgyti namuose, visa trijų asmenų šeima prie stalo. Mums svarbu pabūti kartu – tai maloni ceremonija, kurios metu pasikalbame apie praėjusią dieną, pasidalijame džiaugsmais ar rūpesčiais. Būna, kad vakarais ir kukurūzų spragėsių su karamele išsikepame, pasmaližiaujame, valgome kalnus vaisių ar daržovių.  


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica