Alfas Ivanauskas: „Gana „selfintis“ prie lėkščių“

Greta Vanagienė
2019-11-11
Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas (35 m.) stebisi nesibaigiančia mada fotografuoti maistą, todėl ragina atsigręžti į esminius dalykus: „Prie stalo susirenkame pabūti su artimaisiais ar bičiuliais ir drauge mėgautis maistu, o ne rungtyniauti, kuris šauniau leidžia laiką.“ Tiesa, savo facebook paskyros kurį laiką patiekalų nuotraukomis nepapildantis Alfas išgirsta klausimų, gal jau nustojo keliauti.
Alfas Ivanauskas: „Gana „selfintis“ prie lėkščių“
„Siūlau visiems išmokti vertinti tai, ką turime ir mažiau burbuliuoti, nes gyvenimas per daug įdomus, kad kiekvieną dieną vaidintume maisto kritikus“, - sako Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas.

- Alfai, ar sutinkate, kad užsienio kelionių sėkmę apsprendžia ten ragautas maistas? Atostogas galima skaityti nepavykusias, jei nepataikei nueiti į tinkamą gastronomą.
- Be abejo. Draugystė dažnai prasideda nuo maisto. Nesvarbu, kad nepažįsti šalies, nemoki jos kalbos, nepažįsti jų kultūros ar tradicijų, ragaudamas svečios šalies maistą užmegzti ryšį su čia esančiais gyventojais. Maistas neturi nei kalbos barjero, nei reikalauja specifinių žinių, kad apie jį susidarytum savo nuomonę. Ypač vaikai iš kelionių parsiveža ryškių įspūdžių apie ragautus nematytus vaisius ar net svirplius. Vėliau žibančiomis akimis pasakoja draugams apie potyrius kelionėje.
 
- Teko matyti, kaip restorane tėvai primygtinai įkalbinėja darželinuką paragauti austrių: „Paragauk, pasigirsi draugams...“ Ir taip kone iki pykčių.

- Pastebiu tėvų norą pasigirti aplinkiniams esą jų vaikas yra gurmanas. Suprask - šiuolaikinė šeimynėlė. Už tai užaugame turėdami vaikystės traumų, kai tėvai versdavo ką nors valgyti, ko nemėgome. Vaikui reikėtų duoti galimybę paragauti kuo įvairesnio maisto, bet ne versti to daryti per prievartą.
 
- Jei leisime vaikams patiems pasirinki, ką valgyti, veikiausiai, meniu bus tik bulvytės ir dešrelės.
- Duokime vaikui pabadauti. Likęs be pusryčių ir pietų, vakarienės jau pats paprašys. Badavimas ir deficitas kaip mat išgydys mažuosius nevalgytojus. Bėda ta, kad tėvai pernelyg užsiėmę ir eina lengviausiu būdu – įduoda bulvyčių, planšetę ir vakaras ramus.
Arba kitas kraštutinumas – iš maisto, kad tik vaikas jį valgytų, amžinai pjausto figūrėles, daro teatrą. Bet tai negali trukti visą vaikystę. Verčiau vietoj šių žaidimų laiką paskirtų paaiškinti apie sveiko maisto svarbą. Beje, ką aš pasakoju savo knygoje „7 ingredientai vaikams“ .
 
- Na, na, maisto teatro suaugusieji ieško ne mažiau nei vaikai. Ar šiandien dar vertinama molekulinė virtuvė, kai lėkštėje dominuoja maisto forma ir patiekalo pateikimas?
- Jau visiems atsibodo mažos porcijos, septyni taškai ant lėkštės, kai neaišku ką valgai. Dabar pasaulinio lygio restoranai siekia išgryninti produktus. Pavyzdžiui, siūlo ką tik išrautas ir nublanširuotas ekologiškas morkas, vos pabarstytas Himalajų druska. Pagaliau žinai, kad valgai morką, o ne morkos skonio ledus. Visi netikri dalykai tampa nebemadingi. Kita tendencija - kuo mažiau produktų lėkštėje.
Be to, keičiasi ir patys valgymo įpročiai. Šiandien einat į restoraną vis dažniau atsisakoma telefonų. Jei vakarieniauti susirenka šeima, mobilųjį pasiima tik vienas jos narys. Be to, smagu su draugų kompanija vienam kito laukti ir spėlioti, kada kas pasirodys. Be telefonų nebetenkame patogios galimybės parašyti žinutę, kad užtruksime, ar paklausti, kada pagaliau pasirodys vėluotojas. Prie stalo susirenkame pabendrauti, kartu ragauti maisto, o ne atskirai sėdėti į telefonus sulindus.
 

- O kaipgi asmenukė prie lėkštės ir nuotrauka į Instagramą?
- Negaliu ramiai žiūrėti į tuos, kurie vos gavę patiekalą puola jį fotografuoti ir kelti į socialinę erdvę. Suprasčiau, jei žmogus dirba darbą, susijusį su maistu. Kitu atveju tai kelia juoką. Kol žmogus save užtagina prie tos lėkštės, patiekalas būna jau atšalęs. Dažnai pamirštame, ko visi susirenkame prie bendro stalo. Norisi, kad šeimos daugiau bendrautų, o ne afišuotų pietums valgę ikrus. Neįsivaizdinkime ir nerodykime tų suvaidintų emocijų prie lėkštės, o būkime kartu. Pats stengiuosi mėgautis akimirka čia ir dabar, o ne ieškoti kitų pripažinimo, kad gerai leidžiu laiką. Už tai savo facebooko paskiroje jau keleri metai beveik nekeliu maisto nuotraukų. Draugai net ėmė klausinėti, gal nustojau keliauti. (juokiasi) Ne, keliauti nenustojau, tik dabar supratau, kad man didžiausia dovana – privatumas. Valgant taip pat. Dabar visi žinome kiekvieno žingsnius. Taip tik tampame vienas kitam mažiau įdomūs.
 
- Socialinė erdvė diktuoja madas. Kiek pasiduodame maisto madai? Rodos, Benedikto kiaušiniai dabar privalomi savaitgaliais... 

- Esame beždžioniautojai. Stengiamės daryti taip, kaip daro dauguma. Juokinga žiūrėti, kai moterys, besirūpinančios figūra ir sveika mityba, užsisako visišką fiasko pastarosios atžvilgiu, tai yra Benedikto kiaušinį. Jis gaminamas su be proto daug sviesto turinčia bandele, padažą taip pat sudaro sviestas, papildomai jo užtepama ir prieš dedant kiaušinį, o kur dar skrudinto kumpio juostelės...
 
- Kiek sėkmingam virtuvės šefui reikia sekti ir išlaikyti sveikos mitybos principus? 
- Gaminti vien sveikai būtų pasityčiojimas iš gastronomijos. Visų pirma žlugtų prancūziškos virtuvės pamatai, kurioje nėra visiškai nieko sveiko – daug riebalų, bulvių ir mėsos. Visa tai prieštarauja sveikos mitybos principams. Tačiau turime sekti, kas šiandien yra ant bangos ir ko reikalauja rinka. Restoranai jau siūlo specialius patiekalus veganams. O prieš septynerius metus virtuvės šefai skeptiškai žiūrėjo į vegetarinius patiekalus ir numodavo ranka, esą nevalgantys mėsos suvalgys garnyrą. Šiandien į tai žiūrima visai kitomis akimis – vegetarai turi atskirą skiltį. Be to, vis labiau tampa aišku, kad per didelis kiekis mėsos mūsų organizmą tikrai vargina.
 
- Ar jums neatrodo, kad tapome pernelyg kaprizingi maistui? Dažnai užsisakę patiekalą vidutinio lygio maitinimo įstaigoje ieškome šedevrų. O gal taip ir turėtų būti?
- Esame per daug iš***ję. Dažnai sukame galvas, ką valgyti. Visa tai todėl, kad braškes gauname visus metus. Jei valgytume tai, kas būdinga tam tikram sezonui, nebeliktų tiek erdvės maivytis, kad patiekalas prastos kokybės. Be to, šiandien esame visažiniai: išmanome, koks turi būti patiekalo padažas ir jo aštrumas. Taip nutiko, nes neturime autoriteto, vadovaujamės google ir jo pagalba jaučiamės visagaliai. Be to, esame jautrūs aplinkai. Ieškome ypatingo interjero, nors atėjus į restoraną reikėtų vertinti tik švarą, aptarnavimą ir patiekalų skonį. Žinoma, jei einame į fancy vietą ir mokame didelius pinigus už patiekalą, lėkštė iš prastos parduotuvės yra nedovanotina. Tai - nepagarba svečiui. Siūlau visiems išmokti vertinti tai, ką turime ir mažiau burbuliuoti, nes gyvenimas per daug įdomus, kad kiekvieną dieną vaidintume maisto kritikus (juokiasi).


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris