VšĮ Raseinių PSPC subūrė ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos pajėgas

Greta Vanagienė
2023-04-21
Raseinių pirminės sveikatos priežiūros centras(PSPC) užčiuopė ypač svarbią medicinos giją – sukūrė ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos paslaugos padalinį. Mobiliosios 13-kos slaugytojų brigados darbas nestoja ir savaitgaliais. „Sprendimas uždaryti visus 25 kaimo medicinos punktus ir pakeisti sveikatos paslaugų modelį pasiteisino su kaupu“, – matydama rezultatą kalbėjo gydymo įstaigos vadovė Violeta Užringienė.
VšĮ Raseinių PSPC subūrė ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos pajėgas
Kad mobili slaugytojų komanda galėtų pasiekti net ir atokiausiuose kaimo kampeliuose esančius gyventojus, jiems paskirti automobiliai. Nors šių VšĮ Raseinių PSPC užgyvenę jau visą parką, kasmet įsigyja dar po kelis naujus. Mat ambulatorinės slaugos pacientų yra labai daug, daug tenka ir keliauti.

Pateisino lūkesčius
Su VšĮ Raseinių miesto PSPC vadove Violeta Užringiene susitinkame po gero penkmečio, kai buvo įgyvendinamas sumanymas uždaryti 25 kaimo medicinos punktus. Sprendimas pasiteisino–numatytas strateginis žingsnis šiandien duoda vaisių.
„Politikai mumis patikėjo. Tikiu, nenuvylėme jų priėmę tokį sprendimą. Nors pertvarkos pradžioje pavieniai gyventojai nuogąstavo prarasiantys mediką, kuris gyvena netoliese, vėliau pamatė naudą. Pacientai, kuriems reikia sveikatos priežiūros paslaugų, gavo jų su kaupu“, – pasakoja V.Užringienė.
 
Uždarius paskutiniuosius medicinos punktus radosi galimybė turimus resursus paversti į kur kas daugiau naudos nešančią medicinos kryptį –2020 m. Raseinių PSPC atidarė Ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos paslaugos padalinį.
 
Vadovė sako, jog paslauga galėtų startuoti, pertvarkyti teko ne vieną grandį. Kai šalyje trūksta slaugytojų, nemažą jų brigadą surasti ir paruošti darbui – ambicinga užduotis. O kur dar parūpinti visada puikiai veikiantį automobilių parką.
 

„Kaimo medicinos punktuose dirbančius specialistus perkėlėme į naują padalinį. Žinoma, vidinių resursų nepakako. Slaugytojų padėjėjų teko ieškoti ir iš išorės, o kelis savus darbuotojus perkvalifikavome, išleidome į mokslus ir po to sėkmingai integravome naujame padalinyje, – apie kelio pradžią pasakoja VšĮ Raseinių miesto PSPC vadovė Violeta Užringienė. – Po to, kai pasirodė ministro įsakymas, jau buvome atlikę namų darbus, formavome struktūrą, darbuotojų etatus, specialistus, kurie reikalingi komandoje. Dabar jų turime visą padalinį: trylika slaugytojų, tris slaugytojų padėjėjas, kineziterapeutą, medicinos psichologą ir socialinį darbuotoją.“

 
Kad komanda galėtų pasiekti net ir atokiausiuose kaimo kampeliuose esančius gyventojus, jiems paskirti automobiliai. Nors šių turi užgyvenę jau visą parką, kasmet įsigyja dar po kelis naujus. Mat ambulatorinės slaugos pacientų yra labai daug, tad daug tenka ir keliauti.
 
„Skaičiuojame, kad pacientų, pas kuriuos važiuojame, turime per šešis šimtus. Pas kai kuriuos jų tenka apsilankyti ir kasdien. Turime ir paliatyvių pacientų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra“, – pasakoja V.Užringienė.
 
Tam suburta mobili bendrosios praktikos slaugytojų komanda. Per dieną vienai slaugytojai tenka vizituoti 10 ir daugiau pacientų. Norint suteikti kokybišką paslaugą, neužtenka tik peržengti namų slenksčio. Svarbu su pacientu užmegzti ryšį, ypač su vyresnio amžiaus žmonėmis.

 

„Kaskart ateidami į naują šeimą įvertiname, kokie paciento ir jo šeimos poreikiai, ko iš mūsų tikimasi ir kiek patys artimieji dalyvauja priežiūroje. Dažniausiai darbas planuotas, todėl jei žinome, kad teks vykti pas sunkiai sergantį, gulintį pacientą, kartu važiuoja ir slaugytojos padėjėja ar kolegė. Padedame viena kitai, dirbame bendradarbiavimo principu. Visokių situacijų būna, tad visada turime po ranka telefoną, kad prireikus galėtų atvykti pastiprinimas“, – kaip veikia ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos tinklas, pasakoja bendrosios praktikos slaugytoja Sonata Rimkienė.

 
Teikia platų paslaugų spektrą
Ambulatorinės slaugos namuose ir paliatyviosios slaugos padalinio komanda siekdama kuo efektyvesnio sergančiųjų ir slaugomųjų pacientų aptarnavimo, kad šie kuo ilgiau galėtų gyventi visavertį gyvenimą namuose, pasiruošusi pasiūlyti visokeriopą pagalbą.
 
Paslaugos suteikiamos asmenims, kuriems pagal Slaugos paslaugų poreikio vertinimo klausimyną yra nustatytas mažas, vidutinis ar didelis slaugos poreikis. Taip pat tiems, kuriems po suteiktų dienos chirurgijos paslaugų, išlieka sutrikęs gebėjimas savarankiškai rūpintis asmeniniu gyvenimu ir yra reikalinga pooperacinė slauga namuose. Paslaugas gauna ir visi paliatyvūs pacientai, t. y. asmenys, sergantys sunkia ir nepagydoma liga.
 
Pacientas ar jo artimieji dėl slaugos paslaugų namuose turi kreiptis į šeimos gydytoją. Gydytojas siuntime nurodo, kokių ambulatorinių slaugos paslaugų namuose pacientui reikia. Spektras slaugos procedūrų išties didelis: specialistai gali suleisti vaistus, prijungti ir prižiūrėti lašinės sistemą, paimti kraują ar šlapimą laboratoriniams tyrimams, užrašyti elektrokardiogramą, matuoti temperatūrą, deguonies pasisavinimą, arterinį kraujo spaudimą, užtikrinti žaizdų bei pragulų profilaktiką ir priežiūrą, dirbtinių kūno angų (stomų) priežiūrą.
 
Slaugytojo padėjėjas teikia asmens higienos paslaugas: išmaudo ar padeda išsimaudyti, kerpa nagus, lašina lašus, keičia sauskelnes ar palas, prižiūri burnos ertmę, taip pat siekia išvengti ar sumažinti pragulas – varto pacientą. Slaugytojui paskyrus, tvarko paciento sekretą ir išskyras, keičia šlapimo surinktuvus, padeda pacientui naudotis tualeto kėde.
 
Kineziterapeutas padeda gydyti įsisenėjusias sveikatos problemas, tokias kaip nugaros, sąnarių skausmą, padeda greičiau pasveikti po patirtų traumų. Kineziterapeutas teikia paslaugas pacientų namuose, gydymo metodai yra pritaikomi kiekvienam pacientui individualiai ir tai leidžia pasiekti geriausių rezultatų.
 
Socialinis darbuotojas suteikia pagalbą ne tik slaugomam asmeniui, bet ir jo šeimai. Dėl amžiaus, neįgalumo, socialinių problemų iš dalies ar visiškai neturinčiam, neįgijusiam arba praradusiam gebėjimus ar galimybes savarankiškai rūpintis asmeniniu arba jo šeimos gyvenimu ir dalyvauti visuomenės gyvenime.
 
Medicinos psichologas teikia individualias psichologines konsultacijas, psichologiniais būdais paveikia paciento motyvaciją, nuostatas, poreikius, elgesį ar emocinę savijautą, siekiant paciento sveikatos ir gerovės, padeda pacientui spręsti psichologinius sunkumus.
 
Paliatyviosios pagalbos paslaugos teikiamos patiems sunkiausiems ligoniams: esantiems komoje, sergantiems onkologinėmis ligomis, tam tikro laipsnio demencijomis. Gydantysis gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio sveikatos būklę, į jo ir artimųjų pageidavimą, parenka paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo būdą. Šeimos gydytojas kartu su paliatyviosios pagalbos sveikatos priežiūros specialistais (šeimos gydytoju, medicinos psichologu, socialiniu darbuotoju, bendrosios praktikos slaugytoju, slaugytojo padėjėju) nustato šių paslaugų teikimo mastą ir trukmę, prireikus juos koreguoja.
 
Mato poreikį plėstis
Kad ambulatorinė slauga namuose VšĮ Raseinių PSPC yra puikiai sustyguota, pastebi ir privačios gydymo įstaigos. Ne veltui iš jų sulaukiama pasiūlymų bendradarbiauti.
 
„Kitos įstaigos, kurios neturi galimybių plėtoti tokios paslaugos, sudaro bendradarbiavimo sutartis su mumis. Tai pasiteisina. Mažoms gydymo įstaigoms tokį darbą užtikrinti būtų sudėtinga. Sunku būtų ir specialistų prasme. Dirbame nepertraukiamai nuo aštuonių ryto iki aštuntos vakaro, savaitgaliais taip pat darbas nenutrūksta. Nors stengiamės didžiausią darbą padaryti pacientams ir komandai patogiu metu, tačiau lašinę ar vaistų dozę suleisti gali prireikti bet kada. O pragulų atsiradimas ir gydymas yra vienas slaugos kokybės rodiklių, neretai reikalaujantis kasdienės priežiūros. Esame visada budrūs“, – apie kasdienybę kalba vadovė ir priduria, kad ambulatorinės slaugos namuose poreikis ypač didelis, todėl padalinio pajėgų plėtra svarstymo stadijoje, o štai šeimos gydytojų įstaiga turi pakankamai.
 
Papildė šeimos gydytojų ratą
Gydymo įstaiga domisi ir dar studijuojančiais medikais, seka jų tolesnį kelią. Neslepia, kad priviliotų specialistą neretai tenka pasitelkti ir politikų pagalbą. Čia pagelbėja ir savivaldybė. Siekiant motyvuoti specialistus atvykti dirbti iš kitų miestų yra sudaryta speciali skatinimo programa. Nors joje buvo numatyta suteikti lengvatas būsto remontui, tenka pripažinti specialistų niekas taip nemotyvuoja kaip piniginės išmokos. Šiuo metu taikoma priemonė medikus prisivilioti skiriant jiems trejus metus išmokas po 7 tūkst. eurų. Specialistas mainais įsipareigoja gydymo įstaigoje dirbti ne mažiau kaip penkerius metus. Skatinimo priemonė numatyta remti ir studijuojančius būsimus medikus –savivaldybė skiria rezidentūros studijų finansavimą, stipendijas. Skatinimo priemonę galima rinktis pagal savo poreikius.
 

„Savivaldybės gydytojai ne tas pats, kas vyksta mūsų gydymo įstaigoje, todėl jaučiame iš jos didelį palaikymą. Jie žino, kur mums skauda ir stengiasi padėti. Šiandien jau turime jaunų, darbščių ir naujoviškai dirbančių gydytojų. Tai – savivaldybės įnašas“, – džiaugiasi V.Užringienė.
 
Kovido egzaminą išlaikė
Nors kovido gaisras jau užgesintas, Raseinių PSPC dar stengiasi susigrąžinti pacientus. Mat šiai gydymo įstaigai regione teko didžiausias krūvis susidoroti su viruso sukeltu chaosu. Gyventojų testavimas, vėliau skiepijimas privertė sustabdyti planinius darbus, nes dirbome nuotoliu. Šiandien gydymo įstaiga, galima sakyti, ima kvėpuoti pilnais plaučiais. Pas šeimos gydytojus kviečiami atvykti pacientai dėl per pandemiją užleistų ligų, trumpąja žinute kviečiami pasitikrinti pagal prevencines patikros programas.

„Žmogui sudėtinga įsidėmėti visas programas, kurios jam priklauso. Organizavome transportą, kad pacientai būtų nuvežti į gydymo įstaigą pasitikrinti, o mamogramoms atlikti reikia vykti į kitą miestą (Tauragę, Kauną ar pan., kur pacientas pasirenka vykti).Ne visi gyventojai iš mažesnių miestelių, tokių kaip Nemakščiai, gali lengvai mus pasiekti. Po ilgo buvimo namuose žmones sunku išjudinti, bet tai, ką buvome susiplanavę, – pasiekėme“, – kaip tvarkėsi su pandemijos egzaminu, – pasakoja vadovė.
 
Didžiausia stiprybė – darbuotojai
Maloniai stebina tai, kad pandemijos iššūkio akivaizdoje nė vienas gydymo įstaigos medikas nepakėlė rankos išeiti iš darbo. Tvarkytis su viruso sukeltu chaosu liko net ir vyriausi, rizikos grupėje esantys darbuotojai.
 
„Pandemijos pradžioje, dar kai tapome karščiavimo klinika, kaustė baimė, nežinia, bet visi juto pareigą dirbti – jei reikia, vadinasi, reikia. Supratau, kad su mūsų darbuotojais galima nors ir į karą“, – kokią vienybę parodė kolektyvas, pasakoja V.Užringienė.
 
„Mūsų stiprioji pusė – darbuotojai. Šeimos gydytojų komanda–viskas, apie ką svajojome. Su jais turi dirbti dvi slaugytojos, pas mus taip ir yra. Kabinete su šeimos gydytojais dirba vieni slaugytojai, o tie, kurie važinėja pas ambulatorinius pacientus – atskira komanda. Tarp jų yra tokių entuziastų, kad klausant jų patirties belieka tik aikčioti ir mokytis. Visos jos myli savo darbą, bet supranti, kad iš pašaukimo visa tai. Apie sunkius dalykus pasakoja su tokia meile ir empatija, kad sunku patikėti. Slauga namuose nėra paprastas darbas. Pacientų artimuosius reikia ne tik mokyti, parodyti, kaip reikia slaugyti, bet ir juos palaikyti moraliai“, – kolektyvui gražių žodžių negaili vadovė.

 
Šeimos gydytoja Aistė Medišauskienė, prie kolektyvo prisijungusi prieš 4 mėnesius, sako, jog valanda kelio iš Kauno jai niekai, žinant, kad mainais už tai gali dirbti ramioje aplinkoje, puikiomis sąlygomis.

„Dideliuose miestuose pacientams skiriama gerokai mažiau laiko. Kartais gali pasijausti kaip konvejeryje. Čia pacientą gali ramiai, dėmesingai išklausyti. Norisi žmogui realiai padėti, o ne tik užsidėti „varnelę“ per stresą ir įtampą. Uždarbis –svarbu, bet tai ne viskas. Svarbu ir darbo sąlygos“, – sako šeimos gydytoja Aistė Medišauskienė.

 
Biomedicinos technologė Aistė Žagužauskienė džiaugiasi gavusi darbo vietą VšĮ Raseinių PSPC. Ji sako, jog nėra taip paprasta pagal šią specialybę įsidarbinti. A.Žagužauskienė labiausiai vertina ne tik įstaigos sudarytas darbo sąlygas, bet ir vieningą, palaikantį kolektyvą, aiškią tvarką.
 
Registratūroje, kabinetuose, slaugos padaliniuose dirbantys specialistai, nors dirba atskirai, visur justi tarpusavio bendradarbiavimas. „Visos grandys pas mus dirba darniai. Lengvina, kad dirbame skaitmenizuotai, popieriniuose dokumentuose nesame paskendę“, – sako ji.
 
Aukšti higienos standartai
Lankantis gydymo įstaigoje visur pastebime aukštus higienos ir darbo sąlygų standartus. Nestebina sužinojus, kad ir pati gydymo įstaigos vadovė – gydytoja higienistė.
Ne be reikalo Moters konsultacijos padalinyje, gydytojų kabinete yra dar ir atskira patalpa moters higienai – persirengti, jei reikia, susitvarkyti, nusiprausti. Tenka pripažinti, to neteko matyti net ir didelėse sostinės gydymo įstaigose.
 

„Suteikiame orias sąlygas, niekada neteko pacientėms „mosikuoti apatiniais“. Kaip priimi pacientą, taip jis su tavimi ir bendrauja. Mūsų padalinys operatyviai sutvarkytas, visada įjungta „žalia šviesa“,“ – pasakoja Moters konsultacijos padalinio akušerė Reda Maročienė.

 
Darbuotojams (šeimos gydytojams ir slaugytojams)įrengtas atskiras kabinetas persirengti, pasidėti daiktus. Taip pat atskira poilsio ir pietų pertraukėlės zona.
„Anksčiau ir persirenginėjama, ir valgoma būdavo, galima sakyti, prie vieno stalo. Dabar turime atskiras patalpas, kad darbuotojai galėtų komfortiškai jaustis“, – sako V.Užringienė.
Pacientų patogumui klasikinė rūbinė pakeista individualiomis rakinamomis spintelėmis. Atvykstantys iš toliau čia gali pasidėti ir kitus daiktus, ryšulius.
 
Nors kilti tereikia į antrą aukštą, liftas nepamainomas pagalbininkas tiek moterims, atvykusioms su kūdikiais, tiek neįgaliesiems ar sunkiau judantiems pacientams.
Iki pilnos laimės vadovė sako dar trūksta prie gydymo įstaigos sutvarkytos automobilių parkavimo aikštelės. „Projektas yra, statybai leidimas gautas, seniai patvirtinome, bet paskutinę minutę pritrūkome lėšų. Viešojo konkurso dalyviai siūlė per aukštas kainas, pataikėme tuo momentu tvarkytis, kai ženkliai viskas pabrango“, – aiškina vadovė, palikusi šį klausimą spręsti netolimoje ateityje.

 
Komentaras
Raseinių savivaldybės gydytoja Akvilė Juškienė:

- Artėjant gydymo įstaigų pertvarkymui, matome, kad, ko gero, aplink Raseinių PSPC suksis visos pertvarkos, nes tai –centrinė gydymo įstaigų ašis. Nors stipri ir Raseinių ligoninė, PSPC yra didžiausia. Kovido metu Raseinių PSPC vežė visą krūvį. Jiems buvo siunčiami įtariami ir sergantys pacientai, atliekamas gyventojų testavimas, vėliau skiepijimas. Kitu iššūkiu tapo vėliau pacientus prisikviesti atgal, kad pasitikrintų užleistą sveikatą. Pasitelkti teko ir visuomenės sveikatos biurą, kad suteiktų pavėžėjimo paslaugas, tarkime, mamografijos tyrimams.
Ieškome sprendimų, kaip pritraukti dirbti medikus. Siūlome įvairiausias formas. Bendradarbiaujame, todėl sekasi.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris