Tarptautinėje konferencijoje pristatytos insulto gydymo ir reabilitacijos naujovės

Deimantė Gruodė
2019-11-04
Pasaulinei insulto dienai paminėti Palangos reabilitacijos ligoninė drauge su Klaipėdos universitetu bei Lietuvos fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų draugija surengė tarptautinę mokslinę – praktinę konferenciją „Insultas įvairių specialistų akimis: gydymas, tarpdisciplininė reabilitacija“. Jos metu įvairių sričių gydytojai pristatė naujausią mokslu pagrįstą insulto bei jo komplikacijų gydymą taikant pažangiausius metodus. Didžiausias dėmesys skirtas inovatyvioms reabilitacijos metodikoms, kurios insultą patyrusį žmogų grąžina į visavertį gyvenimą.
Tarptautinėje konferencijoje pristatytos insulto gydymo ir reabilitacijos naujovės
„Reabilitacijoje siekiant tikslų yra svarbiausia paciento motyvacija ir specialistų kvalifikacija. Nė vienas robotas be specialisto, be žmogaus tikrai nieko nepadarys“, - sakė svečias iš Austrijos, kompanijos „Tyromotion“ atstovas dr. Alexanderis Kollreideris. Nuotr. kartu su Palangos reabilitacijos ligoninės direktorės pavaduotoja medicinai ir šios konferencijos idėjos autore Judita Daratienė.

Faktas
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad vienas iš šešių pasaulio gyventojų patiria insultą. Kas dvi sekundes kurį nors pasaulio gyventoją ištinka ši klastinga liga, o kas šešios sekundės vienas jų miršta.

 
Dalijasi žiniomis su kolegomis
Idėja surengti tarptautinę konferenciją, skirtą Pasaulinei insulto dienai, užgimė Palangos reabilitacijos ligoninės specialistams. Juolab kad įstaiga yra Tarptautinio sveikatą stiprinančių ligoninių tinklo (International and National network of Health Promoting Hospital (HPH)) narė ir per tą laiką sukaupė didžiulę patirtį vykdydama tarptautinius, nacionalinius ir ligoninės projektus.
Kasmet milijonus gyvybių pasaulyje pasiglemžiantis insultas konferencijos metu išanalizuotas įvairiais rakursais: pradedant profilaktika, naujausiomis diagnostikos ir gydymo metodikomis bei užbaigiant reabilitacija.
 

„Mes, kaip viena iš reabilitaciją teikiančių įstaigų Lietuvoje, norime supažindinti ir pristatyti kolegoms inovatyvias reabilitacijos technologijas, kurios jau yra prieinamos Lietuvos pacientams“, - renginio dieną akcentavo Palangos reabilitacijos ligoninės direktorė Romantė Aleknavičienė.

 
Ši įstaiga yra vienintelė šalyje teikianti visapusišką trečio lygio reabilitaciją. Kaip akcentavo specialistai, tarptautinėse konferencijose įgytos žinios ligoninėje pritaikytos praktiškai, o moderniausia įranga prieinama Lietuvos pacientams.

„Pagrindinis reabilitacijos tikslas – pacientui grąžinti prarastas funkcijas. Jei vis dėlto tai nepavyksta, privalome surasti būdą, kaip jas kompensuoti, idant sugrąžintume žmogų į kaip galima visavertiškesnį gyvenimą.
Reabilitacijos dienų skaičius, priklausomai nuo paciento ligos sunkumo lygio, yra įvairus. Insulto atveju jis varijuoja nuo dvidešimt keturių iki penkiasdešimt keturių dienų. Taip pat žmonėms, kurių neįmanoma visiškai pagydyti ir jiems lieka neįgalumas po ūmaus ligos laikotarpio, yra galimybė atvykti pakartotinės reabilitacijos“, - pasakoja direktorė.
 
Įstaiga šiuo metu vykdo Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „VšĮ Palangos reabilitacijos ligoninės III lygio paslaugų plėtros ir paslaugų prieinamumo didinimas pacientams po galvos smegenų insulto“. Tam įsigyta moderni, šiuolaikinius poreikius atitinkanti įranga: robotizuotas eisenos treniruoklis, pažintinių funkcijų lavinimo platforma, nauja įranga rankos funkcijai po insulto pažeidimų atkurti ir kt. Antrąją konferencijos dieną dalyvių dėmesys buvo sutelktas į praktinę pusę. Vyko trys paralelinės sesijos: ergoterapijos, kineziterapijos ir logoterapijos. Jų metu įsigyta pažangiausia įranga buvo pristatyta konferencijos dalyviams.
„Mes nuolat domimės naujausiomis technologijomis reabilitacijos srityje, dalyvaujame pasaulinėse parodose. Informacija apie naujienas mus pasiekia visais įmanomais kanalais, o tuomet gilinamės, analizuojame, ar tai yra mums tinkama įranga, ką galėtume su ja nuveikti, kokių rezultatų pasiektume gydydami pacientus. Be abejo, pirmiausia vertiname mokslinę bazę, atliktų tyrimų pagrįstumą, įrodymus“, - sakė R.Aleknavičienė.
 
„Galime pasiūlyti viską, kas šiuo metu prieinama Lietuvoje: nuo gerų kompetentingų specialistų iki naujausios aparatūros“, - pridūrė Palangos reabilitacijos ligoninės direktorės pavaduotoja medicinai Judita Daratienė, beje, ir šios konferencijos idėjos autorė.
Viena tokių - daugiafunkcinis viršutinių galūnių treniruoklis DIEGO. Tai - modulinis robotikos ir kompiuterinių įrenginių komplektas paralyžiuotos rankos terapijai. Kompanijoje „Tyromotion“ jį kuria konferencijoje pranešimą skaitęs svečias iš Austrijos dr. Alexanderis Kollreideris.
„Mes įgyjame tokią pažangią kompiuterizuotą aparatūrą, su kuria jauniems specialistams, gerai įvaldžiusiems naujausias technologijas, be galo įdomu dirbti. Reabilitacija inovatyviųjų technologijų atžvilgiu yra sparčiai besiplečianti medicinos sritis“, - sakė J.Daratienė.
 
Pacientų srautai nemąžta

„Stebime tendenciją, kad pacientų, sergančių insultu, skaičius nuolat didėja, vadinasi, auga ir reabilitacijos poreikis. Taip pat pastebime ir didėjantį pakartotinos reabilitacijos poreikį, kadangi insultas Europoje pirmauja tarp diagnozių, sukeliančių ilgalaikę negalią. Tendencingai pacientų būklės sunkėja ne tik dėl insulto diagnozės, bet ir dėl gretutinių ligų. Tai tampa rimta multidisciplinine problema, nes į paciento gydymą yra įtraukiami įvairūs specialistai“, - sakė Palangos reabilitacijos ligoninės Neurologijos skyriaus vyriausioji fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Eglė Šniuolytė.

 
Gydymo įstaigoje neurologinei reabilitacijai skirtos 95 lovos. Palatos ir ligoninės aplinka pritaikyta pacientams su judėjimo negalia. Neurologinio skyriaus vedėja džiaugiasi turėdama šaunią ir kompetentingą komandą. Kaip pasakoja, kiekvienam pacientui yra sudaroma individuali reabilitacijos programa, kurią vykdo itin patyrusi specialistų komanda: fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, bendrosios praktikos slaugytoja, kineziterapeutas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas, psichologas, logopedas, fizinės medicinos ir reabilitacijos slaugytoja, kiti specialistai. Taikomos naujausios technologijos.
„Reabilitacijos ligoninė nuolat investuoja į personalo tobulinimą, mokymą, taip pat griežtą kokybės vadybą, į paslaugų atnaujinimą, modernios reabilitacinės įrangos įsigijimą. Kad žmogus sėkmingai sveiktų, reikia trijų svarbiausių komponentų: patyrusios medikų komandos, pacientas turi būti motyvuotas ir tam tikro laiko, per kurį įdirbis turi duoti atitinkamus rezultatus. Greitų rezultatų dažnai nebūna“, - sakė skyriaus vedėja.


 
Pristatė naujausius pasiekimus ir metodus

Vienas pirmųjų konferencijos pranešėjų buvo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų gydytojas neurologas doc. dr. Vaidas Matijošaitis, pristatęs naujausiais įrodymais pagrįstą insulto gydymą.
„Stengiamės neatsilikti nuo pasaulinių tendencijų ir šiemet kaip tik svarstoma nauja metodinė rekomendacija insulto ištiktiems pacientams gydyti. Pagal pernai Europos ir Amerikos centruose atliktas studijas, jei pacientas standartinio gydymo atvyko pavėluotai, tai yra vėliau nei per šešias valandas, kai kuriais atvejais, kuomet kompiuterinėje tomografijoje dar nėra matyti pakitimų, galime atlikti specialų ištyrimą ir galbūt pritaikyti gydymą mechanine trombektomija. Pacientai atrenkami atlikus specialius tyrimus: magnetinį rezonansą arba tam tikrą multimodalinį kompiuterinės tomografijos ištyrimą. Jeigu užsikimšusios kraujagyslės srityje dar nėra įvykę pažeidimų, pacientui taikomas kraujotaką atveriantis gydymas“, - apie naujoves kalbėjo V.Matijošaitis.
 
Pasak jo, svarbu, kad žmonės suprastų, jog šis metodas netaikomas visiems be išimties pacientams, o tik tiems, kurie atitinka studijose naudotus atrankos kriterijus.
Insulto atveju medikas reabilitaciją įvardija vienu svarbiausių veiksnių: „Reabilitacija iš tikrųjų pacientui prasideda nuo pirmos paros, kada jis atsiduria pas mus Neurologijos skyriuje. Mes pradedame jį kuo anksčiau aktyvinti, skiriamos reabilitacinės priemonės, kineziterapija, stimuliacija ir visi kiti užsiėmimai. Kuo anksčiau pradedama reabilitacija, tuo pasiekiami geresni rezultatai. Galima sakyti, kad jau mūsų skyriuje pacientas yra ruošiamas tolesnei reabilitacijai, kad jis priprastų prie tam tikrų pratimų, užduočių, suprastų geriau, ko iš jo norima.“
 

„Tiems pacientams, kuriems mes ne visiškai galėjome padėti ir jiems liko vienoks ar kitoks neurologinis deficitas, negalia, reabilitacija iš tikrųjų yra pagrindinis ir daugiausiai vilčių suteikiantis dalykas. Per pusmetį, kartais ilgiau, reabilitacija gali padėti žmogui sugrąžinti tokią būklę, jog jis galėtų laisvai apsitarnauti namuose ir gyventi toliau“, - sakė Kauno klinikų gydytojas neurologas doc. dr. Vaidas Matijošaitis.

 
Kaip akcentavo Lietuvos fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų draugijos (FMRGD) prezidentė, LSMU ligoninės Kauno klinikų doc. dr. Lina Varžaitytė, spastiškumas yra viena dažniausių insulto pasekmių. Jis gali būti minimalus ar ryškiai sutrikdantis mobilumą, apsitarnavimą ir, aišku, nekoreguojamas gali sukelti raumenų bei sausgyslių sutrumpėjimus.
„Spastiškumą gali sukelti labai daug priežasčių, ne tik insultas. Džiugu, kad jau šių metų kovo mėnesį buvo šiek tiek išplėstos botulino toksino leidimo į spastinius raumenis indikacijos. Rezultatas tikrai geras: kai turime lokalių raumenų, pavyzdžiui, rankos arba kojos susitraukimus su padidėjusiu tonusu, į įtemptus raumenis galime injekuoti botulino toksiną. Taip juos atpalaidavus, pagerinama žmogaus funkcinė būklė“, - sakė L.Varžaitytė.

 
Taip pat iš Kauno klinikų atvykęs fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Alvidas Keizeris pasidalijo pirmąją transkranijinės magneto stimuliacijos, atliekamos po insulto, patirtimi.
„Dar neturime nė vieno gydymo metodo, kuris būtų panacėja. Tačiau kuo daugiau turime priemonių, tuo didesnė galimybė pasirinkti, vadinasi, tuo bus ir geresnis efektas. Pasikartojanti elektros stimuliacija kaip atskiras gydymo metodas negali būti taikomas, bet turi būti taikomas kaip sudedamoji jo dalis. Akcentuojama, kad geriausi rezultatai pasiekiami, kuomet lygiagrečiai taikoma kineziterapija ir ergoterapija. Tai yra galingi prietaisai; jų taikymas reikalauja daug žinių ir atsargumo, pinigų – taip pat. Bet galvoju, kad šios priemonės vis tiek bus prieinamos didžiajai daliai žmonių. Nes jeigu efektas geras, tikėtina, kad augs ir paslaugos paklausa. Žinoma, kalbant apie magnetinę stimuliaciją, patirties dar neturime, nes aparatūra tik įsigyta ir Reabilitacijos klinikos Neuroreabilitacijos skyriuje pradedama taikyti sunkiausios būklės pacientams, patyrusiems insultą“, - sakė A.Keizeris.

 
Svarbu
Palangos reabilitacijos ligoninėje teikiamos reabilitacijos III, reabilitacijos II, pakartotinės bei  ambulatorinės reabilitacijos II paslaugos suaugusiems. Taikomos naujausios reabilitacinio gydymo technologijos. Priimami pacientai, atsiųsti iš įvairių asmens sveikatos priežiūros įstaigų Lietuvoje, bei užsienio šalių.

 
Komentaras
Seimo Sveikatos tausojimo ir stiprinimo reikalų pakomitečio pirmininkas prof. Algimantas Kirkutis:

- Patiko konferencijos pavadinimas „Insultas įvairių specialistų akimis“. Iš tikrųjų tai yra tokia problema, kuri apima įvairias medicinos sričių specialybes. Mes taip pat matome šią problemą ne vien tik kaip specialistai, bet ir kaip politikai.
Iš tikrųjų dabar medicinos paradigma pradeda keistis: ne vien tik gydymas svarbu, dabar akcentuojama ir prevencijos svarba, ypač nauja medicinos sritis vadinama gyvensenos medicina. Ji užpildo tą sistemos dalį, dėl kurios atsiranda sergamumas. Ir kita dalis yra papildomoji, alternatyvioji medicina. Šios dvi dalys yra politikos taikinyje ir bandoma įdiegti į klinikinę praktiką gyvensenos mediciną, kuri padeda išvengti ligų bei pagydyti nenaudojant medikamentų. Reikia, kad žmonės suprastų, kodėl jie serga insultu, ką reikia daryti, kad nesusirgtų ir ką daryti norint pasveikti. Nes dabar žmogus yra pasyvus sveikatos apsaugos sistemos dalyvis. Jis laukia, kad ateis daktaras, duos stebuklingą tabletę ir jis būdamas po insulto paralyžiuotas atsistos ir nueis. Tokių stebuklų nebūna. Pats žmogus turi stengtis nesusirgti, turi stengtis ir kuo greičiau pasveikti.
Tad mano, kaip politiko, misija yra švietėjiška – žadinti žmonių sąmoningumą ir kelti jų kultūrą sveikatos požiūriu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris