Respublikinė Panevėžio ligoninė: esame pasiruošę priimti visas gimdyves

www.lsveikata.lt
2022-06-17
Aplinkui užsidarius akušerijos ir ginekologijos skyriams Respublikinė Panevėžio ligoninė tapo vienintelė gimdyvių laukianti įstaiga regione. Neretai pasigirsta abejonės – ar panaikinta galimybė gimdyti savo rajone neatsilieps motinos ir vaiko saugumui? Panevėžio ligoninės medikai šias abejones sklaido ir tvirtina, kad gimdyvei saugiausia gimdyti stipriame centre, kur ištisą parą budi plati specialistų komanda.
Respublikinė Panevėžio ligoninė: esame pasiruošę priimti visas gimdyves
Respublikinė Panevėžio ligoninė yra stipri, daugiaprofilinė gydymo įstaiga su visais būtinais skyriais, o Akušerijos ginekologijos klinika yra jos dalis. „Čia galima gauti visą kvalifikuotą pagalbą, kurios reikia kasdieniame darbe. Jei dėl patologijos reikia intervencijos, turime pasiruošusius skubiai padėti specialistus – urologus, chirurgus ir kitus komandos narius. Tai suteikia saugumo ir pacientams, ir jais besirūpinantiems medikams“, – sako Akušerijos ginekologijos klinikai vadovaujantis Darius Jaseliūnas.

Investuojama kasmet
Respublikinės Panevėžio ligoninės Akušerijos ginekologijos klinika nuo 2000-ųjų jau daugiau nei dvidešimtmetį kas porą metų vertinama ir nuolat gauna Naujagimiams palankios ligoninės vardą. Nuo pernai Akušerijos ginekologijos klinikai vadovauja keturiolika metų Danijoje dirbęs Darius Jaseliūnas, taikantis čia svetur įgytą patirtį. Įstaiga finansiškai investuoja ir į klinikos infrastruktūrą: čia kasmet vyksta atnaujinimo darbai, skirti sukurti patogesnę aplinką atvykstančioms gimdyti moterims.
 
Kasmet gimdyvių poreikiai auga, todėl siekiama, kad vietoj keleto didesnio komforto palatų tokios būtų visos. Jau ir dabar kiekvienai moteriai su naujagimiu suteikiama atskira palata, o atvejus, kai ja tenka dalintis dviese, Akušerijos skyriaus vedėjas Raimundas Petrauskas vadina išskirtiniais ir retai pasitaikančiais.
 
Tai, kad aplinkiniuose rajonuose užsidaro gimdymo skyriais, Akušerijos skyriaus vedėjas vadina liūdna, bet neišvengiama realija. Gimstamumas mažėja ir pačiame Panevėžyje. Tada, kai XX a. viduryje Panevėžyje su 130 tūkst. gyventojų pastatyta Akušerijos ginekologijos klinika, čia gimdydavo apie 2 tūkst. moterų per metus, o dabar šis skaičius susitraukė perpus.
 

„Kasmet Lietuvoje sumažėja apie porą tūkstančių gimdymų, tad net ir naujos pacientės iš vietovių, kur neliko gimdymo skyrių, vargu ar pakels mūsų dabartinę statistiką. Bent jau norisi išlaikyti tuos skaičiuos, kuriuos turime šiandien“, – vylėsi Akušerijos skyriaus vedėjas Raimundas Petrauskas.

 

Užsidarius akušerijos skyriams daliai darbuotojų iš aplinkinių rajonų teko dairytis naujo darbo. Neretai jie pasiteirauja ir apie galimybes įsidarbinti Panevėžyje, tačiau šiuo metu skubaus naujų specialistų poreikio įstaiga neturi, tiesa, ateityje situacija gali keistis. 


 
Skirtingų sričių specialistai užtikrina saugumą
R.Petrauskas neslepia, kad pildydamas gimdymų istorijas norėtų kiekvienoje jų įrašyti, jog gimdymas buvo natūralus, be komplikacijų. „Moterys atvažiuoja ir, atrodo, gimdys be skausmo, be nesklandumų, tačiau realybėje yra kitaip... Tai vaikas per didelis, tai per mažas, tai vandenys su mekonijumi, tai silpna gimdymo veikla... Nori nenori medikams tenka įsiterpti į gimdymą“, – konstatuoja R.Petrauskas.
 
Pašnekovas tikina, kad nėra pagrindo nerimauti, jog rajonuose uždarius akušerinius skyrius gimdyvių ir naujagimių sveikatai kils didesnė rizika. „Jei, neduok Dieve, kyla sveikatai pavojų kelianti situacija, žymiai geriau ją pasitikti čia, nei mažesnėje rajono ligoninėje“, – pastebi skyriaus vedėjas ir prisimena, kad ne kartą yra tekę važiuoti į gretimą rajoną padėti gimdyvei. Tai jis vadina savotišku iššūkiu.
 
„Kai sulauki skambučio antrą valandą nakties ir išgirsti, kad gretutiniame rajone kraujuoja moteris, ją ištiko preeklampsija ar kita sudėtinga būklė, tenka reaguoti greitai. Pašoki vidury nakties ir prieš pradėdamas gelbėti gimdyvę su kūdikiu dar turi kuo skubiau išspręsti organizacinius klausimus, nes vyksti į svetimą ligoninę, operacinę, ne visada gali prognozuoti, ką rasi, o gimdyvės kraujavimas kartais tėra kelių valandų reikalas. Žymiai geriau, kai sunkios būklės pacientė iškart skubiai vežama pas mus – per tą laiką pasiruošiame ir visa komanda jos laukiame. Kol vyksta gimdyvė, jai padėti susirenka būrys specialistų: keletas ginekologų, anesteziologai, intervencinis radiologas ir kiti pagal poreikį“, – pasakojo R.Petrauskas.
 
Pastaruoju metu jis fiksuoja padidėjusį patologijų skaičių ir mano, kad dalis jų nulemta pasikeitusių vertinimo kriterijų. „Pavyzdžiui, prieš keletą metų pakito gestacinio diabeto normos ir dabar vos ne kas trečiai gimdyvei tenka diagnozuoti šią būklę. Dalį atvejų gali lemti ir pusfabrikačių, rafinuotų maisto produktų gausi šiuolaikinė mityba, bet tokį žymų atvejų padidėjimą vis dėlto labiau siečiau su kriterijų pasikeitimu, kadangi būtent tada kreivė šovė į viršų“, – pasakojo R.Petrauskas ir pridūrė, kad, laimei, insulino tokioms gimdyvėms dažniausiai neskiriama, pakankama subalansuoti dietą. 

 


Užsienio praktikos netaiko aklai
Iš Danijos grįžęs D.Jaseliūnas neigia požiūrį, kad Lietuvoje reikia beatodairiškai diegti užsienio naujoves. „Čia nieko nereikia pritaikyti, priešingai – reikia pačiam prisitaikyti. Tai dvi skirtingos sistemos, todėl reikia išmokti jose dirbti tiek kalbant apie Daniją, tiek apie Lietuvą, – sako D.Jaseliūnas ir paaiškina, kad įvairiose šalyse gyvuoja unikali kultūra, gyvenimo supratimas ir poreikiai. – Žinoma, tai tik viena medalio pusė. Kita vertus, patirtis, kurią gydytojas gauna dirbdamas kitoje šalyje, yra neįkainuojama ir tikrai kai kurias žinias verta pritaikyti čia, pavyzdžiui, darbo organizavimo principus, metodikas, naujas operacijas.“
 
Pradėjęs vadovauti klinikai D.Jaseliūnas pastebėjo, kad kolektyvas yra puikiai sustyguotas. „Juokauju, kad Ginekologijos skyriuje galėčiau nieko nedirbti, tik antspaudus dėlioti. Visi daro viską gerai, moka operuoti, dirba šiuolaikiškai. Tam tikrų niuansų, kuriuos gali tobulinti, visuomet atsiranda, bet nieko per daug keisti nereikia ir aš turbūt to nedarysiu“, – kalbėjo klinikos vadovas. Jis pasakojo, kad Akušerijos skyriuje siekia gerinti perinatalinę diagnostiką: įsigyti daugiau priemonių, kurios palengvintų diagnozavimą ir leistų greičiau reaguoti į aptiktas patologijas.
 
Pašnekovas akcentuoja, kad Respublikinė Panevėžio ligoninė yra stipri, daugiaprofilinė gydymo įstaiga su visais būtinais skyriais, o Akušerijos ginekologijos klinika yra jos dalis. „Čia galima gauti visą kvalifikuotą pagalbą, kurios reikia kasdieniame darbe. Jei dėl patologijos reikia intervencijos, turime pasiruošusius skubiai padėti specialistus – urologus, chirurgus ir kitus komandos narius. Tai suteikia saugumo ir pacientams, ir jais besirūpinantiems medikams“, – pastebėjo D.Jaseliūnas.


 
Komentaras
Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas:

- Galime tvirtai pasakyti, kad Panevėžys yra pasirengęs priimti gimdyves iš visų aplinkinių rajonų, kuriuose užsidaro akušerijos skyriai. Regiono moterims suteiksime ne tik to paties lygio kaip iki šiol paslaugas, bet ir dar geresnio. Tam intensyviai ruošiamės: kalbu tiek apie operacinės įrangos atnaujinimą, tiek apie žymiai geresnes sąlygas gimdyvėms. Ką tik atnaujintos naujagimių reanimacijos palatos, baigiamas remontas naujagimių skyriuje, o artimiausiuose planuose – gimdyklų ir pogimdyvinių palatų remontas. Ateityje pas mus visiškai nebeliks dviviečių ar daugiaviečių palatų, tik vienvietės su atskirais dušais ir tualetais, kur gimdyvės galės privačiai būti tik su vaikučiu būti ar šeimos nariais.
 
Džiaugiamės, kad Akušerijos ginekologijos klinikai pavyko prisikviesti vadovauti daktarą Darių Jaseliūną, keturiolika metų dirbusį Danijoje. Jis grįžo į Lietuvą, turi daug inovatyvių idėjų, kaip įgyvendinti vakarietišką danišką praktiką. Remiame jo idėjas ir planus.
 
Mūsų ligoninė yra tarp penkių didžiausių regionų ligoninių ir klasterinių centrų Lietuvoje, įskaitant ir akušerinę, neonatologinę pagalbą. Turime visą paketą paslaugų, kurios prieinamos ištisą parą ir yra sukomplektuotos. Džiaugiamės, kad esame pelnę pasitikėjimą ir kasmet į Panevėžį gimdyti atvažiuoja apie tūkstantį moterų iš to paties ir daugelio aplinkinių rajonų – Biržų, Kupiškio, Rokiškio, Anykščių, Kėdainių, Ukmergės, o nuo balandžio mėnesio ir Pasvalio, kuriame neliko akušerijos skyriaus. Per metus čia priimama apie tūkstantį gimdymų.


 
Gimdyvė Greta: saugiai pagimdžiau sūnų
- Esu iš Panevėžio, todėl nusprendžiau gimdyti Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Tiesą tariant, vykti į Vilnių nesvarsčiau, nes nėštumas nebuvo komplikuotas, iš gydytojų taip pat nesulaukiau jokių rekomendacijų, kad tretinio lygio gydymo įstaigos paslaugų. Gimdyti Panevėžyje žymiai patogiau ir dėl to, kad namuose laukia dar viena atžala. Sprendimo nesigailėjau – esu patenkinta personalo priežiūra ir tuo, kad saugiai ir sklandžiai pavyko pagimdyti 3690 gramų 55 centimetrų sūnelį.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris