Raseinių PSPC – apie teigiamus pokyčius ir indėlį į darbuotojų gerovę

Deimantė Gruodė
2019-08-12
Idėjų nestokojanti Raseinių pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Violeta Užringienė džiaugiasi ne tik stabiliai dirbančia gydymo įstaiga, bet ir suburtu stipriu kolektyvu. Tam itin palanki įstaigos geografinė padėtis – nuo Kauno tėra trisdešimt penkios minutės kelio, tad jauni gydytojai itin noriai renkasi Raseinius. „Visiems sakau: nebūkite naivūs, nesitikėkite, kad kokioje Norvegijoje lis pinigais ir būsit emociškai įkrauti. Susikurkime gerovę aplink save!“ - antrą kadenciją dirbančios vadovės žodžiai skamba it įstaigos moto.
Raseinių PSPC – apie teigiamus pokyčius ir indėlį į darbuotojų gerovę
Ženklus pokytis Raseinių PSPC – moderniai pertvarkyta registratūra su elektronine eilių valdymo sistema. Beje, pagerintos darbo sąlygos ir registratorėms įrengiant atskirą kabinetą poilsiui, tad joms nebereikia pietauti nuo pacientų akių pasislėpus už lentynų.

Įstaiga dirba stabiliai
 

„Tai - pirmieji metai, kuomet įstaigos veiklos pirmą ketvirtį baigiame su dideliu finansiniu pliusu. Taip pat nuo rugsėjo planuojame kelti atlyginimus visiems darbuotojams, ne tik gydytojams ir slaugytojams, kaip buvo pernai“, - nuo gerų naujienų pradeda PSPC direktorė Violeta Užringienė, pridurdama, kad jų kolektyvas - nemažas, dirba daugiau nei aštuoniasdešimt darbuotojų.

 
Raseinių PSPC vadovė V.Užringienė neslepia, kad norint įstaigą pastatyti ant kojų iš pradžių teko imtis kardinalių sprendimų: reikėjo uždaryti nepelningai veikiančius ir polikliniką žemyn smukdančius medicinos punktus kaimuose, nepaisant to, kad buvo jaučiamas didelis pasipriešinimas tiek iš gyventojų, tiek iš pavienių vietos politikų.
„Pirmieji vadovavimo metai buvo sunkūs. Kai pradėjau dirbti, centras turėjo aštuoniolika kaimo medicinos punktų. Vyravo supratimas, kad jų reikia kuo daugiau. Bet aš tokiam požiūriui nepritariau. Tad važinėjau po kaimus susitikdama su vietiniais gyventojais. Politikai irgi važiuodavo ragindami sunkiai vaikštančius senyvo amžiaus žmones ateiti vos ne pasiramsčiuojant lazdomis, gąsdindavo, kad čia uždarys punktą ir visa medicina žlugs. Provokacijos nepavyko. Kai kalbiesi su gyventojais ir jiems viską išaiškini, aistros nurimsta“, - pasakoja PSPC vadovė.
 
Po kelerius metus trukusių pastangų direktorei pavyko rajone uždaryti penkiolika medicinos punktų. Iš pradžių septynis, paskui dar aštuonis. Šie buvo prijungti prie kitų punktų arba ambulatorijų. Toks optimizavimas visų pirma padėjo sutaupyti nemažai įstaigos lėšų, be to, kaimo žmonėms teikiamos mobilios sveikatos priežiūros paslaugos pacientų namuose. Šeimos gydytojo komanda užtikrina slaugos paslaugų prieinamumą ir tęstinumą prisirašiusiems pacientams, kurie dėl sveikatos būklės negali lankytis įstaigoje. Juolab kad ši yra aprūpinta naujais lengvaisiais automobiliais, kurių pagalba slaugytoja pasiekia atokiausiose rajono vietose gyvenančius pacientus.
 
„Žmogus, kuris guli lovoje, tikrai nenueis trijų kilometrų per pusnis į medicinos punktą. Dabar pas tokį pacientą atvyksta slaugytoja į namus ir atlieka šeimos gydytojo paskyrimus, kuriuos pagal nustatytą tvarką ji gali teikti savarankiškai. Netgi įstaigos viduje darbą organizavome taip, kad mūsų darbuotojai nepradėtų gudrauti sakydami, kad jie nespėja. Jei nespėji, sėdėk šalia gydytojo visą dieną, bet negausi priedo už skatinamąsias paslaugas, o darbas bus perleistas kitam darbuotojui“, - kaip organizuoja darbą, pasakoja įstaigos vadovė.

 
Šiuo metu Raseinių PSPC, be poliklinikos, sudaro penkios ambulatorijos (Betygalos, Girkalnio, Nemakščių, Šiluvos, Viduklės), Žaiginio BPG (bendrosios praktikos gydytojo) kabinetas, trys medicinos punktai – Gylių, Ilgižių ir Kaulakių. „Uždaromų medicinos punktų darbuotojus patikinau, kad darbo vietos tikrai nepraras, nes poliklinikoje darbų yra sočiai. Prašau, eikite į procedūrų kabinetą ir dirbkite visu krūviu. Tuomet pasipylė prašymai išeiti iš darbo. Kaip sakau, dabar spaudimo aparatu ir vaikas moka naudotis ar pasimatuoti temperatūrą. O ką jūs daugiau galite? Anksčiau tokių punktų darbuotojos buvo pusiau daktarės. Ko aš čia atėjusi tik neradau – buvo sukurta savotiška imperija. Kai ėmiau ją ardyti, prasidėjo pasipiktinimai“, - apie pasikeitimus kalba PSPC direktorė.


 
Įrengs liftą
Permainos pastebimos vos įžengus pro Raseinių PSPC pagrindinį įėjimą. Pas gydytoją norintys patekti pacientai iš karto eina modernios registratūros su elektronine eilių valdymo sistema link.
„Atsimenu, kai dirbant ankstesnėje darbovietėje tekdavo čia kaip pacientei lankytis pas šeimos gydytoją. Visi būdavo sustoję prie registratūros langelio, vėjas pučia, registratorės negali dirbti sėdėdamos, kadangi skiria didelis stalas, dažnai stovi persikreipusios ir prie langelio šūkauja tiek darbuotojos, tiek pacientai. Man, kaip gydytojai higienistei, užkliuvo ir tai, jog šalia registratūros - lankytojams skirti tualetai. Įsivaizduokite, papučia vėjas ir stovinčiuosius eilėje pasiekia tokie kvapai... Kai atėjau vadovauti įstaigai, pasakiau, kad daugiau tokios netvarkos nebus. Gydymo įstaigoje kvapai negali būti kaip stoties lauko tualetuose“, - sakė direktorė.
 
V.Užringienė nežada sustoti, svarsto, kaip dar labiau patobulinti darbą įstaigos viduje bei pagerinti jos struktūrą.
„Antrame aukšte sukoncentruoti šeimos gydytojai, apačioje - Chirurginis skyrius, Rentgeno kabinetas, iš rūsio atkelta posėdžių salė su keturiasdešimčia vietų. O rūsyje dabar įrengtos dokumentų saugojimo patalpos. Gavome leidimą statybai ir planuojame įrengti liftą. Žinant, kad rajono gyventojai kaip ir visoje šalyje sensta, be lifto tikrai neišsiverstume“, - apie vykdomas programas ir planus pasakoja V.Užringienė.
Pasak Raseinių PSPC vadovės, ji neplanavo vadovauti gydymo įstaigai. Ramiai dirbo Kauno visuomenės sveikatos centre, kaip pati sako, monotoniškai visą dieną, nuo ryto iki vakaro, sėdėdama prie kompiuterio. Bet sulaukusi siūlymo jėgas išbandyti PSPC vadovo konkurse, iššūkį priėmė. Tiesa, moteris gerai išmano sveikatos sistemos niuansus, kadangi penkerius metus, nuo 2002 iki 2007 metų, kuomet buvo prasidėjęs pirmasis gydymo įstaigų restruktūrizacijos etapas, dirbo savivaldybės gydytoja.
 
V.Užringienė džiaugiasi, kad savivaldybė prisideda prie PSPC veiklos gerinimo finansiškai. Jos biudžeto lėšomis buvo įrengta elektroninė eilių reguliavimo sistema, nupirktas dentalinis rentgeno aparatas, viziografas, kas yra nepamainoma gydytojų odontologų darbe, įsteigtas DOTS kabinetas tuberkulioze sergantiems asmenims, kur nemokamai skirtus vaistus jie išgeria stebint įstaigos specialistui. Be to, besilankantiesiems DOTS kabinete išduodami talonai maisto produktams įsigyti. Įstaigos vadovė taip pat pasidžiaugė, jog Raseinių PSPC prieš kelerius metus Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos pateikė prašymą įvertinti šeimos medicinos paslaugos atitiktį nacionaliniams akreditacijos standartams. Komisija teigiamai įvertino šias paslaugas ir buvo suteiktas ketverius metus galiojantis akreditacijos pažymėjimas.
 


Suburta stipri komanda
Įstaigos vadovė sako, kad Raseinių PSPC yra suburta gera komanda. Pasak jos, šeimos gydytojų pagal prisirašiusių gyventojų skaičių jiems užtektų, bet galvodami apie ateitį turi ieškoti pamainos vyresniems medikams, kurių amžiaus vidurkis – penkiasdešimt aštuoneri-šešiasdešimt metų.
„Pirmiausia pasirūpinau, kad ambulatorijose dirbtų jauni gydytojai. Kaip pajuokauju, prieš keletą metų šeimos gydytojus galėjau rinktis kaip grožio konkurse. Buvo be galo daug norinčiųjų pas mus dirbti. Jiems patogu pas mus atvykti – nuo Kauno trisdešimt penkios minutės kelio autostrada. Žiemos metu kelias visada švariai nuvalytas, saugus. Į Girkalnio ambulatoriją gydytoja važinėja iš Kauno tiek pat laiko, kiek aš čia dirbu, į Nemakščius gydytoja irgi atvažiuoja iš Kauno šimtą vieną kilometrą, paaugino du vaikus ir vėl sugrįžo į darbą. Į Viduklės ambulatoriją gydytojas irgi važinėjo iš Kauno... Visiems sakau: nebūkite naivūs, nesitikėkite, kad kokioje Norvegijoje lis pinigais ir jūs būsite emociškai įkrauti. Susikurkime gerovę aplink save“, - optimistiškai kalbėjo V.Užringienė.
 
O paklausta, ką įstaiga gali pasiūlyti jauniems specialistams, priduria: „Šeimos gydytojas gauna suformuotą apylinkę, kuri yra mišri – nuo kūdikio iki senjoro. Jei dirba poliklinikoje, jam suteikiamas erdvus darbo kabinetas bei priskiriama slaugytoja, jei ambulatorijoje – dvi arba trys slaugytojos. Jau nekalbu apie automobilį, su kuriuo vykstama į kvietimus pacientų namuose. Taip pat motyvuojantį darbo užmokestį, kurį sudaro bazinė alga ir priedai už gerus darbo rezultatus. Atliekant papildomus darbus, netgi pavaduojant kolegas užmokama papildomai, ko anksčiau nebūdavo.“
 

Kaune studijas baigęs jaunas medikas Donatas Lukošius Raseinių PSPC dirba vos kelias savaites, bet jau mato perspektyvų šioje įstaigoje.
„Palyginus vietas, kur esu dirbęs, Raseiniuose tikrai geriau. Man patinka, kad čia sudarytos puikios sąlygos, pradedant darbo vietos patogumu – erdvus kabinetas, atnaujinta odontologinė įranga, veikia kondicionieriai, yra poilsiui skirta patalpa. Kai kurios darbovietės to negali pasiūlyti. Galiu pasakyti, kad registravimo sistema, kiek man teko įsitikinti, pakankamai efektyvi ir dėlto netenka ilgai laukti nei tiems, kam reikalinga skubi pagalba, nei norintiems užsiregistruoti planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Pastarieji irgi gali gauti talonėlį ir dviejų savaičių laikotarpiu pas mus pakliūti“, - sako D.Lukošius.

 

Jaunas gydytojas pastebi, kad prieš naujus mokslų metus tėveliai jau pamažu sodina atžalas į odontologo kėdę, bet didžiausio antplūdžio, be abejojo, tikimasi prieš pat rugsėjo pirmąją. Odontologinis kabinetas veikia ir kiekvienoje Raseinių PSPC ambulatorijoje.
Kaip įsitikinome, įstaigos vadovė itin daug dėmesio skiria darbuotojų sąlygoms gerinti, kad jie turėtų poilsiui skirtą erdvę, kur galėtų ramiai pavalgyti ar persirengti. Darbuotojai prisiminė, kaip prieš keletą metų jiems tekdavo persirenginėti tiesiog kabinete baiminantis, jog tuo metu kas nors neužeitų, bet tai - jau praeitis.
Direktorė pastebi, jog stipriai pagerėjo ir personalo bendravimo su pacientais kultūra.
„Registratorės viską kantriai išaiškina ir pacientą užregistruoja. Turime vadinamąją nuotolinę paslaugą, kai pacientui yra skiriamas identifikavimo numerį ir paskambinęs telefonu, kaip numato įstatymai, jis gali gauti paslaugą, pavyzdžiui, gydytojas išrašys vaistus pas jį neapsilankius. Didelis dėmesys skiriamas e.sveikatai. Elektroniniai receptai, mirties pažymų pildymas, sveikatos patikrinimai moksleiviams, vairuotojams, siuntimai pas specialistus – viskas yra elektroninėje erdvėje“, - sako įstaigos vadovė.
 

„Tėveliams ramiau, kai vaiką apžiūri pediatras, o ne šeimos gydytojas. Pacientų turiu apie tūkstantį. Beje, tik vienas vaikas neskiepytas, nors tėveliai, kiekvieną kartą ateidami patikina, kad jie yra tikrai už skiepus ir skiepysime. O visi kiti labai sąmoningi, pasikalbame, pabendraujame. Kiti užsisako dar ir privačias vakcinas“, - sako gydytoja pediatrė Aleksandra Armonienė, jau pasirengusi pacientų antplūdžiui prieš rugsėjo pirmąją.

 
Kviečia į patikros programas
„Pasitikrinti pagal prevencines programas, pavyzdžiui, dėl gimdos kaklelio vėžio moterys ateina pakviestos, o savarankiškai kreipiasi, deja, retai. Skambiname ir kviečiame pacientes atvykti. Mums iš tikrųjų pavyksta nustatyti ankstyvųjų gimdos kaklelio pokyčių. Anksčiau skaičius buvo didesnis, dabar pakitimų randama mažiau, kas yra labai gerai. Tos, kurios reguliaria tikrinasi, yra sužiūrėtos, stebimos, bet yra tokių, kurios mums nesirodo ir nesirodys dešimtmečiais“, - sako gydytoja akušerė ginekologė Audronė Šaukštelienė.
Ją papildo slaugytoja Reda Maročkienė, sakydama, kad pacienčių sąrašai nuolat atnaujinami, peržiūrimi, sekama, kuria jų jau atėjo patikros laikas.
„Būna, paskambini ir pacientė jau žino: turbūt čia skambinate dėl programos“, - šypsosi slaugytoja.
 
Paklaustos, kiek laiko gydytoja ir slaugytoja dirba kartu, pajuokauja, galbūt tiek laiko negyvena šeimose – kartu nuo 1995-ųjų.
Medikės šiuo metu suskaičiuoja trisdešimt vieną nėštukę. Besilaukiančios moterys turi puikias sąlygas gimdyti čia, vietoje, Raseinių ligoninėje, kur per metus priimama per tris šimtus gimdymų.
„Viena dalis gimdyvių ieško egzotikos, kai iš tikrųjų joms gimdyti rajono ligoninėje ne lygis, o kita dalis išsiunčiama į kitas įstaigas pagal medicinines indikacijas. Didesnį dėmesį skiriame pastarosioms, kurios nenorės gimdyti baseine vonios prie prigesintos lempos. Kaip sakau, jeigu nori baseino, prašau, plūduriuok jame, bet ar tu esi iš prigimties nardytoja, kad pasinėrusi po vandeniu sulaikysi kvėpavimą?“ - sako medikė, gimdymo skyriuje išdirbusi dvidešimt dvejus metus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris