Panevėžio miesto GMP: norėtųsi, kad greitoji būtų prioritetas

Deimantė Gruodė
2019-05-20
Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties darbuotojai gyvena maloniais rūpesčiais: seniau įstaigos padaliniai buvo išsibarstę po keturias skirtingas vietas, o dabar įsikurs po vienu stogu – iš pagrindų atnaujintose patalpose miesto centre. Ženkliai pagerintos sąlygos ir darbuotojoms. „Nuo to, kaip kokybiškai, operatyviai ir profesionaliai bus suteikta pirmoji pagalba, priklausys paciento gydymas ir jo tolimesnio gyvenimo kokybė. Taigi, norėtųsi, kad greitoji medicinos pagalba būtų prioritetas“, - sako Panevėžio miesto GMP direktorė Rūta Ramoškienė, pridurdama, kad pagrindinis įstaigos „variklis“ – itin gera ir kvalifikuota komanda.
Panevėžio miesto GMP: norėtųsi, kad greitoji būtų prioritetas
„Greitojoje norėjau dirbti nuo paauglystės. Baigiau mokslus Panevėžyje, tada studijas tęsiau Kaune ir sugrįžau dirbti čia, iš pradžių rajone, paskui – mieste“, - sako į kvietimą skubantis skubios pagalbos slaugos specialistas Giedrius Gricius. Kartu vykstanti gydytoja rezidentė Asta Lavickytė teigė, kad jai itin patinkanti darbo atmosfera: „Tiesiog pajutau, kad einu į darbą su malonumu. Nėra taip, kad atsikeli anksti ryte ir pagalvoji: oi, kaip nesinori eiti į darbą.“

Remontai eina į pabaigą
„Įstaigos padaliniai buvo išsimėtę per keturias skirtingas vietas: administracija šio pastato pirmame aukšte, dispečerinė – Ramygalos gatvėje esančiame Priešgaisrinės tarnybos pastate, išvažiuojamosios brigados – kaip ir dabar Smėlynės gatvėje, o garažai – prie slaugos ligoninės. Tad dirbti per keturias vietas buvo itin sudėtinga. Visada svajojome dirbti viename pastate. Kai visi darbuotojai yra po vienu stogu, ir bendrauti, ir darbą organizuoti žymiai paprasčiau“, - sakė Panevėžio miesto GMP direktorė Rūta Ramoškienė, paklausta, dėl kokių priežasčių ryžtasi tokiems dideliems pokyčiams.
Seniau šis pastatas, kaip pasakoja, priklausė Priešgaisrinei tarnybai. Pastarajai išsikrausčius, Panevėžio miesto GMP šias patalpas perėmė panaudos sutartimi iš savivaldybės dešimčiai metų.
 
„Remontus pradėjome pernai, o spalio 26 dieną čia jau perkėlėme dispečerinę. Keturios darbuotojos, kurios atsiliepinėjo į skambučius, seniau dirbo ankštose  dvidešimt šešių kvadratų patalpose. Buvo labai gaila žmonių. Tad išsikėlėme prioritetą čia perkelti dispečerinę tarnybą, o darbuotojams ženkliai pagerinti darbo sąlygas. Tad vietoj dvidešimt šešių kvadratų dispečerinė perkelta į erdvią devyniasdešimt aštuonių kvadratų salę. Taip pat įrengtas persirengimo kambarys, poilsio erdvė“, - pokyčiais džiaugiasi vadovė.
Sausio mėnesį į antrąjį aukštą iškėlus administraciją, pirmasis, kur šiuo metu atliekami remonto darbai, bus skirtas išvažiuojamųjų brigadų darbuotojams.
 
„Pernai atlikome sudėtingiausius darbus: reikėjo šiltinti stogą, nes pastarasis buvo kiauras, renovuoti šiluminį punktą, keisti elektros instaliacijas. Darbų turėjome per akis. Juolab kad atlikome ir griovimo darbus: kai kuriuos kabinetus mažinome, kai kuriuos didinome. Dabar liko tik gražinimo darbai: sienų lyginimas, dažymas ir panašiai. Mus šiek tiek stabdo tai, jog norime šalia pastato įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, idant greitosios automobilius galėtume sustatyti komfortiškiau ir erdviau. Tad šiuo metu yra projektuojama ir automobilių stovėjimo aikštelė“, - pasakoja direktorė, pridurdama, jog prie kai kurių darbų, pavyzdžiui, stogo remonto, yra prisidėjusi ir savivaldybė.

Remonto darbus planuojama užbaigti jau per gegužės-birželio mėnesius.
„Anksčiau darbuotojai sakydavo: mums gerai dirbti ir senosiose patalpose. O dabar pamatę, kaip patalpos gražėja akyse, vis klausinėja, kada gi ir mes kelsimės?“ (Šypsosi.) Čia ir poilsio zonos, ir persirengimo kambariai bus didesni, dušas, tualetai irgi naujai sutvarkyti. Norisi pagaliau gyventi taip, kaip nusipelnome, nes iš tikrųjų dirbame labai sunkiai“, - sako R.Ramoškienė.
 

„Vienas lauke – ne karys. Pas mus dirba profesionalūs žmonės tiek brigadose, tiek dispečerinėje, tiek administracijoje. Sprendimus priimame ir problemas sprendžiame „čia ir dabar“. Vienas gali turėti krūvą idėjų, bet jeigu niekas jų nepadės įgyvendinti – jos ir liks tik idėjomis“, - sako Panevėžio miesto GMP direktorė Rūta Ramoškienė.

  
Geras operatyvumo rodiklis
R.Ramoškienė džiaugiasi, kad naujos GMP stoties patalpos itin patogioje bei ramioje vietoje, iš kur nesunkiai gali pasieksi bet kurį miesto kampelį.
„Mums svarbiausia teikiamų paslaugų kokybė ir operatyvumas! Ministro įsakymu numatyta, jog miesto ribose pas pacientą turime nuvykti per penkiolika minučių. Nuo šių metų sausio pirmos dienos mūsų operatyvumo rodiklis yra daugiau nei devyniasdešimt septyni procentai. Tai – labai geras rezultatas, palyginti su tuo, jog sausio -vasario mėnesiais siautė gripas ir turėjome žymiai daugiau iškvietimų. Nepaisant to, kad mūsų operatyvumas geras, jį geriname dar labiau, nuo kovo mėnesio atsisakydami popierinių variantų, - nuo šiol GMP kortelė pildoma planšetėje. Kadangi savivaldybei teikiame ataskaitas, kelerius metų iš eilės pastebime gerėjančius - nuo aštuoniasdešimt iki devyniasdešimt septynių procentų - operatyvumo rodiklius. Per trejus metus mes stipriai pasistūmėme į priekį“, - pasakoja koja kojon su naujausiomis technologijoms žengiančios įstaigos direktorė.
 
Dispečerinės tarnybos darbuotojai priimdami skambučius vadovaujasi įstaigos viduje patvirtintu klausimynu. Tiek dispečerinėje, tiek išvažiuojančiose brigadose atskirai paramedikų nėra. Dispečerinėje, kaip sužinojome, dirba bendrosios praktikos slaugytojai, skubios medicinos pagalbos slaugos specialistai. Panevėžio miesto GMP įdarbinti ir šeši gydytojai.
Kaip pasakojo brigadas valdančios dispečerinės darbuotojos, brigadą sudaro trys darbuotojai: skubios pagalbos slaugos specialistas, gydytojas ir paramedikas-vairuotojas. Į kvietimus vykstama ir dviese: vairuotojas bei skubios pagalbos specialistas arba vairuotojas-paramedikas ir skubios pagalbos specialistas. Kaip priduria įstaigos vadovė, visais atvejais yra sudarytos pažangaus gyvybės palaikymo brigados.
 
Panevėžio miesto GMP savo lėšomis įsigijo tris B tipo greitosios medicinos pagalbos automobilius, o  iš Sveikatos apsaugos ministerijos gavo dar keturis, kuriais labai džiaugiasi. „Šiandien GMP automobilių parkas beveik visiškai atnaujintas. Devynių GMP automobilių mums pakanka. Kadangi pagal gyventojų skaičių suformuotos penkios brigados, dar turime keturis rezervinius automobilius su visa reikiama įranga. Pernai atlikome didesnius remonto darbus, pavyzdžiui, apšiltinome stogą, todėl šiemet prioritetas teikiamas medicinos įrangos, darbo rūbų atnaujinimui. Nuo kovo mėnesio penkiais procentais pakėlėme ir atlyginimus darbuotojams“, - pasakoja direktorė.


Panevėžio GMP stoties padaliniai, priešingai nei anksčiau, įsikurs po vienu stogu, o šalia bus įrengta erdvi automobilių stovėjimo aikštelė.

Gydytojas iš Maroko

R.Ramoškienė vadovauja nemažam kolektyvui - 110 žmonių.
„Darbuotojų mums kol kas pakanka. Bet niekada nežinai, kada jų gali pritrūkti. Juolab kai kurie jau yra pensinio amžiaus. Kolegiją baigę slaugytojai dar turi mokytis papildomai, kad galėtų dirbti skubios pagalbos slaugos specialistais. Jų mokymai užtrunka aštuonis mėnesius. Tad užbėgdami įvykiams už akių priimame slaugytojus į dispečerinę ir savo lėšomis perkvalifikuojame į skubios pagalbos specialistus, kurie gali dirbti ir brigadose. Mes investuojame į darbuotojus, kad būtume tikri, jog ateityje neturėsime jų stygiaus“, - sako direktorė.
 
Į komandą priėmė ir gydytoją iš Maroko, kuris, panevėžiečių nuostabai, puikiai kalba lietuviškai. R.Ramoškienė iš jo yra išgirdusi, kad jam labai patinka gyventi Panevėžyje ir tuo labiau dirbti greitosios medicinos pagalbos stotyje.
„Iš pradžių šiek tiek abejojau, kaip panevėžiečiai priims gydytoją iš Maroko. Bet jei žmogus nori, kodėl jam nesuteikus šanso. Tikrai nesigailiu savo sprendimo, kad tą dieną pasakiau: gerai, rašyk prašymą, mes tave priimsime į darbą. Ir kolektyvas, ir gyventojai jį priėmė gerai. Gydytojas dalyvauja visuose mūsų kolektyvo renginiuose. Kaip tik ruošiasi Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynėms. Jis bus vienos mūsų brigados vadovas. Niekas jo neignoruoja, priešingai, jį labai vertiname ir gerbiame. Jis – smalsus, nori tobulėti ir gilinti žinias“, - gerų žodžių darbuotojui negailėjo direktorė.
 
Panevėžio miesto GMP – taip pat viena kolegijos studentų mokymo bazių. Čia žinių semiasi tiek slaugytojai, tiek Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro paramedikai, taip pat stažuojasi dr. J. Basanavičiaus karo medicinos tarnybos paramedikai. Nuo aštuoniolikos metų priimami ir savanoriai, kurie nori išbandyti jėgas, sužinoti, kokia yra darbo GMP stotyje specifika. Dalis jų vėliau iš tikrųjų pasuka į mediciną. Pasak R.Ramoškienės, svarbiausia, jog žmogus degtų noru dirbti. Ne mažiau svarbu pasižymėti greita reakcija, gebėjimu greitai priimti sprendimus, turėti reikiamus įgūdžių ir būti gerai pasiruošusiam psichologiškai.


Remonto darbų pabaiga jau ne už kalnų – liko suremontuoti tik pirmąjį aukštą, kur netrukus įsikurs į kvietimus vykstančios brigados.
 
Vienas lauke – ne karys
R.Ramoškienė karjerą greitosios medicinos pagalbos srityje pradėjo, kaip pasakoja, nuo medicinos felčerės. Noras išbandyti save ir kitose srityse moterį nuvedė į socialinio darbo studijas Vytauto Didžiojo universitete bei sveikatos apsaugos įstaigų administravimą M.Romerio universitete.
„GMP brigadoje dirbau dvidešimt metų. Baigusi studijas M.Romerio universitete įsidarbinau valstybės tarnautoja Panevėžio visuomenės sveikatos centre. Tačiau negalėdama atsisakyti greitosios, šešerius metus derinau darbą greitojoje bei valstybės tarnyboje. Darbas GMP buvo tiesiog įaugęs man į kraują. Todėl kai atėjau čia dirbti direktoriaus pavaduotoja, puikiai žinojau, koks darbas verda brigadose: pirmosios pagalbos teikimas, ekstremalios situacijos ir panašiai. Bet neįsivaizdavau, kas vyksta dispečerinėje. Tad pusę metų savaitgaliais ėjau ten padirbėti, kad galėčiau iš arti susipažinti su tokios veiklos pobūdžiu, o reikalui esant – padėti, konsultuoti darbuotojus. Dabar sakau: žinau, ką reiškia važinėti su brigadomis į iškvietimus, ir žinau, ką reiškia dispečeriauti.
 
Dar ir dabar yra galvojančių, kad greitoji – nemokamos taksi paslaugos, kad ją galima išsikviesti, kai reikia sugerti paracetamolio tabletę. Svarbu keisti šį visuomenės požiūrį. Greitoji – ne nemokamas taksi, bet rimta kvalifikuota pirmoji medicinos pagalba“, - sako direktorė.
R.Ramoškienės darbo kabineto durys visada atviros. Jai netgi būna keista, jei nė vienas darbuotojas neužeina ko nors paklausti ar pasitarti.
„Vienas lauke – ne karys. Pas mus dirba profesionalūs žmonės ir brigadose, ir dispečerinėje, ir administracijoje. Sprendimus priimame ir problemas sprendžiame „čia ir dabar“. Gali turėti krūvą idėjų, bet jei niekas nepadės jų įgyvendinti – jos ir liks tik idėjomis“, - sako įstaigos direktorė, vertindama kiekvieną komandos narį.
 
„Kokių sprendimų tikėtumėtės iš valdžios?“ – baigdama interviu paklausiau R.Ramoškienės.
„Daug diskutuojame apie tai, kad gyventojų mažėja ir traukiasi brigadų skaičius. Bet kokiu atveju jos „pririštos“ prie gyventojų skaičiaus. Kuo mažiau gyventojų, tuo mažiau brigadų. Tad kalbame apie tai, kad ypač apskrityse atsiranda greitosios pagalbos brigadų trūkumas. Labai intensyviai dirbame prie šio klausimo, kad jų skaičius būtų šiek tiek padidintas. Gal taip ir įvyks? Nuo to, kaip kokybiškai, operatyviai ir profesionaliai bus suteikta pirmoji pagalba, priklausys paciento gydymas ir tolesnio gyvenimo kokybė. Taigi, norėtųsi, kad greitoji medicinos pagalba būtų prioritetas“, - sakė Panevėžio GMP direktorė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris