Palangos ASPC – ant pokyčių slenksčio

Emilis Jakštys
2024-03-01
Palangos asmens sveikatos priežiūros centro (ASPC) darbuotojai ir pacientai gali išgirsti už sienų kaukšinčius darbininkus. Bildesiai kužda apie istorinio gydymo įstaigos virsmo pradžią. Pradedami ilgai laukti renovacijos ir rekonstrukcijos darbai. „Teikiamos paslaugos turi būti ne tik kokybiškos, bet ir inovatyvios. Patalpų stoka tapo kliuviniu mūsų naujų idėjų įgyvendinimui“, – atsinaujinimo poreikį įvardina gydymo įstaigos direktorė Jūratė Mikutienė.
Palangos ASPC – ant pokyčių slenksčio
Palangos ASPC įrengtame ergosensoriniame kambaryje gali apsilankyti gydytojo psichiatro arba reabilitacijos gydytojo siuntimą gavę pacientai. Šiame kambaryje jie pabūna su savimi, išmoksta atsipalaiduoti.

Rekonstrukcija sumažins eiles
Iš Kretingos kilusi gydymo įstaigos vadovė J.Mikutienė Palangoje gyvena jau tris dešimtis metų. Ilgametė vaikų ligų gydytoja bei šeimos gydytoja pastarąjį dešimtmetį stovi už Palangos ASPC vairo. Direktorė džiaugiasi išlauktu ir iškovotu proveržiu – prasidėsiančia renovacija. Poliklinika visiškai atsinaujins jau kitą vasarą.
 

„Palangos asmens sveikatos priežiūros centre teikiamos paslaugos turi būti ne tik kokybiškos, bet ir inovatyvios. Patalpų stoka tapo kliuviniu mūsų naujų idėjų įgyvendinimui. Todėl sakėme Palangos miesto savivaldybei, kad mums reikia rekonstruoti ir renovuoti pastatą. Džiugu, kad meras ir jo komanda suprato renovacijos ir rekonstrukcijos poreikį. Galiausiai buvo parengtas projektas ir gautas leidimas. Savosios eilės kantriai laukėme maždaug šešerius septynerius metus. Pastato rekonstrukcijos metu paslaugų teikimas nenutrūks. Tad šie pokyčiai – tikras iššūkis ir mums, ir pacientams. Visgi pandemija sustiprino mus, todėl išbandymą tikrai įveiksime“, – pasakoja Palangos asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Jūratė Mikutienė.

 
Direktorė pastebi, kad pastato infrastruktūros pokyčiai – jai ne naujiena. Štai, prieš keletą metų Palangos ASPC tapo elektrą gaminančiu vartotoju. Ant poliklinikos stogo buvo įrengti 79 saulės elektrinės moduliai. Praktiškai visą elektrą gydymo įstaiga pasigamina savarankiškai!
 
Palangos ASPC renovacijos poreikį byloja augantis prisirašiusiųjų pacientų skaičius. Be to, į gydymo įstaigą kreipiasi ne tik vietiniai, bet ir poilsiautojai iš visos Lietuvos. Dalis žmonių Palangoje, kaip žinia, turi antrą būstą, tad svečių sulaukiama ištisus metus.
 
„Prieš maždaug dešimtį metų (2014 metai – pirmieji J.Mikutienės vadovavimo metai – red. past.) turėjome beveik septynis tūkstančius prisirašiusių pacientų, o dabar jų skaičius išaugo iki beveik dešimties tūkstančių. Dėl pacientų gausos mūsų gydymo įstaigoje susidaro eilės. Renovacija padės šią problemą spręsti ir kartu plėsti teikiamų paslaugų spektrą“, – teigia Palangos ASPC direktorė.
 
Po renovacijos keisis teikiamų paslaugų išdėstymas: pirmame aukšte įsikurs šeimos gydytojai. Antrame darbuosis gydytojai specialistai: odontologai, psichikos sveikatos centro specialistai, veiks tyrimų laboratorija. Trečiame aukšte bus teikiamos reabilitacijos paslaugos – stiprioji Palangos ASPC sritis. 
 

Įstaigoje bus atnaujinti inžineriniai, komunikaciniai tinklai, kompiuteriniai ryšiai, ventiliacijos, rekuperacijos sistema bei kt. „Tikriausiai pati geriausia žinia, kad pastatas pagaliau bus pritaikytas neįgaliesiems. Atsiras liftas, reikiami privažiavimai, kurie atitiks nustatytus reikalavimus“, – džiaugiasi vadovė. Tiesa, skuba pridurti, kad siekiant užtikrinti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas tik atnaujinti pastatą neužtenka...


 
Mobingui – ne!
Palangos APSC dirba kiek daugiau nei pusė šimto darbuotojų. Direktorė pabrėžia, kad gera darbo atmosfera nedideliame kolektyve – vienas jos prioritetų. „Tiesa gimsta diskusijose. Visuomet kviečiu kolegas kelti svarbius klausimus ir siūlyti idėjas. Aktyviai organizuojame profesinės komunikacijos mokymus. Šiuose kursuose svarstomi klausimai: kaip bendrauti su pacientais? Kaip užtikrinti sklandžią administracijos ir medicinos darbuotojų komunikaciją? Kaip medikams profesionaliai bendrauti tarpusavyje? Taip pat dalyvavome mobingo atpažinimo ir suvaldymo mokymuose“, – pasakoja J.Mikutienė.
 
Šeimos gydytoja Vilma Baltonienė kartu su kolegomis šiuo metu rūpinasi prevencinių patikros programų sklaida. Poliklinikos darbuotojai aktyviai skambina tikslinės patikros grupės dalyviams ir kviečia juos pasitikrinti sveikatą. Nemokamos patikros galimybe, pasak specialistės, nepasinaudoja tik saujelė palangiškių.
V.Baltonienė pasakoja, kad kolegos dirba išvien, o profesinę kasdienybę praturtina draugiški santykiai.
 

„Gydytojai ir slaugytojai vieni kitiems padeda. Komandoje nėra intrigų, konfliktų. Galime vienas kitu pasitikėti. Juk kai visi gerai sutariame, tada turime papildomos motyvacijos dirbti. Gera atmosfera darbe man ypač svarbi“, – akcentuoja šeimos gydytoja Vilma Baltonienė.

 
Vyresnioji slaugytoja Aldona Mikutienė džiaugiasi, kad Palangos ASPC nėra atskirties tarp skirtingų specialybių atstovų. „Slaugytojoms stengiuosi sukurti geras darbo sąlygas. Organizuojame įvairius profesinius kursus, puoselėjame gerą mikroklimatą. Puikiai sutariame ne tik tarpusavyje, bet ir su gydytojais“, – pastebi vyresnioji slaugytoja A.Mikutienė. 
 
Sveikata – atsakomybė!
Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo Sauliaus Mikučio, Palangos ASPC reabilitacijos paslaugos itin paklausios. Medikai nespėja priimti visų siuntimą gavusių interesantų. Todėl specialistas neslepia džiaugsmo, jog Palangos miesto savivaldybės meras ir jo komanda suprato atsinaujinimo poreikį. 
 

„Po renovacijos turėsime didesnį reabilitacijos paslaugoms skirtų patalpų plotą. Tada galėsime priimti daugiau pacientų, jų eilės mažės, o kartu plėsime teikiamų paslaugų spektrą“, – lūkesčiais ir planais dalijosi fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Saulius Mikutis. 

 
Palangos ASPC akredituotos pradinio etapo medicininės reabilitacijos paslaugos – vienintelės antrinio lygio paslaugos gydymo įstaigoje. Ambulatorinės medicininės reabilitacijos pradinis etapas trunka penkias dienas. Jeigu po šios programos paciento judėjimo ar biosocialinių funkcijų atkurti nepavyksta, tada pacientas gauna siuntimą išplėstinėms ambulatorijos paslaugoms gauti. Pastaroji paslauga teikiama kitose gydymo įstaigose. Medicininė reabilitacija Palangos ASPC teikiama maždaug aštuonerius metus.
 
„Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus vykdome visą pradinio etapo medicininės reabilitacijos procedūrų spektrą: kineziterapiją, nuskausminančią ir raumenis stimuliuojančią elektroterapiją, modernią impulsinę magnetoterapiją, ultragarsinę terapiją, limfodrenažinę kompresinę terapiją. Turime ergosensorinį kabinetą, japonišką masažinę vandens lovą, taikome kelias meditacijos programas. Taip pat naudojame inovatyvią pažintinių, atminties ir dėmesio funkcijų lavinimo programą „RehaCom“, – pasakoja S.Mikutis. Pasak jo, reabilitacijos specialistai padeda žmogui atgauti fizines jėgas ir emocinę pusiausvyrą, tačiau didžiausia darbo dalis tenka pacientui.
 
„Neretai pats žmogus negyvena taip, kad jaustųsi gerai. Neįvertiname fizinio krūvio, besaikės mitybos, persitempimo darbe, įklimpstame į nuodijančius mūsų gyvenimus žalingus įpročius ir priklausomybes. Mūsų kūnas visa tai atspindi. Turime žinoti, kaip save psichoemociškai subalansuoti. Kuomet išmokstame išlaikyti pusiausvyrą, liga atsitraukia pati. Gyvenimo būdo pakeitimas padeda išspręsti ir itin sunkias sveikatos problemas arba bent prisitaikyti prie suluošinto kūno“, – edukuoja S.Mikutis, kuriam itin svarbu sugrąžinti pacientui atsakomybės jausmą už savo sveikatą ir pasitikėjimą savimi.
 
„Rekomenduoju pacientams, ką jie galėtų daryti geriau, kad rečiau prireiktų šauktis medikų pagalbos. Juk taip norisi būti laisviems, nepriklausomiems ir savarankiškiems
(Šypsosi). O kada tai pavyksta? Kai esi sveikas arba pasveikęs! Niekas kitas, o pats žmogus turi rūpintis savo sveikata, jeigu nori sveikai ir laimingai gyventi, pildyti svajones ir realizuoti savo pašaukimą“, – pasakoja reabilitacijos gydytojas.


 
Nuo gyvenimo šurmulio
Ergoterapeutė Inga Milašiūtė pasakoja, kad prieš maždaug metus prisijungti prie Palangos ASPC komandos ją paskatino šilta darbo atmosfera ir galimybė dirbti su inovatyvia reabilitacijos įranga.
 
Specialistė pasakoja, jog ergosensoriniame kambaryje žmonės pabūna iki pusvalandžio per dieną. Čia gali apsilankyti gydytojo psichiatro arba reabilitacijos gydytojo siuntimą gavę pacientai. Galimybe atitrūkti nuo gyvenimo triukšmo pasinaudoja įvairūs žmonės.
 
„Ergosensoriniame kabinete apsilanko ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunuoliai. Vaikinai atsigula į hamaką ir po kurio laiko ima snausti. Šiame kambaryje pacientai pabūna su savimi ir išmoksta atsipalaiduoti. Iš pradžių šį kambarį žmonės vertina skeptiškai. Dalis sako, kad jiems bus per sunku išbūti ramiai, tačiau su laiku pamėgsta šią paslaugą“, – pasakoja ergoterapeutė.
Pasak specialistės, reabilitacijos pacientai turi galimybę apsilankyti ne tik ergosensoriniame kabinete, bet ir atsigulti į išmanią japonų gamybos hidromasažinę lovą. Išmanioji lova pati įvertina paciento anatominius gabaritus. Hidromasažinė lova gali masažuoti visas kūno dalis (pasirinktinai) – nuo pakaušio iki pėdų. Dar giliau atsipalaiduoti masažuojamiems pacientams padeda relaksacinė muzika.      
 
Programinė įranga „RehaCom“ lavina įvairių kognityvinių problemų turinčių pacientų pažintinius gebėjimus. Ji pagelbsti sergantiesiems depresija, demencija, turintiesiems hiperaktyvumo sindromą, taip pat žmonėms po insulto ir kt.
 

Kaip veikia ši programinė įranga? Ergoterapeutė jos pagalba įvertina paciento būklę ir kognityvinius jo gebėjimus, o tada atitinkamai parenka programos pobūdį bei sudėtingumo lygį. Pavyzdžiui, sudėtingiausio lygio dalyviai žaidžia fizionominės atminties lavinimo žaidimą. Dalyviai skatinami įsiminti ekrane matomus veidus, o paskui išrinkti juos iš veidų gausos.
 
„Prie kompiuterinės pažinimo funkcijų lavinimo programos „RehaCom“ pacientams per dieną užtenka praleisti pusvalandį. Po penkių dienų programos pastebime pažangą. Žmogus tampa dėmesingesnis ir atidesnis. Kognityvinės terapijos dėka pacientai greičiau orientuojasi situacijose“, – pastebi I.Milašiūtė.
 
Laukiami specialistai 
Gydymo įstaigos komandą papildė išplėstinės praktikos slaugytoja Kornelija Paulauskienė. Pastaroji dar magistro studijų metu Palangos ASPC atliko praktiką. „Pažinojau direktorę, kolektyvą ir gydymo įstaigos darbo aplinką. Todėl nebuvo sunku priimti sprendimą čia dirbti. Žinojau, kad kolegos mane priims draugiškai, o aš galėsiu realizuoti ir gilinti magistro studijų metu įgytas žinias“, – pasakoja jaunoji specialistė, koordinuojanti ambulatorinės slaugos į namus komandos darbą.
 
K.Paulauskienė neslepia, kad pirmieji apsilankymai pacientų namuose buvo kiek sudėtingesni. Juk paslauga – nauja, tad reikėjo pelnyti žmonių pasitikėjimą. „Vyresni žmonės prie naujovių prisitaiko sunkiau. Ir neretai į jas žiūri kiek skeptiškai. Visgi Palanga – mažas miestas, žmonės pasikalba tarpusavyje ir rekomenduoja mūsų paslaugas. Dabar pacientai džiaugiasi mūsų viešnage“, – pasakoja K.Paulauskienė. Anot jos, darbo tikrai netrūksta. Šiuo metu Palangos ASPC ambulatorinės slaugos į namus komanda aptarnauja apie keturis šimtus pacientų. Specialistė mėgaujasi dinamišku profesiniu gyvenimu.
 
„Pacientų poreikiai ir lūkesčiai skiriasi. Dažniausiai į jų namus vykstame paimti kraujo mėginį arba perrišti žaizdas. Atvažiuojame, pabendraujame, pamatuojame arterinį kraujo spaudimą ir atliekame reikiamą procedūrą. Žaizdų perrišimas gali užtrukti iki valandos, o kraujo mėginį paimame kur kas greičiau“, – pasakoja išplėstinės praktikos slaugytoja.
 
Pašnekovė pastebi, kad teikiant ambulatorinės slaugos į namus paslaugas labiausiai prireikia empatijos ir kantrybės: „Dažniausiai žmonės, kuriuos lankome, yra vieniši. Tad jiems reikalinga ne tik medicininė pagalba, bet ir emocinė parama. Mūsų pacientai vertina žmogišką ryšį, pabuvimą kartu ir šiltesnį žodį. Džiugu matyti, kad dalies pacientų būklė ženkliai pagerėjo nuo pirmojo vizito.“
 
Kineziterapeutas Tadas Leonavičius sako, kad dažniausiai žmonės nori pasveikti greitai. Tiesa, neretai pacientai neįvertina savo amžiaus ir pamiršta, kaip gyveno iki šiol. Anot jo, reabilitacijos sėkmei kineziterapeuto pastangų neužtenka.
 
„Pats žmogus turi norėti sveikti. Mes tik palaikome jo norą dirbti su savimi. Turime pacientų, kurie prieš pusmetį gulėjo lovoje, o dabar geba vaikščioti su vaikštyne. Pagerėja jų gyvenimo kokybė: pacientams lengviau atlikti buities reikalus, save apsitarnauti“, – sako kineziterapeutas.
 
Perspektyvų specialistą prie Palangos ASPC kolektyvo prisijungti paskatino keli veiksniai. Jį patraukė kolegiški bendradarbiai, geranoriška vadovė ir galimybė prisidėti prie įdomios bei santykinai naujos (ambulatorinės slaugos į namus) paslaugos plėtros.
 
„Kiekvieną dieną susiduriame su skirtingomis diagnozėmis. Kasdieniai profesiniai iššūkiai skatina mane tobulėti kaip specialistą. Šiame darbe man svarbiausia, kad pacientai manęs laukia. Juk kai žmonės laukia kineziterapeuto, klausosi ir įvertina jo darbą, tada malonu dirbti ir specialistui“, – pasakoja T.Leonavičius.  
 
Palangos ASPC direktorė J.Mikutienė džiaugiasi, kad jaunieji specialistai sėkmingai įsitraukia į gydymo įstaigos kolektyvo gretas. Vadovė kartu su komanda ryžtingai žvelgia gydymo įstaigos ateities link. „Viliamės, kad po renovacijos ir rekonstrukcijos tapsime modernia poliklinika. Visuomet siekiame būti į pacientą orientuota, gyventojams, darbuotojams ir miesto svečiams patrauklia sveikatos priežiūros įstaiga“, – tikslais dalijasi direktorė.   

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris