Moderniausia pastarojo dešimtmečio technologija - Kauno klinikose

Evelina Machova
2019-06-07
Pirmadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikoje duris atvėrė gama peilio centras - pirmasis toks Baltijos šalyse ir šimtasis pasaulyje. Nors šis pirkinys buvo apipintas įvairiausiomis kalbomis, medikai sako, jog nuo šiol pacientams atsiveria saugesnės sąlygos modernų gydymą gauti laiku ir nekeliaujant kelių tūkstančių kilometrų, prieš tai dar įveikus tūkstantį ir vieną biurokratinį laiptelį. Medikai gama peilį vadina revoliucija medicinoje. 
Moderniausia pastarojo dešimtmečio technologija - Kauno klinikose
Gama peilio centro atidaryme dalyvavo daug garbių svečių. Nuotr. iš kairės: premjeras Saulius Skvernelis, prof. Arimantas Tamašauksas, Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius prof. Remigijus Žaliūnas, Seimo narys Algirdas Butkevičius ir eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pirmos procedūros po savaitės
Savaitės pradžioje Kauno klinikose atidarytas pirmasis Baltijos šalyse ir 100-tasis pasaulyje naujos kartos gama peilio centras. Tai - ypač tiksli, komplikacijų riziką minimizuojanti onkologinių ligų, kraujagyslinių patologijų ir funkcinių ligų neinvaziniam stereotaksiniam radiochirurginiam gydymui skirta sistema.
 

„Turime unikalią galimybę neatveriant kaukolės, nepažeidžiant aplinkinių audinių, gydyti pačios sunkiausios būklės onkologinius ir ne tik pacientus. Kauno klinikos turi senas ir gilias neurochirurgijos tradicijas: čia šiai profesijai yra padėtas pagrindas, čia koncentruojami sudėtingiausi atvejai, o pacientai pasitiki gydymo įstaiga ir ją renkasi. Jau dabar yra sudaryta trisdešimt šešių pacientų eilė šiai procedūrai, o pirmosios suplanuotos šį mėnesį“, - sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.


Pasak Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidento Šarūno Narbuto, galvos smegenų navikai yra vieni agresyviausių, dažniausiai atsinaujinantys, jų židinys dažnai būna giliai smegenyse. Todėl pasitaiko situacijų, kad, net ir nepaisant aukštos neurochirurgų kompetencijos, juos sunku pasiekti chirurginiu būdu. „Šiandien turime mažiausiai dešimt žmonių, kurie išėjo, nes nebuvo galimybių taikyti šią procedūrą. Tarkim, pacientui atlikta sėkminga operacija, tačiau po kurio laiko vėžys atsinaujina. Atlikti pakartotinę operaciją pavojinga, o kai kuriais atvejais net ir neįmanoma. Kyla didelė komplikacijų grėsmė, nes vos vienas milimetras į šoną ir pasekmės - labai skaudžios. Be to, po operacijos laukia ilga reabilitacija“, - sako POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.
 

„POLA ne kartą padėjo pacientams gauti gydymą gama peiliu svetur, bet tam tekdavo nueiti Kryžiaus žygius. Procedūros gama peiliu trunka nuo keliolikos minučių iki valandos. Nėra jokio pjūvio, pacientas jau kitą dieną gali grįžti į įprastą gyvenimą. Šiuo atveju mes kalbame apie paciento gyvenimo kokybę be komplikacijų“, - sako Š.Narbutas.


Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovo prof. Arimanto Tamašausko, kol Lietuvoje nebuvo galimybės teikti gama peilio procedūrų, daugiadalykei gydytojų komandai nusprendus, kad nėra jokių kitų galimybių, pacientai dažniausiai gaudavo siuntimą į Prahą. „Situaciją labiausiai apsunkindavo tai, kad pacientas, kuriam yra daugybinės metastazės, negalėjo laukti procedūros. Prahoje eilės - apie tris mėnesius. Todėl procedūros galėdavome siųsti tik tuos žmones, kurie dar gali palaukti, praeiti visas komisijas bei biurokratinius laiptelius. Per metus į užsienį išsiųsdavome daugiau nei dešimt pacientų“, - sako prof. A.Tamašauskas, vienas iniciatorių, kad gama peilis atsirastų ir Lietuvoje.

Gydymo revoliucija 
Pasak medikų, gama peiliu gydomi ir gerybiniai, ir piktybiniai galvos smegenų navikai. Vėžiui išsisėjus, gama spinduliuotė iš karto veikia kelis židinius, sugeba neutralizuoti keliasdešimt metastazių, nepažeidžiant sveikų audinių.
Tiesa, dėl technologijos brangumo gama peilio įsigijimo istoriją lydėjo nuolatinės diskusijos, mat, pasak kritikų, tokią įrangą naudoja tik labai turtingos šalys. O gydymą pacientams galima suteikti ir alternatyviais metodais.

„Prisimenu devyniasdešimtuosius, kai pas mus pirmą kartą atvažiavo užsienio neurochirurgai. Sovietiniais laikais retas kuris mūsų gydytojas išvykdavo į užsienį. Tuomet su pasididžiavimu užsienio kolegoms pasakojome, kad mes plaktukais išoperuojame lygiai taip pat kaip tie pažangūs medikai užsienio šalyse. Tačiau pakako ilgesnį laiką stebėti, kaip vyksta darbas užsienio klinikose, kokia, taikant modernias technologijas, pacientų gyvenimo kokybė. Tada aiškiai supratome, kur esame mes ir koks yra mūsų tikslas“, - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas.

 
„Žinoma, šiandien yra technologijų, kurios gali atlikti panašias procedūras. Pavyzdžiui, „Cyberknife“, kuris labai geras operuojant judančius organus, tačiau nepasiekia reikiamo tikslumo smegenyse. Gama peilis - unikalus įrenginys, atlikęs tokio gydymo revoliuciją“, - sako prof. A.Tamašauskas.
Iki šios naujovės pasaulinėje gydymo praktikoje onkologinės ligos, pavyzdžiui, daugybinės metastazės buvo gydomos apšvitinant visas smegenis. Dabar, pasitelkus kompiuterinę tomografiją, magnetinių virpesių spektrogramą arba angiogramą, sudaromas ligonio smegenų „žemėlapis“. Jis perkeliamas į kompiuterinę sistemą, kuri nustato taikinį ir jo koordinates. Tuomet pacientas paguldomas gama peilio aparate ir pradedamas gydymas gama spinduliais. Kiekvienas jų sveikų audinių nežaloja, nes yra per silpnas, o visi susidūrę ligos židinyje gydo ląsteliniame lygyje.

„Šis gydymas tinkamas, kai yra daug metastazių. Pavyzdžiui, vienas mūsų ruošiamas pacientas turi dvi metastazes, kurias chirurgiškai vienu metu pašalinti būtų netikslinga. Gama peiliu vienu metu bus paveikti abu augliai ir jau kitą dieną pacientas galės vykti namo, nepatirdamas jokių pooperacinių komplikacijų. Viskas truks apie valandą. Neturint gama peilio tektų taikyti visų smegenų spindulinę terapiją. Dėl to didėja rizika, kad suprastės kognityvinės funkcijos. Tai pat, jei atsiras naujos metastazės, gydymo spinduline terapija nebus galima taikyti dar kartą. Gama peiliu pakartotinai galima gydyti tiek metastazių, kiek jų atsiras. Dar vienas svarbus dalykas, jog po šios procedūros chemoterapijos kursas gali būti pradedamas po kelių dienų. Atliekant atvirą operaciją, tai nusikelia labai ilgam. Dėl to prarandamas laikas ir gydymas ne toks efektyvus“, - sako Kauno klinikų neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas.
 


Saugus ir vaikams
Šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 275 medicinos įstaigos, turinčios senesnės kartos gama peilio centrus ir atliekančios sudėtingas galvos smegenų operacijas radiochirurgijos būdu. Kauno klinikose įdiegta naujos kartos gama peilio sistema, suteikianti dar daugiau funkcinių galimybių.

„Gama peilis onkologinėms galvos smegenų ligoms gydyti naudojamas jau penkiasdešimt metų. Mes įsigijome jau penktos kartos gama peilį, kuris šiuo metu yra pats tiksliausias neurochirurgijai skirtas prietaisas, leisiantis išgelbėti ne vieną gyvybę. Jis skleidžia gama spindulius, sklindančius iš 192 kobalto šaltinių, fokusuojamus labai tiksliai erdvės taške, tai yra nutaikoma į tas sritis, kurias mums reikia gydyti. Naujos kartos gama peilis leidžia praplėsti gydomų ligų spektrą. Tai ne tik galvos smegenų navikai ar metastazės, kurių negalima pašalinti chirurgiškai. Atsiranda galimybės padėti pacientams, sergantiems Parkinsono liga, epilepsija, kenčiantiems nuo trišakio nervo skausmo, kurio nebepavyksta numalšinti medikamentais. Visais minėtais atvejais pacientams galėsime pasiūlyti inovatyvų gydymą. Dar labai svarbu, kad procedūros gama peiliu galimos ir besilaukiančioms moterims, ir mažiems vaikams“, - sako Kauno klinikų gydytojas neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo galimybių taikyti radiochirurgiją vaikams iki šešerių metų. Dabar tokia galimybė yra nuo pat gimimo. Pasak gydytojų, yra daug galvos smegenų pažeidimų, kuriuos gydant tiek chirurginiu būdu, tiek jonizuojančiąja spinduliuote išlieka didelė komplikacijų rizika ir mirtingumas.
„Pacientas gauna pačią mažiausią gama spindulių dozę, kokia tik galima. Būtent dėl šios priežasties atsiranda galimybės taikyti šias procedūras ir mažiems vaikams. Procedūros metu žmogus gauna tokią apšvitos dozę, kokia yra atlikus vieną kompiuterinės tomografijos tyrimą. Pavyzdžiui, su „Ciberknife“ atliekant vieną procedūrą apšvitos dozė prilygsta dvidešimčiai kompiuterinių tomografijų. Šiuo požiūriu gama peilis šiandien yra saugiausias aparatas“, - sako dr. A.Radžiūnas.


Tarp kitko
Kauno klinikų Neurochirurgijos klinika – Lietuvos neurochirurgijos pradininkė, pagrindinė neurochirurgijos bazė, mokymo įstaiga, kurioje vykdomos nuosekliosios bei tęstinės neurochirurgijos studijos, taip pat reprezentacinė institucija ryšiams su užsienio neurochirurginėmis institucijomis. Neurochirurgijos klinikoje gydomi apie 50 proc. Lietuvos pacientų, kuriems reikalinga neurochirurginė pagalba, tarp jų – beveik visi sudėtingiausi suaugusiųjų ir vaikų ligų atvejai. Gama peilis įsigytas iš 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos lėšų. Projekto vertė – 7 700 000 EUR, iš kurių gama peilis kainavo 7 260 000 EUR.


 
Apie gama peilį
Gama peilis sukurtas praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Naujoji, ypač tiksli jo versija pasirodė vos prieš kelerius metus. Šiuo metu daugelis centrų, naudojančių gama peilius, juos atnaujino ir keičia seno modelio aparatus į naujo tipo, tokio, kokį įsigijo Lietuva. Gama peilį sukonstravo neurochirurgas Larsas Lekselis ir biofizikas Borje Larssonas. L.Lekselis atrado, kad viena stipri rentgeno spindulių dozė gali suardyti giluminius smegenų audinius be jokio pjūvio – vadinasi, be kraujavimo ir be rizikos užkrėsti. Savo naująją procedūrą biofizikas pavadino stereotaksine radiochirurgija. Tačiau jos pritaikymo teko laukti, kol buvo ištobulintos šiuolaikinės vaizduojamosios priemonės, kaip kompiuterinė tomografija ir magnetinių virpesių spektrograma, tiksliai nurodančios chirurgui reikalingą spindulių srauto kryptį. Pirmoji gama peilio aparatūra buvo įrengta Stokholme 1968 m.

Gama peilio centro atidarymo šventėje Kaune dalyvavo ir išradėjo anūkas Erik Leksell: „Tai, kad mano senelis sukūrė gama peilį, mane verčia didžiuotis. Tiesa, kartu tai ir didelė atsakomybė. Milijonai žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, viliasi pasveikti, o mes turime tas galimybes sukurti. Tam reikia, kad tokios technologijos būtų prieinamos kuo didesniam pacientų skaičiui. Mūsų tikslas nėra sukurti technologiją, kuria galėtų naudotis vos vienetai labai turtingų žmonių. Tikslas, kad jos taptų kuo labiau prieinamos žmonėms. Prieš kelis dešimtmečius diagnozė vėžys daugeliui reiškė mirties nuosprendį, šiandien daugeliu atveju tai - lėtinė liga, kurią galime valdyti tokiomis technologijomis. Tik svarbu, kad jos būtų prieinamos žmonėms. To siekia ir mano senelio įkurta kompanija ELEKTA.


Komentarai
Lietuvos Respublikos premjeras Saulius Skvernelis:

- Galime pasidžiaugti sveikatos sistema. Užtrukome, kol ši įranga atsirado Lietuvoje, su įvairiausias pasvarstymais reikia – nereikia, brangu – pigu, skaidru – neskaidru. Bet per šiuos svarstymus buvo pamirštas pagrindinis dalykas, kam ji skirta – žmogui, atsidūrusiam kirtinėje situacijoje, kuris nori gyventi. Tuomet svarstymai „valstybei per brangu“ - ciniški. Net ir sergantis žmogus nori kokybiškai gyventi. Būti Europos užkampiu sveikatos srityje man yra nepriimtina. Mes turime turėti tokias technologijas. Tikiu, kad turėsime netrukus ir ciklotroną. Gydytojai, kurie naudos šią įrangą, yra mūsų aukso fondas. Medikai, gebantys demonstruoti stebuklus. Baimes reikia nugalėti. Svarbu, kad kiekvienas išeinantis iš šios klinikos turėtų viltį gyventi. Be medikų užsispyrimo nieko nebūtų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga:
- Neeilinė diena pacientams, kurie nusipelno gyventi, nusipelno geriausių, kokybiškų ir inovatyvių paslaugų. Tai dar vienas įrodymas, kad Lietuva geba tokį gydymą pasiūlyti. Galime ieškoti ko nors pigiau, bet medicina nėra tik paslauga - ją į priekį veda užsispyrę ir smalsūs medikai, mokslininkai. Tokia įranga yra ne tik galimybė padėti pacientui, bet ir galimybė mūsų pačių specialistams augti. Nes po jos vis tiek ateis dar sudėtingesnė ir dar kompleksiškesnė. Tai garantas, kad turėsime aukščiausios kompetencijos specialistus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris