Eišiškių gydymo įstaigos darbuotojai: esame reikalingi žmonėms

Deimantė Gruodė
2019-02-08
„Važiuokite tiesiai ir šone išvysite didžiulį baltą pastatą“, - atvykus į Eišiškių miestelį, kuris per trisdešimt kilometrų nutolęs nuo Šalčininkų, vietiniai gyventojai mums sufleravo, kaip surasti bene svarbiausią miestelio objektą, be kurio tiek jauni, tiek garbaus amžiaus eišiškiečiai sunkiai įsivaizduotų gyvenimą. Tai - Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centras (ASPC) drauge su Slaugos ir palaikomojo gydymo ligonine, taip pat Globos skyriumi. Beje, įstaiga šiemet švenčia dvidešimties metų jubiliejų!
Eišiškių gydymo įstaigos darbuotojai: esame reikalingi žmonėms
Slaugytojos džiaugiasi, kad ligoninė, kur praktiškai nebūna laisvų vietų – jos iš karto užpildomos naujais pacientais, yra aprūpinta modernia slaugos įranga, tad nereikia ligonių sunkiai kilnoti.

Nereikia toli važiuoti 

„Patogu, kai viskas yra vietoje: asmens sveikatos priežiūros centras ir slaugos ligoninė, kur yra penkiasdešimt savivaldybės patvirtintų lovų.
Be to, dalyvaudami viename projektų tikimės atnaujinti medicinos įrangą. Norime įsigyti žymiai geresnės ir kitokios. Pavyzdžiui, naudojamos akių ligų diagnostikai, kad pas mus galėtų atvykti ir okulistas, - tegul vieną kartą per savaitę. Dar mums reikia tokių specialistų kaip neurologas, reabilitologas. Tik šiek tiek trukdo vienas ministro įsakymas, dėl kurio negalime įdarbinti antrinio lygio specialistų. Dar buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis žadėjo, kad įsakymas bus pakeistas. Praėjo kone septyneri metai, bet niekas taip ir nesikeičia“, - pasakojo Eišiškių ASPC direktorius Miroslavas Duchnevič.

 
Pasak vadovo, labai patogu, kai poliklinika yra vietoje ir gyventojams nereikia važiuoti keliolika ar keliasdešimt kilometrų iki artimiausios gydymo įstaigos. Medicininę pagalbą vietoje teikia profesionalus personalas ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, pagal iškvietimą vykstantys į paciento nurodytą vietą. „Mūsų pacientai – eišiškiečiai arba iš aplinkinių kaimų. Žmogus ateina ir dažniausiai jam iš karto suteikiama paslauga“, - gydymo įstaigos privalumus vardija M.Duchnevič.

Vadovas atvirauja, kaip ir kiekvienos rajoninės įstaigos didžiausias rūpestis – kaip pritraukti energingų jaunų specialistų.
„Važiuojame į aukštąsias mokyklas ir bandome prisikalbinti studentų. Jiems pristatome regioną, papasakojame, kokios pas mus darbo sąlygos ir perspektyvos. Šiais metais prie mūsų kolektyvo prisijungė daug naujų slaugytojų, prieš tai dirbusių Santariškėse. Kaip privalumą jos įvardija tai, kad darbo vieta yra šalia namų, vien kiek susitaupo kelionės išlaidų. Aš, pavyzdžiui, gyvenu Šalčininkuose ir kiekvieną dieną važinėju į darbą“, - pasakoja vadovas, pridurdamas, kad jo tėvai čia irgi pradėjo karjerą kaip gydytojai.
Ateina ir jaunų, ką tik mokslus baigusių medikų. Viena jų – iš šios vietovės kilusi ir čia gyvenanti bendrosios praktikos slaugytoja Inga Borisevskaja.
 
„Iki darbo man penkios minutės pėsčiomis. Eišiškėse yra mano šeima ir negaliu jos palikti. Studijavau Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete, kur įgijau bakalauro laipsnį. Mane sudomino darbas šioje įstaigoje, kai dar pirmame kurse atlikau praktiką. Netgi baigiamąjį darbą rašiau apie cukriniu diabetu sergančius pacientus. Dabar įstojau į Klaipėdos universitetą tęsti magistrantūros studijų“, - pasakoja aktyvi slaugytoja, kuri tikisi suderinti ir darbą, ir studijas.
Pasak jos, labiausiai motyvuoja nuoširdus bei bendraujantis personalas, kuris, ją, dar studentę, itin maloniai priėmė, patarė ir noriai dalijosi patirtimi.

„Kai prieš metus atėjau čia dirbti, pacientai nusistebėdavo: ką jūs čia veiksite būdama tokia jauna? Atsakydavau: aš - jauna, bet esu baigusi rimtus mokslus: moku atlikti visas injekcijas ir procedūras. Jūs manęs nebijokite. Ir pacientai prie manęs priprato“, - džiaugiasi slaugytoja, pridurdama, kad jai reikėjo užsitarnauti pacientų, kurie paprastai būna vyresnio amžiaus, pasitikėjimą.
Šiuo metu įstaigoje dirba apie 105 darbuotojai: iš jų - 13 gydytojų, 28 slaugos specialistai. Kadangi personalas, kaip ir gyventojai šiame regione - daugiakalbiai, nutinka kuriozinių situacijų. Darbuotojai pasakoja, kad susėdus prie bendro stalo kartais pasimiršta, jog yra susibūrę skirtingų tautybių žmonės ir kiekvienas jų prabyla gimtąja kalba, bet vienas kitą puikiai supranta ir susikalba.



 
Guli sunkios būklės pacientai
„Nekontroliavau aukšto kraujospūdžio. Pasidarė silpna. Galvojau, kad praeis... Dabar reikia labiau save prižiūrėti, nes kitaip gali būti pakartotinas insultas“, - nuogąstavo pacientas Andrejus, paklaustas, kaip jį, tokį jauną, ištiko insultas.
Pacientas patenkintas, kad į jo ligą personalas nežiūri pro pirštus, priešingai, metamos didžiulės pajėgos, jog kuo skubiau jis būtų pastatytas ant kojų ir grįžtų į visavertį gyvenimą. „Masažai, gimnastika, ergoterapija, kineziterapija“, - vardijo vyriškis, kokios procedūros jam tenka gulint šioje ligoninėje.
 
„Pacientas pas mus praeina pirmą reabilitacijos etapą. Turime fizioterapiją, - dalyvaujame projekte ir labai norime įsigyti naujos medicininės įrangos. Atliekame masažus, turime dvi masažistes, dirba ir ergoterapeutė“, - vardija įstaigos vadovas.
Eišiškių ASPC Globos skyriuje apgyvendinami 45 globotiniai, o jau minėtoje slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje – apie 50 pacientų.
Kalbinti pacientai džiaugėsi, kad įstaigoje juos skaniai maitina, palatos švarios, o sunkios būklės pacientais personalas itin gerai rūpinasi. Lovos – patogios, šveicariškos, gautos labdaros būdu. Įstaiga turi savo virtuvę, nes vežioti maistą į Eišiškes iš kitur būtų per daug sudėtinga. Taip pat įstaiga turi skalbyklą.
 

Kaip sako vyr. slaugos administratorė Renata Koršul, jau seniai funkcionuojanti Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė itin reikalinga Eišiškėse, nes tokių paslaugų poreikis didelis ir nuolat auga. „Atvežama daug onkologinių ligonių, žmonės pas mus patenka ir po insulto, infarkto ar gavę traumas. Pas mus guli itin sunkios būklės pacientai, kartais galime padėti tik jam be skausmo išeiti iš pasaulio. Būna sunku, reikia juos ir paguosti, ir nuraminti, kad viskas bus gerai, ir gerą žodį pasakyti“, - pasakojo vyr. slaugos administratorė.

 
Nėra nemalonaus kvapo
Eišiškių slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė iš kitų tokio tipo įstaigų išsiskiria tuo, kad čia ore nejaučiamas nemalonus kvapas, kuris paprastai būna tokiose vietose, kur gydomi ir slaugomi itin sunkios būklės pacientai.
Kaip personalui pavyksta užtikrinti tokio aukšto lygio higieną?
„Svarbu laiku keisti pacientams sauskelnes, iš karto pakeisti nešvarią patalynę, net jeigu ji tik šiek tiek susitepė, ir trečias dalykas – investuojame į nepigias chemines valymo priemones, kurios naikina ir nemalonų kvapą“, - į mano klausimą atsakė įstaigos vadovas.
 
Vyr. slaugos administratorė R.Koršul vedžiodama po palatas pasidžiaugė, kad ligoninė yra aprūpinta modernia slaugos įranga, tad slaugytojoms nereikia ligonių sunkiai kilnoti rankomis.
„Vonioje turime specialią prausimuisi skirtą įrangą, tad slaugytojoms nebereikia kilnoti sunkių ligonių. Moderni slaugos įranga itin palengvina darbą. Atveža žmogų su vežimėliu ir jį perkeliame į vonią specialaus keltuvo pagalba“, - pavaizdavo vyr. slaugos administratorė.
Avaikščioję išpuoselėtus įstaigos kampelius įkėlėme koją ir į bažnyčią, kur nusiraminimą randa tiek ligoniai, tiek juos prižiūrintis personalas. Užėjome ir į kūrybines dirbtuves, kur dirba užimtumo specialistas. Su pacientais užsiima tautodailininkas Algirdas Juškevičius.


 
Pasitinka jubiliejų
„Norėčiau pabrėžti, kad šių metų pabaigoje įstaiga švęs dvidešimtmetį, nes ligoninė užbaigta statyti 1999 metais gruodžio mėnesį. Remonto darbai tęsėsi apie septynerius metus, dėlto, kad šioje vietoje kadaise stovėjo bažnyčia. Ji sudegė 1666 metais ir po to buvo pastatytas paminklas Kristui. Arba reikėjo nuversti Kristaus paminklą, arba jį kur nors perstatyti, arba sumažinti ligoninę. Dėl to statybos užtruko septynerius metus“, - pasakoja direktorius.
Vietiniai gyventojai prisimena, kad šioje vietoje, kur dabar iškilusi didžiulė gydymo įstaiga, seniau buvo kareivinės, statytos dar caro laikais. Čia stovėjo poliklinika ir ligoninė, operacinės, ūkiniai pastatai. Pastaruosius nugriovus iškilo naujas pastatas. Personalas prasitarė, kad prie naujo pastato statybos prisidėjo ir pats Vytautas Landsbergis, į kurį kreipėsi tuometinis įstaigos vadovas, - jis suprato tokios gydymo įstaigos reikalingumą Eišiškėse.
 

Pasak dabartinio vadovo M.Duchnevič, labai patogu, kai gydymo įstaiga vietoje, nereikia blaškytis ir važinėti po keletą ar keliolika kilometrų iki artimiausios įstaigos. O slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė reikalinga ne tik eišiškiečiams, bet ir aplinkinių rajonų gyventojams ir netgi vilniečiams.
„Kaip jau minėjau, atėjęs žmogus paprastai iš karto gauna reikiamas paslaugas. Į slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę pacientai atvyksta iš visur. Kitąkart, jei yra laisvų vietų, priimame pacientus iš Vilniaus arba iš kitų rajonų“, -  pasakoja įstaigos direktorius.

 
Interviu
Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič:

- Kaip vertinate Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centro ir slaugos ligoninės rezultatus?
- Džiaugiamės, kad turime Eišiškių miestelyje tokią įstaigą - ir polikliniką, ir ligoninę. Aišku, sunku ją išlaikyti, bet ne kiekvienas miestelis gali pasidžiaugti tokia įstaiga. Labai brangiai kainavo ją savo laiku – devyniasdešimtaisiais pastatyti ir dabar ji nepaprastai reikalinga miestiečiams bei gyvenantiesiems aplink Eišiškes bei atvykstantiesiems iš aplinkinių kaimų. Ne kiekvienas gali nuvažiuoti į Šalčininkus ar Vilnių. Tad įstaiga reikalinga ir funkcijas vykdo gerai.
Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė irgi reikalinga, ne tik mūsų rajono gyventojams, bet ir atvykstantiesiems iš Vilniaus ar jo rajono – įstaiga turi sutartį su šiomis savivaldybėmis. Mano nuomone, slaugos ligoninė itin svarbi, nes žmonių, kurie laukia tokių paslaugų, deja, yra nemažai.
Pagrindinė problema - kad trūksta jaunų gydytojų. Tai turbūt ne tik mūsų rajono, bet visų kaimiškų vietovių problema. Bet tie žmonės, kurie ten dirba, labai stengiasi ir puikiai dirba.
 
- Ar turite priemonių jauniems medikams pritraukti? Merai ir butus, ir didesnius atlyginimus žada, kad tik jauni specialistai rinktųsi rajoną...
- Aš neturiu recepto, nes sunku pritraukti naujų darbuotojų netgi į Šalčininkus. Glaudžiai bendradarbiaujame su universitetais ir kviečiame būsimus specialistus, netgi žadame butą, ir geresnį atlyginimą. Bet pasidžiaugti, kad atvažiuoja ir turime daug jaunų gydytojų, negalime, jie turi priežasčių likti Vilniuje ar važiuoti į užsienį. Viena ar kita savivaldybė neišspręs opios specialistų trūkumo problemos.

 
- Kodėl verta važiuoti dirbti į Eišiškes?
- Mano galva, čia yra geros sąlygos, suremontuota, gera medicinos įranga aprūpinta, ligoninė. Bet gydytojai vis tiek nevažiuoja. Ne tik darbo užmokestis ar gyvenama vieta tai lemia, nes, kaip minėjau, yra siūlomas ir butas, ir didesnis darbo užmokestis. Bet jie nori gyventi Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje ir nelabai nori išvažiuoti į rajoną. Atvirai pasakysiu: neturiu atsakymo, kaip į provinciją privilioti medikus. Bet kol kas nematau didžiulės tragedijos ar katastrofos. Pas mus įstaigos veikia, bet, jei taip analizuoti, jaunų specialistų yra vienas kitas. Tai bus ateities problema.
Kaip sakiau, sąlygos yra geros, einamieji remontai visada vyksta. Dalyvaujame visokiuose projektuose, bendradarbiaujame su ministerija. Ir viena, ir kita ligoninė palaiko santykius su užsieniu. Eišiškės gauna paramą iš lenkų, atsimenu, buvo gauta parama ir iš Švedijos.
Labai svarbus ir globos skyrius. Ten patenka vieniši žmonės, kurie neturi artimųjų, giminių. Žmonių gyvenimai susiklosto skirtingai. Tad yra toks skyrius, kur ir gydytojai padeda žmogui palaikyti orias gyvenimo sąlygas.
Greitoji pagalba yra centralizuota ir iš Šalčininkų reguliuojama paslauga. Jie turi autotransportą ir teikia paslaugas mūsų gyventojams. Negirdėjau, kad būtų kas nors blogai ar kur nors kitur nuvažiuotų greitoji. Tad sprendžiu, kad dirba gana gerai.

 
Tarp kitko
Viešoji įstaiga Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centras duris Eišiškėse, Ligoninės gatvėje, atvėrė 1999 m.
2002 m. sausio 2 d. buvo atidarytas centro globos skyrius.
2012 m. Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo pakeistas viešosios įstaigos Eišiškių pirminės sveikatos priežiūros centro pavadinimas, pervadinant ją viešąja įstaiga Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centru.
VšĮ Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centrui priklauso 4 bendruomenės slaugytojų kabinetai: Purvėnų, Dainavos, Tetėnų, Pabarės ir Kalesninkų ambulatorija.
VšĮ Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centras teikia nemokamą pirminę sveikatos priežiūrą, kurią reglamentuoja LR Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymai. Tai yra bendrosios praktikos (šeimos), vidaus ligų, akušerio-ginekologo, vaikų ligų, odontologo, chirurgo, gydytojų paslaugos.

 
Svarbu
Ar jau pasitikrinote? 
Prevencinės programos:
„Atrankinė patikros dėl gimdos kaklelio patologijos programa“. Skirta 25-60 metų moterims ne dažniau kaip vieną kartą per trejus metus.
„Atrankinė mamografinės patikros dėl krūties vėžio programa“. Kiekviena moteris nuo 50 iki 69 metų kas dveji metai gali nemokamai pasitikrinti dėl krūties vėžio ar ikivėžinių pakitimų.
„Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa“. Dėl šios ligos nemokamai tikrinami 50-75 metų vyrai bei vyrai nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos (prostatos) vėžiu. Kas dveji metai.
„Asmenų, priskirtų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių programa“. Paslauga teikiama vyrams nuo 40 iki 55 metų, moterims nuo 50 iki 65 metų ne dažniau kaip vieną kartą per metus.
„Vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa“. Rekomenduojama 6-7 metų amžiaus vaikams ir 11-13 metų paaugliams. Nemokamos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos gyventojams prisirašiusiems prie VšĮ Eišiškių ASPC.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris