„Eurovaistinėse“ nemokami vaistai nuo COVID-19

www.lsveikata.lt
2023-05-25
Nuo praėjusios savaitės gyventojai, pajutę COVID-19 simptomus, gali kreiptis į šeimos gydytoją ir gauti nemokamai išduodamo registruoto vaisto. Vaistai nuo COVID-19 apmokėti valstybės lėšomis ir išduodami neatlygintinai su gydytojo išrašytu receptu. Tiesa, pastarasis galios tik 5 dienas.
„Eurovaistinėse“ nemokami vaistai nuo COVID-19
Receptiniai vaistai nuo COVID-19 nemokamai išduodami „Eurovaistinių“ tinkle visose šalies savivaldybėse, iš viso gyventojai gali kreiptis į 101 vaistinę.

Sergančiųjų vis dar yra
Receptinis vaistas, kurio veikliosios medžiagos yra nirmatrelviras ir ritonaviras, skirtas koronaviruso sukeltos ligos gydymui suaugusiesiems, kuriems taikomas gydymas namuose ir nėra reikalinga papildoma deguonies terapija bei nekyla rizika ligai progresuoti į sunkesnę formą. Rekomenduojama vaistą pradėti vartoti kuo greičiau, vos tik nustačius COVID-19 diagnozę ir per 5 paras nuo simptomų pradžios. Šeimos gydytojo išrašomas receptas taip pat galios tik 5 dienas.
 
„Nors COVID-19 ligos pandemija atšaukta ir ženkliai prislopusi, sergančiųjų šia liga vis dar yra. Kadangi stebimas ligos sezoniškumas, tikėtina, kad vaisto nuo COVID-19 poreikis padidės rudenį, esant palankioms sąlygoms virusui plisti uždarose patalpose ir didelių susibūrimų vietose“, – sako Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) direktorė Audronė Sviklaitė.

 
Pasak jos, COVID-19 pandemija iki šiol yra laikoma viena didžiausių ekstremalių situacijų, su kuria susidūrė Lietuva, kaip ir didžioji dalis pasaulio šalių – nuo COVID-19 Lietuvoje per kelerius metus mirė 9,5 tūkst. žmonių.
 
Kaupia atsargas
Valdant pandemiją prie vakcinacijos proceso užtikrinimo ženkliai prisidėjusi ESSC šiuo metu rūpinasi ir vaisto nuo COVID-19 sandėliavimu.
 
„Iš mūsų sandėlių yra skirstomos ne tik vakcinos, bet ir vaistai nuo COVID-19. Valdant pandemiją mūsų pagrindinis vaidmuo buvo ne tik tinkamų vakcinacijos procesų sustygavimas bei vakcinų paskirstymas, bet ir rūpinomės papildomų asmens apsaugos priemonių užsakymu bei tiekimu vakcinacijos centrams. Organizavome apsauginių pirštinių, chalatų, kaukių, švirkštų, pleistrų ir kitų priemonių įsigijimą, pristatymą bei paskirstymą“, – teigia ESSC Medicinos rezervo saugojimo ir farmacinės veiklos skyriaus vedėjas Mindaugas Valančius.
 
Šiuo metu ESSC toliau tobulina parengties ekstremalioms sveikatai situacijoms prevencijos ir stebėsenos procesus, planuoja ekstremalių sveikatai situacijų koordinavimo veiksmų skaitmenizavimą bei pacientų pavėžėjimo, kai nereikalinga skubi pagalba, funkcijos organizavimąbei teikimo užtikrinimą naudojantis informacinėmis technologijomis, sukuriant papildomus funkcionalumus Ekstremalių situacijų valdymo informacinėje sistemoje (toliau – ESVIS).
 

Receptiniai vaistai nuo COVID-19 nemokamai išduodami „Eurovaistinių“ tinkle visose šalies savivaldybėse, iš viso gyventojai gali kreiptis į 101 vaistinę.
Lietuva vaistą nuo COVID-19 įsigijo per Europos Komisijos bendruosius vakcinų ir kitų vaistų nuo COVID-19 ligos profilaktikos ir gydymo pirkimus. Iš viso per du kartus įsigyta 13 tūkst. vaistų pakuočių, iš kurių didžioji dalis bus išduodama gyventojams vaistinėse pagal receptus, likusi skirta aktyviam gydymui šalies gydymo įstaigose.

 
Komentaras

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė:

- Ne visos vaistinės sugebėjo įgyvendinti Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimų normatyvą dėl kompensuojamojo vaisto nuo COVID-19, todėl jį bus galima gauti tik „Eurovaistinės“ tinklo vaistinėse. Stengiamės, kad vaistų būtų visų Lietuvos miestų ir miestelių vaistinių padaliniuose. Kiekvienoje savivaldybėje yra bent po vieną ar kelias vaistines, kuriose jo turime. Vaistą svarbu pradėti vartoti iškart, todėl gavus gydytojo receptą kviečiame pasitikrinti, kurioje jūsų miesto vaistinėje šį vaistą galite atsiimti.
 
Per pandemiją gyventojai buvo įpratę, kad pajutę peršalimo simptomus pirmiausia turime atlikti testą ir įsitikinti – sergame peršalimu ar COVID-19. Dažnas susirgęs COVID-19 rinkdavosi simptominį gydymą ir į medikus nesikreipdavo, nebent ligos forma būdavo sunki. Šiuo atveju kreiptis į gydytoją itin svarbu, nes būtent jis, įvertinęs simptomus ir paciento būklę, gali paskirti gydymą naujuoju vaistu.

 
Svarbu
Informaciją apie vaisto likučius ir jį išduodančias vaistines taip pat galima pasitikrinti nemokama linija 8 800 50005.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris