Žalos be kaltės teorija nelygi praktikai

Rūta Kerulytė
2020-01-20
Pradėjo veikti Žalos be kaltės modelis. Iš pirmo žvilgsnio lyg ir neblogai: išmokos numatytos, medikams drebėti dėl klaidų taip smarkiai nebereikės, o žalą padengs suneštinis fondas. Tačiau ligoninės lengvesnių metų nesitiki ir abejoja, ar pavyks sutaupyti.
Žalos be kaltės teorija nelygi praktikai

Randa kabliukų
Kalbinti ligoninių atstovai tikina: įstatymo reikėjo, o naujovės, regis, išties palankios pacientams. Didžiausias pokytis, kurį ligoninės gali nujausti – komisijų darbas. Nukentėjusiam pacientui nebeliko prievolės kreiptis į įstaigą. Užteks ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pavaldžių komisijų: būtent jos kreipiasi į gydymo įstaigą. „Juk medikų klaidos jau bus analizuojamos žalos pacientų sveikatai prevencijos komisijoje, kuri teiks siūlymus ministrui dėl priemonių ir reikalingų teisės aktų tobulinimo“, - aiškina Marijampolės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinos reikalams Lina Dubinskaitė. Visgi pašnekovai užsimena, kad nauja tvarka iki galo neišdiskutuota. Neramina ir teisiniai kabliukai.
 
„Nustatyti, mano akimis, per trumpi terminai, kada įstaiga turi pateikti informaciją apie pacientą. Yra rizika, kad atsakymai bus formalūs ir neišsamūs, taigi kokybė gali ir nukentėti. Kita vertus, įstaigoms nebebus intereso smarkiai gintis ir ką nors slėpti“, - svarsto Šiaulių ligoninės Teisės skyriaus vedėja Indrė Masiulienė. Ji sako, kad informacija apie naujoves vėluoja: „Reikėjo informuoti ir tvarkytis anksčiau, dabar ligoninės sutrikusios – nežino, draustis ar ne. Įstatyminiai aktai priimti, tačiau mums daug kas neaišku. Dar tik bus mokymai, kur aiškins naują tvarką.“
 

L.S. skaičius


2,3 - 
- tiek mln. eurų pagal SAM prognozes šiemet turėtų sudaryti viešųjų gydymo įstaigų įmokos į fondą pacientams padarytai žalai atlyginti.

 
Gali kainuoti daugiau
Kai kurie nuogąstauja, kad pacientams palankesnė tvarka sukurs sukčiavimo precedentą. „Kol kas mums neaišku, ar bus užkirstas kelias pacientų piktnaudžiavimui naujai įsigaliojusia tvarka. Galima svarstyti, kad gal sumažės pacientų priešprieša su konkrečiais gydytojais ar gydymo įstaiga, tačiau kaip  iš tiesų naujoji tvarka veiks praktikoje, bus galima vertinti tik po kurio laiko“, - abejonėmis pasidalino I.Masiulienė. Alytaus ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas piktnaudžiavimo rizikos nemato: „Žinote, gal bandymų ir bus, tačiau kiekvienas atvejis bus kruopščiai vertinamas. Manau, šiuo neperspektyviu keliu mažai kas rizikuos eiti.“
 
Žadama, kad naujos tvarkos dėka gydymo įstaigoms pavyks sutaupyti, tačiau ligoninės kol kas abejoja. „Įstaigos nebebus įpareigotos draustis civilinės atsakomybės draudimu. Už jį pernai sumokėjome beveik 27 tūkstančius eurų. Tačiau, apskaičiavus įmokos į žalos fondą sumą, ji yra beveik identiška kaip ir už civilinės atsakomybės draudimą. Tad finansinis pokytis nėra ryškus“, - pastebėjo L.Dubinskaitė.
Pasak A.Vasiliausko, nors vietoje draudimo įmokų ligoninės mokės Valstybinei ligonių kasai, ryšiai su draudėjais niekur nedings: „Mes nesame ramūs, kad žalos atlyginimo fondo pinigų mums pakaks. Žalą patyrusi pusė gali kreiptis į teismą, tad įstaigos turės civilines sutartis su draudikais, o tai pridės išlaidų.“ Jam antrino ir I.Masiulienė, pabrėžusi, kad pinigai, kurie teko draudėjams, dabar keliaus į fondą: „Planuojame, kad teks mokėti panašiai arba net dar daugiau.“

 
Interviu
Apie naująją tvarką kalbamės su SAM Teisės skyriaus patarėja Aušrine Storpirštiene. 

- Pacientų atstovai skundžiasi, kad žalos nustatymo komisija dirbs pagal dvi tvarkas. Kodėl pasirinktas toks modelis?
- Anksčiau veikusi Komisija dar nebaigė nagrinėti 32 pacientų prašymų; juos perduos naujajai Komisijai. Bus svarstomi ir šiemet pateikti prašymai dėl žalos, kuri kilo iki šių metų, atlyginimo. Visi tokie prašymai bus nagrinėjami pagal senąją tvarką. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į principą, kad teisės aktai negalioja atgaline tvarka. Iki įstatymo pakeitimo žalą atlygindavo civilinės atsakomybės draudimas. Tad iš jo ir turi būti apmokami nuostoliai, įvykę tuo metu, kai draudimas galiojo. Įstaigos, žinodamos apie teisinio reguliavimo keitimą ir bendradarbiaudamos su draudikais, turėjo priimti sprendimus dėl civilinės atsakomybės sutarčių galiojimo po sausio pirmosios poreikio.
 
- Kiek lėšų numatyta žalos atlyginimui? Yra nerimaujančių, kad poreikis viršys galimybes. Ar pinigų pakaks? 
- Nuo šiol vietoje draudimo įmokų įstaigos mokės įmokas į VLK administruojamą sąskaitą. Mažosios gydymo įstaigos mokės 0,1 procento sieksiančias įmokas. Visos kitos – 0,2 procento.
Jeigu fondo sąskaitoje nepakaktų lėšų žalai atlyginti, lauksime, kol sąskaitoje jų atsiras. Tokiu atveju žalos atlyginimas bus išmokamas eilės tvarka. Pirmiau atlyginant žalą pagal ankstesnį Komisijos sprendimą, išmokant visą nurodytą sumą. Finansų trūkumo atveju pacientai bus informuojami.

Apie lėšų kiekį sąskaitoje bus nuolat skelbiama Vyriausybės įgaliotos institucijos interneto svetainėje. Vyks sąskaitos veiklos stebėsena ir, atsižvelgiant į gautus rezultatus, SAM priims sprendimus įmokų mokėjimo modeliui modifikuoti.

 
Tarp kitko
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino naujai sudarytą Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją. Joje dirbs 7 nariai, deleguoti institucijų ir pacientų teises ginančių nevyriausybinių organizacijų.
 
 
Lėšos praėjusiais metais išmokėtos pacientų žalai atlyginti 
 
Metai  Draudimo įmokų suma, EUR Išmokų pacientams suma, EUR Išmokų skaičius Vidutinė išmoka, EUR
2012 997 397 100 248 30 3 342
2013 1 347 687 83 709 22 3 805
2014 2 192 861 160 683 47 3 419
2015 2 009 387 90 303 55 1 642
2016 1 212 553 80 041 29 2 760
2017 1 279 050 130 208 35 3 720
2018 I pusm. 842 855 77 781 18 4 321
Vidurkis 1 411 684 103 282 34 3 287
Lietuvos banko duomenys


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris