Virš Odontologų rūmų niaukiasi debesys

Deimantė Gruodė
2019-04-08
Odontologai išgyvena neramias laukimo valandas. Seimo Sveikatos reikalų komitete jau netrukus bus atverstai siūlymai (dėl odontologijos praktikos), kurie nulems tolesnį Odontologų rūmų likimą: bus sprendžiama, ar šių specialistų licencijavimas turi pereiti į Akreditavimo tarnybos prie SAM rankas.
Virš Odontologų rūmų niaukiasi debesys
Vienas motyvų, kodėl esą būtina keisti ne vienerius metus gyvavusią odontologų licencijavimo tvarką - nepatenkintų pacientų skundai. Vis dėlto odontologai sako, kad šių, jei ir pasitaiko, tikrai ne masiškai.

Nesulaukė jokių pastabų

„Rūmai dirbo be priekaištų. Nei iš Vyriausybės, nei iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų organizacijų nebuvo pastabų, kad dirbame blogai. O dabar kaip perkūnas iš giedro dangaus sugalvota tą funkciją (licencijavimą – red.) iš rūmų atimti. Labai keista... Valstybei tai nieko nekainuoja, nes yra išlaikoma odontologų bendruomenės lėšomis, o dabar valstybė atiduoda funkciją Akreditavimo tarnybai, kuriai už darbą papildomai bus skiriami pinigai“, - logikos nemato Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos fakulteto dekanas profesorius Ričardas Kubilius.

 
Nepatenkintų pacientų skundai – vienas motyvų, kodėl būtina keisti ne vienerius metus gyvavusią tvarką. Anot R.Kubiliaus, skundų sulaukiama ne tik dėl odontologijos, bet ir dėl kitų medicinos sričių.
„Odontologija ypatinga tuo, kad tai vis dėlto yra kasdienė paslauga, dirba labai daug šios srities specialistų, ir dalis pacientų galbūt iš tikrųjų nepatenkinti. Rūmai sprendžia tas problemas: sudaro komisiją, atlieka planinius, neplaninius patikrinimus. Kontroliuoja, kad paslaugos būtų kokybiškos. Nežinau tikslaus nusiskundimų skaičiaus. Tikiu, kad jų sulaukiama, bet ne masiškai“, - sako R.Kubilius.
Pasak jo, galbūt ministro vardu kas nors kitas daro tam tikrus žingsnius ir nori sunaikinti odontologų savivaldą.
„Ministras lyg ir palankiai žiūrėjo į mūsų problemas. Pernai vyko įvairūs posėdžiai, diskusijos, viskas buvo gerai, bet paskui nutrūko ir baigėsi. Manau, tarp odontologų ir ministro juoda katė neperbėgo. Netikiu, kad jis norėtų sunaikinti odontologus ar mūsų bendruomenę sugrąžinti į senus laikus“, - svarsto R.Kubilius.

 
Žingsnis atgal
„Prieš penkiolika metų visi rankomis plojo, kaip šaunu ir gražu, kad odontologai pirmieji iš medikų turi savivaldą“, - prisiminė LSMU Dantų ir žandikaulių ortopedijos klinikos vadovas prof. Alvydas Gleiznys.
Profesorius nesupranta, kodėl reikia šią tvarką keisti, juolab kad finansiškai valstybei neapsimokės.
„Didesni mokesčiai bus, didesnė našta valstybei išlaikyti daugiau biurokratų. Dar senais laikais buvau susidūręs, kai Akreditavimo tarnyba tikrino, aišku, kitokius skundus ir ginekologė man sako: aš nieko nesuprantu apie dantis, jūs parašykite. Tad gal geriau tegul profesionalai dirba?
Nėra jokių argumentų, kodėl reikia pakeisti gerai dirbančią sistemą. Nei ekonominių, nei moralinių. Mačiau ir interviu su kandidatais į prezidentus. Jiems kaip tik buvo užduotas šis klausimas. Visi sakė, kad čia yra klaida, būdami žmonės iš šalies, o ne odontologai“, - tvirtina A.Gleiznys, pridurdamas, kad odontologų bendruomenė irgi pasirašė, jog nereikia jų draskyti. Bet, pasak profesoriaus, eilinių žmonių balsas į viršų neina.
 
Vadina diskriminacija
Kaip koziris traukiamos neįkandamos odontologijos paslaugų kainos. Pasak R.Kubiliaus, Odontologų rūmai kainų nereguliuoja.
„Rūmai gauna pretenzijų, kodėl tokios didelės kainos ir kreipiasi į Konkurencijos tarnybą, prašydami išaiškinimo, ar būtų galima reguliuoti kainas. Atsakymas būna: jokio kainų reguliavimo būti negali. Kiekvienas kabinetas yra atskira įmonė. Dėl to, jei licencijavimas pereis į Akreditavimo tarnybą, kainos tikrai nesumažės.
Suprantame, kad už paslaugas reikia mokėti brangiai, bet jie irgi turi žinoti, jog odontologija – privati praktika ir gydytojai yra investavę gan didelius pinigus įsteigdami kabinetus, nusipirkdami aparatūrą. O valstybė galėtų irgi padaryti tokius kabinetus kaip privačius, bet nėra už ką. Odontologinei priežiūrai yra skiriami tikrai itin maži pinigai, praktiškai galima sakyti, neskiriami. Tai yra diskriminacija nuo pat sistemos įvedimo pradžios“, - sako R.Kubilius.
Kaip jis pasakoja, odontologai yra nepatenkinti, jog jiems kažkas vadovaus iš viršaus ir svarsto, ar išeiti į Laisvės alėją, ar rinktis prie Vyriausybės rūmų piketuoti.

„Niekas nesiryžta to organizuoti, nes visi užsiėmę, savo reikaluose paskendę“, - sako R.Kubilius.
 
Išplatino viešą laišką
Viešojoje erdvėje pasirodęs Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimas „Odontologų licencijavimas tampa skaidresnis“ supykdė odontologų bendruomenę. Šie net surašė viešą laišką, tiesiogiai kreipdamiesi į ministrą. Bet iš jo, kaip sako Odontologų rūmų Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus, nesulaukė jokios reakcijos. Žinoma, jos ir nesitiki.
„Ministre, SAM pranešime Jūs teigiate, kad priėmus Jūsų taip aktyviai skatinamą įstatymo pakeitimo projektą, odontologas ar burnos priežiūros specialistas gydymo įstaigoje galės dirbti ne tik pagal darbo sutartį. Jis galės būti susijęs su jo darbo santykių esmę atitinkančiais santykiais, tai yra, dirbti mažojoje bendrijoje ar individualioje įmonėje. Ministre, jaučiame pareigą Jums priminti, kad jau šiuo metu iš 2473 galiojančių odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijų net 946 licencijos yra suteiktos individualioms įmonėms, o dar 140 – mažosioms bendrijoms. Taigi, Jūsų deklaruojama projekto nauda jau seniai yra įgyvendinta ir sėkmingai veikia“, - rašoma minėtame laiške.
Ministro prašoma nutraukti šį eksperimentą su odontologija ir medikais, dirbančiais šiame sektoriuje.

 

„Kadangi ministras viešai per Vyriausybės posėdį pasakė tokius dalykus, kurie neatitinka tikrovės, dėl to parašėme tokį laišką. Įsivaizduojate, ministras sako: neskaidriai išduodamos licencijos. Galite patikėti, koks sunkus kaltinimas? Juk ministras parašo licencijavimo taisykles, - yra jo įsakymas, ministras deleguoja žmones į komisiją, ant licencijos deda parašą ir sako, kad tai – neskaidru. Tai yra tragedija arba nihilizmas. Jo taisyklės, jo žmonės, jo parašas, kas čia neskaidru?“ - sunkiai rinkdamas žodžius kalbėjo Odontologų rūmų Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

 
Jo teigimu, Akreditavimo tarnyba, pagal Ūkio ministerijos duomenis, vertinant valstybinių institucijų priežiūrą yra 48 vietoje iš 54.
„Mūsų priežiūrą Ūkio ministerija irgi tikrino. Gavome oficialų atsakymą: mes –38. Tai kuri įstaiga yra skaidresnė? Be to, valstybei mes nekainuojame nei vieno pinigo. Mes duodame darbuotojus, kurie tas licencijas sutvarko, surašo, mokame jiems atlyginimus ir nemokamai skiriame patalpas ministro žmonėms, kad jie tas licencijas išdavinėtų“, – sako pirmininkas.

 
Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Šis klausimas komitete turėtų būti keliamas artimiausiu metu.
Permainų reikia, nes labai brangios licencijos, brangūs kvalifikacijos kėlimo kursai, o skundų išties turime nemažai, daugiausiai – žodinių, nes žmonės bijo kreiptis raštu. Manau, kad bent juridinių asmenų licencijavimą (ir patalpas, ir įrangą) galėtų vykdyti Akreditavimo tarnyba, fizinių (medikų) asmenų galbūt galėtų ir rūmai. Tai yra labai mažai kontroliuojama institucija. Kaip sakiau, licencijos kainos didelės, kvalifikacijos kursų kainos – irgi. Šios sesijos pradžioje ir ministerija, ir mūsų komiteto pirmininkė kaip vieną prioritetų įvardijo odontologijos įstatymo pataisas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris