V.Gailius: mano organizmas spaudimo nepriima

Greta Vanagienė
2023-11-20
„Telefoninės teisės, neva žinau, kam paskambinti, pas mus nėra. Vienas mūsų susitarimo tikslų, kad reformuojant Joniškio sveikatos priežiūros sistemą nebūtų situacijų, kai su kažkuo sukomunikavus pasiekiamumas į gydymo įstaigas būtų išskirtinis“, – tikina Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.
V.Gailius: mano organizmas spaudimo nepriima
„Rajono taryba birželio mėnesį inicijavo sveikatos centro kūrimą. Įvertinome prognozes, paslaugų aprašą; tarybos nariams pristatėme abu centrų modelius. Funkciniu ar struktūriniu būdu centras bus steigiamas, nuspręs politikai. Susitikimų metu kalbame apie centrą, veikiantį funkciniu būdu. Tokie ir politikų lūkesčiai“, - sako Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

- Nors forumas skirtas diskusijoms, merai labiau buvo stebėtojai. Vis dėlto užkulisiuose girdėjosi: prakalbsi – tapsi visuomenės priešu... 
 
- Nepasakyčiau, kad merai vengė nepatogių temų. Viešiems pasisakymams vietos buvo, kas norėjo, tuo pasinaudojo, o pertraukų metu diskusijos virė. Iš šešiasdešimt merų kiekvienas turi nuomonę ir nuoskaudų, todėl nebūtų užtekę ir savaitės savo pozicijai išsakyti. Vis dėlto paliesti svarbiausi klausimai – sveikatos ir švietimo sistemos padėtis rajonuose. Nuo to visi ir pradedame politines programas – didžiausią dėmesį skiriame vaikams, jaunimui. Sveikatos sistema – taip pat viena prioritetinių savivaldos sričių. Paliesta ir susisiekimo sistema, nes ji yra kritinės būklės.
 
- Savivaldybėse dabar viena svarbiausių užduočių suvaldyti sveikatos centrų kūrimo procesą. Daug nerimo dėl to jūsų stovykloje?
 
- Sveikatos priežiūros įstaigų turime nedaug, o savivaldybei pavaldžios yra pažangios, rentabilios, struktūra sutvarkyta. Sutartys tarp pirminio ir antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugų pasirašytos jau prieš dvejus metus. Vis dėlto taryba birželio mėnesį inicijavo sveikatos centro kūrimą. Įvertinome prognozes, paslaugų aprašą; tarybos nariams pristatėme abu centrų modelius. Funkciniu ar struktūriniu būdu centras bus steigiamas, nuspręs politikai. Susitikimų metu kalbame apie centrą, veikiantį funkciniu būdu. Tokie ir politikų lūkesčiai.

 
- Dažnai girdime, kad Joniškio ligoninėje reformą padarėte jau gerokai anksčiau…
 
- Mūsų sveikatos sistema buvo pristatyta ir prezidentui, kai jis lankėsi Joniškio rajone, ir sveikatos apsaugos ministrui bei kitiems valstybės valdantiesiems. Pokyčius pradėjome prieš trejus metus ir dar anksčiau. Prieš penkerius metus mažuose kaimuose atsisakėme ten veikusių medicinos punktų. Vietoje jų pradėtos steigti mobilios sveikatos priežiūros paslaugos į namus. Joniškio ligoninė prieš dvejus metus pasirašė sutartis ir nustatė įkainius su visomis pirminės sveikatos priežiūros įstaigomis, atsisakė nesaugių paslaugų, įsteigė naujus padalinius. Dideli darbai padaryti ir be papildomo reglamentavimo.
 
- Nors Joniškio rajonas – naujovių priešakyje, senus įpročius vis dar gujate lauk. Ligoninės vadovas Martynas Gedminas neiškentęs viešai pasidalino, kaip ligoninėn braunasi įtakingi asmenys reikalaudami pirmumo teisės. Įtariu, kad ir per jus bando patekti į gydymo įstaigą be eilės?
 
- Abejoju, ar Martynas Gedminas yra tas, kuriam būtų galima padaryti spaudimą. Tas pats pasakytina ir apie mane. Nelabai kada nors valstybės vadovai man darė spaudimą. Mano organizmas jo tiesiog nepriima. Telefoninės teisės – neva žinau, kam paskambinti – pas mus nėra. Tai buvo vienas mūsų susitarimo tikslų, kad reformuojant Joniškio sveikatos priežiūros sistemą nebūtų tokių situacijų, kai su kažkuo sukomunikavus pasiekiamumas būtų išskirtinis. Sveikatos priežiūros sistemos paslaugos Joniškio rajono gyventojams pasiekiamos visiems vienodomis taisyklėmis. Norėčiau pamatyti tą žmogų, kuris man paskambintų paprašyti…(Šypteli.)
 
- Ne be reikalo ligoninė inicijuoja diskusijas korupcijos prevencijos klausimais...
 
- Sveikiname tokias iniciatyvas. Tai tik viena iš daugelio diskusijų. Jau seniai susitarta dėl nulinės korupcijos tolerancijos. Jau prieš pusantrų metų kalbėjome su bendruomene ir su ja sutarėme, kad to pas mus nebus. Matau rezultatus. Susitikime su vieno miestelio bendruomene atvirai kalbėjome apie sveikatos paslaugų apimtis, galimybes, pokyčius. Viena ten dalyvaujančių moterų prisipažino: „Mere, nepaklausiau jūsų, kai praėjusį kartą buvote ir sakėte nedarykite sau gėdos. Bandžiau gydytojai atsidėkoti“. Kokie potyriai paklausiau? Sakė buvo didelė gėda, o atsisukusi į salę ragino to daugiau nedaryti.
 
- Minėjote, kad ką tik buvo gyventojų priėmimas. Kuo skundėsi, ko jūsų prašė joniškiečiai?
 
- Ateina dėl įvairių dalykų... Tarkime, dabar atėjo dėl knygų leidybos, stipendijų. O šiaip dėl infrastruktūros, švietimo, tarybos sprendimų, mokesčių, teisinės pagalbos. Prašymus teikia ir dėl seniūnų kompetencijos, atsakomybės sričių. Pas mus yra žmonių nukentėjusių ir nuo stichinės audros. Jiems reikia pagalbos.

 
- Kiek realiai padedate jiems išspręsti problemas? Turbūt ir parduotuvėje prie kasos susistabdo merą?
 
- Per metus ateina keli šimtai žmonių. Ir seniūnijoje su žmonėmis susitikinėjame. O būna visaip: ir prie kasos, ir net į namus atvažiuoja. Mažoje bendruomenėje vieni kitus pažįstame, nesislepiame.
 
- Visuomenės sveikatos biuras Joniškio rajone veikia realiai ar šlubčioja kaip daugelyje savivaldybių neremiamas, menkai lankomas?
 
- Visuomenės sveikatos biurui esame ir papildomų uždavinių iškėlę. Vienas jų – koordinuoti jautrią savižudybių temą, todėl prevencijai skiriame daug dėmesio. Turime daug nusižudžiusių. Tragedija... Biuras atsakingas, kad tarp sveikatos įstaigų vyktų komunikacija, nes buvo laikas, kad tai neveikė. Psichikos sveikatos centro nepasiekdavo ši jautri informacija. Visuomenės sveikatos biuras šiandien yra reikšminga sveikatos priežiūros dalis.

 

Dosjė
2006 – Mykolo Romerio universitetas, teisės ir policijos veiklos magistras.
1994 – Lietuvos policijos akademija, policijos ir vidaus reikalų įstaigų valdininkas.
2012 – Vakarų laivų gamyklos įmonių grupė, valdybos pirmininko vyriausiasis patarėjas verslo rizikos valdymo klausimais.
2010-2012 - Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos, direktorius.
2007-2010 – Lietuvos kriminalinės policijos biuras, viršininko pavaduotojas.
2000-2007 – Panevėžio miesto vyriausiasis policijos komisariatas, Kriminalinės policijos vyresnysis komisaras, vyriausiojo komisaro pavaduotojas.
1990-2000 – Joniškio rajono policijos komisariatas, viešosios ir kriminalinės policijos padaliniai, įvairios pareigos.
Nuo 2012 Lietuvos Respublikos Seimo narys, Liberalų sąjūdžio frakcija, narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.
Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos narys.
2012-2019 m. Seimo narys.
2019-2023 m. Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys.
Nuo 2019 m. Joniškio rajono savivaldybės meras.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris